Falskt hopp

Och på tal om ökad grönska/skogsplantering i världen som ska vara svar på klimatkrisen:

Den ”greening” vi ser i Indien och Kina är inte något man enbart kan hurra för utan man måste syna det för att kunna bilda sig en klar uppfattning om det verkligen är bra.

Kina för en politik där man gör mycket ”spel för gallerian”. Tillex. Att exportera sitt kolkraftsberoende till andra fattiga länder så att det ser ut som att se gör framsteg fast se egentligen inte gör det. Om de och Indien planterar skog låt så vara att det antingen är bioenergiskog, eller vanlig skog så kompenserar det inte ett dugg för det de åsamkar genom ökad import av kött ifrån Brasilien där de avverkar regnskog för att ha som betesmark till köttdjur. Man har med andra ord bara flyttat sitt problem till ett annat land. Sedan är det en enorm risk med att låta sig tro att det är positivt med att Kina och Indien planterar träd för som många forskare säger så är det helt och hållet beroende på vart du planterar dem, vilka sorts träd man planterar. För mest troligt kommer det behövas kvävegödsel för där de planteras i vissa områden är marken redan förstörd pga hård odling.

Sedan kommer det att åsamka jordens befolkning ännu mer lidande då vi idag inte behöver mindre odlingsbar mark, utan mycket mycket mer. Inom några år behöver vi öka matproduktionen med ca 60-70% (!)


”Även om Kinas ”Green Great Wall-trädplanteringsinsatser” – liknande hållbara skogsbruksmetoder i Västeuropa och trädåterväxt på övergivna marker i Östeuropa – förbättrar vår planets förmåga att ta upp atmosfäriskt kol, har gröning som uppnås genom intensivt jordbruk inte samma effekt, säger Victor Brovkin från Max Planck Institute for Meteorology, en annan medförfattare till forskningsartkeln. Istället släpps kol som absorberas av grödor snabbt tillbaka i atmosfären.

Det var förvånande för oss att upptäcka att intensivt jordbruk driver så mycket växande i Kina och Indien eftersom vi tidigare trodde att utsläpp av växthusgaser var de främsta drivkrafterna för global miljö genom högre nivåer av atmosfäriskt kol (aka mer mat för växter) som produceras av förbränning av fossila bränslen. Detta överensstämmer med arbete från andra forskningsgrupper som nyligen har gett starka ytterligare bevis för sambandet mellan mänsklig markanvändning och det grönare fenomenet som observerats i Afrika söder om Sahara och i hela Europa.”

https://www.futurity.org/green-leaf-area-earth-1985522-2/?fbclid=IwAR3lPUjTDeNyHk2O_kKthmOnHKI3fQVGLla6NJqlX6PP-XqfW8lcU9MgUIE

Den kanske bästa artikeln angående hur överskattat detta hopium som trädplanteringen är, är denna artikeln som reviderar tidigare forskarrapporter: https://www.wired.com/story/trees-regenerative-agriculture-climate-change/

I övrigt så får ni fler länkar till matnyttig info angående detta:

https://www.carbonbrief.org/one-third-worlds-new-vegetation-in-china-and-india-satellite-data-shows

https://www.dailymail.co.uk/news/article-6793465/amp/Planting-trees-not-end-global-warming-theres-CO2-atmosphere.html?fbclid=IwAR12v6Hu015xWS7ig1GsJsKczblUw7RDr1XbavkW9fu5jgUXJ2F8-BrOAaI

https://www.carbonbrief.org/mapped-where-afforestation-is-taking-place-around-the-world?fbclid=IwAR0kZmsTqulu7_g5DKLF5CZSn5nD0JKNPbUX6lxnXASZz55ALMMBUMn7GMw

https://grist.org/article/ipcc-report-planting-trees-isnt-enough-to-save-us-from-the-climate-crisis/

Publicerad av Thelastvalkyria

Är i 30års åldern och har gått ifrån att vara en högerorienterad kapitalistisk karriärhungrande tekniknörd och köttätare utan tanke på ändligheten, vårt beroende av billig energi och den hägrande (pågående?) kollapsen till att bli vegan och minimalist i sinnet med målet att bli månskensbonde, som känner vämjelse inför samhället av idag och dess konsumtionskultur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: