Vattenkrisen som redan är här

Jag vill lägga fram följande media för er som vill sätta er in i hur illa ställt det verkligen är, och som man inte får läsa om i kvällstidningarna.

Podcasten P3 Dystopia är generellt grymt bra, och jag önskar att den inte var en podcast, utan något som alla fick lyssna på i konventionell radio på bästa sändningstid.

https://sverigesradio.se/avsnitt/1380168

Dokumentären efter floden och P3 Dystopias podcastavsnitt är så tydliga man bara kan vara angående vattnets effekter på klimatet, och hur illa ställt det är. Första tankarna man får efter att ha sett/hört dem är; ”Nu ska jag inte spola vatten i onödan” och liknande, och man kanske vidtar sådana åtgärder för att kunna känna sig lite bättre. Men kom då ihåg hur mycket vatten vi importerar dagligen, hur mycket vatten golfbanorna behöver, hur mycket vatten som går åt till totalt onödiga, absolut inte livsnödvändiga saker. Då inser man ganska snabbt hur lite man faktiskt kan göra åt saken själv, och hur dömda vi är åt att ”någon annan med makt” ska kunna åtgärda detta gigantiska problem.

https://www.svtplay.se/video/23386838/efter-floden

När man väl plöjt igenom dem och man börjar tänka tankar om att det kanske inte är så illa som de vill ge sken av utan att det är en klassisk skrämselpropagande, så kan man bara börja googla utav helsike för att snabbt infinna sig i ett tillstånd av hjälplöshet, hopplöshet men också ett tillstånd av tacksamhet och vördnad inför något så basalt som sötvatten.

För att göra det enkelt översätter jag direkt ifrån artikeln utav Bloomberg: ”Nära 1,8 miljarder människor i 17 länder, eller 1/4 av jordens befolkning kommer att potentiellt möta en tillvaro med akut vattenbrist under de kommande 1-3 åren.

Utav de 17 länderna ligger 12 i mellanöstern och nordafrika, de övriga är Indien, Pakistan, San Marino, Botswana och Turkmenistan.

Värt att nämna är att Indien som är rankat nummer 13 på listan över de länder med hög risk för vattenbrist har närmare 3 gånger så mycket befolkning som övriga 16 länder i listan.”

Räcker det med att jag konstaterar nu att Indien och Pakistan är bittra fiender och att de båda är kärnvapennationer? Inte? Ska vi slänga in ett land som Bangladesh i smeten också för att få ett krutigare recept? Ska jag även dra upp faktumet att Indien kontrollerar Pakistans vattenförsörjning genom ”the water treaty”.

https://www.google.se/amp/s/www.indiatoday.in/amp/education-today/gk-current-affairs/story/indus-waters-treaty-india-pakistan-explained-1462513-2019-02-22

Och Indien har tagit steg emot att hindra inflödet av vatten till Pakistan som är utanför avtalet vilket får ses i milda ordalag som ren provokation:

https://www.google.se/amp/s/m.economictimes.com/news/politics-and-nation/government-taking-steps-to-stop-river-waters-flowing-into-pakistan/amp_articleshow/70772314.cms

Sen har vi många länder som är beroende av att försörja sitt vattenbehov genom desaltifikation utav havsvatten. Inte bara är detta rent och skärt livsnödvändigt men det är också extremt dyrt och det har mindre trevliga följder på ekosystemen.

https://www.theguardian.com/cities/2020/jan/02/the-salt-they-pump-back-in-kills-everything-is-the-cost-of-chiles-fresh-water-too-high

https://www.wired.com/story/desalination-is-booming-as-cities-run-out-of-water/

En station som drivs utav Poseidon Water som exempel, producerar 10% utav San Diegos läns vattenförbrukning.

“Det är tillräckligt med vatten för att försörja 400,000 invånare” säger Jessica Jones, talesman för Poseidon. “Det här är den enda nya vattenstationen i länet som inte är beroende utav snömassor i Sierras eller lokala regnfall-riktigt motståndskraftigt emot klimatförändringar.”

Förutom, för den faktan att havsnivåerna stiger pga klimatförändringar, vilket hotar kustnära/sjönära avsaltningsstationer världen över. Och ironiskt nog så suger dem här faciliteterna åt sig enorma mängder energi, vilket påverkar utsläppsproblematiken.

”Från ett påverkansperspektiv, är energiintensiteten enormt,” säger Michael Kiparsky, föreståndare för the Wheeler Water Institute at UC Berkeley, som inte var delaktig i den här studien.

”Även om den eller liknande stationer drivs utav förnyelsebar energi så som sol eller vind så använder man fortfarande enoorma mängder energi som lika gärna hade kunnat förbrukas någon annanstans i elnätet och då ersatt fossil bränsleförbrukning.”

Texten ovan kommer från artikeln här och är översatt av mig: https://www.wired.com/story/desalination-is-booming-but-what-about-all-that-toxic-brine/

Det går säkert att skriva flera spaltmeter om detta ämne men ni förstår säkert åt vilket håll vi är på väg. Och då har jag inte ens tagit upp vad smältande glaciärer innebär för vattenförsörjningen framöver men det är inget positivt kan jag garantera. Mer om det dilemmat längre fram.

Följande länkar är mina heta tips för att djupdyka ned i ämnet:

https://www.bloomberg.com/graphics/2019-countries-facing-water-crisis/

https://www.worldwildlife.org/threats/water-scarcity

https://blogs.ei.columbia.edu/2019/09/23/climate-change-impacts-water/

https://www.sciencenews.org/article/too-much-groundwater-pumping-draining-many-earth-rivers

v

Publicerad av Thelastvalkyria

Är i 30års åldern och har gått ifrån att vara en högerorienterad kapitalistisk karriärhungrande tekniknörd och köttätare utan tanke på ändligheten, vårt beroende av billig energi och den hägrande (pågående?) kollapsen till att bli vegan och minimalist i sinnet med målet att bli månskensbonde, som känner vämjelse inför samhället av idag och dess konsumtionskultur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: