Vattenbristen eller krisen som redan är här del 2.

Statusen för världens floder och glaciärerna som genom avsmältning säkerställer flödena är inte särskilt hoppingivande:

”Uppdämning och avledningen av Colorado, nationens sjunde längsta flod, kan ses av vissa som en triumf för ingenjörskonst och andra som ett brott mot naturen, men det finns olycksaliga nya vändningar. Flodens vattennivå har varit särskilt låg under det senaste decenniet, då torka har gripit tag i sydväst. Det tumlar fortfarande genom Grand Canyon, mycket till glädje för rafting och andra besökare. Och båtar åker fortfarande över Nevada och Arizona Lake Mead, 177 kilometer lång och bildad av Hoover Dam. Men vid sjöns kant kan man se linjer i bergväggarna, distinkta som badringar, som visar att vattennivån är långt lägre än den en gång var-40 meter lägre sedan 2000. Vattenresurs tjänstemän säger att några av de reservoarer som matas av floden aldrig kommer att vara fyllas igen.

Klimatförändringarna kommer sannolikt att minska flodens flöde med 5 till 20 procent under de kommande 40 åren, säger geovetare Brad Udall, chef för University of Colorado Western Water Assessment. Mindre nederbörd i klippiga bergen kommer att ge mindre vatten till att börja med. Torka pga regnbrist kommer att pågå längre. Högre totala lufttemperaturer kommer att betyda mer vatten förlorad till avdunstning. ”Du kommer att se tidigare avrinning och lägre flöden senare under året,” så vatten kommer att bli mer sällsynt under växtsäsongen, säger Udall.

Andra regioner såsom Medelhavet, södra Afrika, delar av Sydamerika och Asien kommer också möta sötvatten brist, kanske direkta kriser. I Andes bergen i Sydamerika smälter glaciärerna så snabbt att miljontals människor i Peru, Bolivia och Ecuador förväntas förlora en stor källa till sötvatten med 2020. I sydvästra Australien, som är mitt uppe i sin värsta torka i 750 år, är sötvatten så knappt att staden Perth bygger avsaltningsstationer för att ta bort salt från havsvatten. Mer än 1 000 000 000 människor runt om i världen lever nu i vatten-stressade regioner, enligt Världshälsoorganisationen, ett antal som förväntas fördubblas med 2050, när uppskattningsvis 9 000 000 000 människor kommer att bo på planeten.

”Det finns inte tillräckligt med färskvatten för att hantera 9 miljarder personer på nuvarande konsumtionsnivåer”, säger Patricia Mulroy, styrelseledamot i Colorado-baserade Water Research Foundation, som främjar utvecklingen av säkra, prisvärt dricksvatten över hela världen. Människor behöver en ”grundläggande, kulturell attitydförändring om vattenförsörjning i sydväst,” tillägger hon. ”Det är inte rikligt eller outsinligt, det är inte tillförlitligt, det kommer inte att alltid vara där.”

Texten ovan är översatt av mig och är ifrån följande länk: https://www.smithsonianmag.com/science-nature/the-colorado-river-runs-dry-61427169/

På tal om Indien, så behöver man inte anstränga sig för att hitta massvis med artiklar och forskarrapporter angående hur akut krisen är, och vad som väntas ske nu under 2020.

I en artikel bla ifrån CNN så kan man läsa följande:

Ungefär 100 miljoner människor runt om i Indien är vid frontlinjen utav en landsomsträckande vattenkris. Totalt 21 större städer är prognostiserade att få slut på grundvatten i år, 2020 enligt en rapport från 2018 utav den regeringsanknytna tankesmedjan NITI Aayog.

Grundvattnet har minskat stadigt i många år, och det står för ungefär 40% utav landets vattenförsörjning. Men andra vattenresurser håller också på att sina ut – nästan två tredjedelar utav Indiens vattenreservoarer är under sina normala vattennivåer.

Den här artikeln kom alltså 201906 och så här ungefär 7 månader senare ser det inte ljust ut i backspegeln, för det jag kommer ihåg från 2019 är att läget inte blev bättre, och inte ser särskilt bättre ut. Då ska man även veta att Indien spås att gå om Kina i befolkningsmängd till 2030, och kommer då behöva samtidigt behöva öka sina vattenresurser med det dubbla(!)

Nämnde jag i förra inlägget att Indien har kärnvapen? Har jag ens nämt att Indiens medeltemperatur ökar stadigt samtidigt?

Så här ser världskartan ut angående de länder som 2040 kommer ha en brist på vatten:

vundefined

Här är länken till artikeln ifrån CNN: https://edition.cnn.com/2019/06/27/india/india-water-crisis-intl-hnk/index.html

Jag har skrivit mycket om Indien eftersom de sticker ut med sin gigantiska befolkningsmängd i jämförelse emot resten av världens länder, men tro inte att jag har glömt bort den andra elefanten på världscenen aka Kina:

Googlar man runt på Kina och vattenbrist, vattenstress så dyker det upp en hel del artiklar och forskarrapporter osv, men det mesta är sedan 2013-2018 och kalla mig paranoid, men den dagen Kina lider riktigt akut vattenbrist ala Indien kommer omvärlden att få reda på det och det kommer leda till mest troligt, dåliga effekter. I en artikel från WRI daterad 20170110 (3 år gammal) så kan man läsa följande: ”Vi hittade att mängden landområden i Kina som står inför hög och extremt hög vattenstress ökade från 28% till 30″, vilket betyder att 678 miljoner människor nu lever i högt vattenstressade områden.” https://www.wri.org/blog/2017/01/chinas-water-stress-rise

Den senaste artikeln som faktiskt benämner det här problemet är https://www.japantimes.co.jp/opinion/2019/09/09/commentary/japan-commentary/water-chinas-achilles-heel/#.XiiXFmhKiUk och där kan man utläsa följande (bland mycket annat intressant för en cynisk realist som man är) : ”FN definierar tre nivåer av ”vattenstress,” som börjar när det årliga utbudet av vatten som finns i ett land sjunker till 1 700 kubikmeter per person. Situationen blir allvarligare när denna årliga nivå sjunker till 1 000 kubikmeter-ett tillstånd som definieras som ”vattenbrist.” Länder med ett årligt belopp på mindre än 500 kubikmeter vatten per person upplever ”absolut vattenbrist.” Åtta av Kinas norra provinser upplever för närvarande absolut vattenbrist, medan ytterligare 11 är på vattenbrist nivå.”

Man kan även läsa: ”Flodförvaltning och bevattning i Kina har alltid präglats av massiva ”geo-engineering” projekt tillsammans med politisk ståthållning. Detta är inget annat än ”PoliTec:” omvandlingen av miljön i tjänst till samhället.

I det tjugoförsta århundradet kommer Kina att vända sig mot den Hindu Kush och Himalaya. Känt som ”världens tak,” denna region är källan till Asiens stora floder: inte bara Yangtze och gula floden, men också Indus, Ganges och Mekong. Dess isfält är den tredje största i världen, efter de två polerna.

I framtiden kommer hårda kamper över vattenresurser och kapplöpning över att bygga dammar omsluta inte bara de kinesiska regionerna i Himalaya utan även, Indien, Pakistan, Nepal och Bhutan, men också sådana nedströms länder som Bangladesh, Myanmar, Thailand och Vietnam. Artikeln är skriven utav Yoichi Funabashi som är ordförande för the Asia Pacific Initiative (En Tokyo baserad tankesmedja)

Utan att bli alltför utsvävande så att den som läser det här direkt avfärdar mig som en konspiratorisk dystopiker, så vill jag bara styrka mitt argument angående Kina med följande ifrån https://www.wsj.com/articles/chinas-growing-thirst-for-bottled-water-stirs-backlash-overseas-11567675805

”Vattenresurserna i Kina är begränsade. Landet har 20% av världens befolkning och bara 7% av världens sötvatten. Omkring en fjärdedel av detta är förorenat, delvis på grund av industriell produktion och intensiva jordbruksmetoder, enligt en Januarirapport från Kinas nationella miljö övervaknings Center.”

Glaciärerna och vad de innebär för vattenkrisen är helt eget kapitel nästan, så där går jag inte på djupet utan lämnar er med följande översättning ifrån https://www.reuters.com/article/us-asia-water-glaciers/melting-glaciers-threaten-asias-drought-buffer-scientists-warn-idUSKCN1SZ2AG

”Pritchard sade att effekterna av den ökande smälthastigheten kan vara särskilt allvarliga i regioner med torra somrar som Aral flodområdet i Centralasien, och kan potentiellt tvinga människor att migrera eller anstränga relationer mellan länder som delar en flod.

”Eftersom klimatkrisen ökar trycket på den redan knappa vattenförsörjningen, kommer effekterna att kännas mest allvarligt av dem med minst tillgång till rent vatten, vilket hotar deras hälsa och försörjningsmöjligheter”, säger Jonathan Farr, policyanalytiker på välgörenhet WaterAid.”

Det var allt för nu, och känner ni att det fortfarande finns hopp så kan ni läsa vidare i länkarna nedan, eller googla själva. Finns oerhört mycket mer som jag inte gått in på, till exempel att Mellanöstern kommer drabbas hårt och det inom något/några år.

Övriga matnyttiga länkar angående floder, Kina och vattenkrisen:

https://www.theguardian.com/environment/2019/may/08/only-a-third-of-worlds-great-rivers-remain-free-flowing-analysis-finds

https://www.nationalgeographic.com/culture/2019/08/india-ganges-river-drying-up/

https://www.scmp.com/news/china/society/article/3011395/no-time-waste-saving-worlds-rivers-drying-especially-china

https://www.chinadialogue.net/article/show/single/en/11554-Half-of-Yangtze-provinces-are-water-stressed

Publicerad av Thelastvalkyria

Är i 30års åldern och har gått ifrån att vara en högerorienterad kapitalistisk karriärhungrande tekniknörd och köttätare utan tanke på ändligheten, vårt beroende av billig energi och den hägrande (pågående?) kollapsen till att bli vegan och minimalist i sinnet med målet att bli månskensbonde, som känner vämjelse inför samhället av idag och dess konsumtionskultur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: