Sverige och klimatförändringarna

Häromdagen hade expressen följande nyhet: https://www.expressen.se/nyheter/klimat/meteorologens-larm-en-extremt-mild-vinter/

På SMHI idag: https://www.smhi.se/bloggar/vaderleken-2-3336/nya-varmerekord-for-januari-fjarde-gangen-gillt-1.156507

Går man in på naturskyddsföreningen https://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/klimat/uppvarmningen-sverige och läser blir det ingen munter åsyn, för där står det:

”Uppvärmningen blir större ju närmare polerna man kommer, och i norra Sverige är det omkring 2 grader varmare än det var kring 1860. Den mesta uppvärmningen har skett de senaste tre decennierna. Jämfört med perioden 1961-1990 har det i genomsnitt blivit 1,5 grader varmare i Sverige. Det här är en tid som används som så kallad normalperiod för jämförelse, just för att kartlägga förändringar 

Också värmeböljor, det vill säga antalet dagar med en dygnsmedeltemperatur över 20 grader, har blivit vanligare i Sverige. I Stockholmstrakten har värmeböljorna ökat med ett par dagar per år jämfört med 1961 – 1990. I framtiden kan det bli ännu vanligare med värmeböljor.

Havsytan längs Sveriges kuster har i genomsnitt ökat med omkring 20 centimeter sedan år 1890 (detta korrigerat för den pågående landhöjningen sedan istiden).  Södra Sverige, där landhöjningen är minst, påverkas mest av havsytehöjningen.

Det är blötare i Sverige i dag jämfört med hur det var innan industrialiseringen. Regn- och snömängden har ökat med omkring tio procent. Nederbördsökningen är störst på vintrarna. Samtidigt har det blivit färre dagar med snö i Sverige, vilket märks allra mest i de södra delarna av landet. Om utsläppen av växthusgaser fortsätter som hittills kommer vintrarna i Syd- och Mellansverige att bli så gott som snöfria.

Forskarna kan slå fast att den extrema hetta och torka vi såg i Sverige sommaren 2018 beror på klimatförändringarna. Vädret här på norra halvklotet styrs till stor del av de så kallade jetströmmarna, starka vindar som rör sig i en cirkel runt jorden cirka 10 kilometer upp i atmosfären. Jetströmmarna bildas när kall luft från Arktis och varm luft från ekvatorn möts, vilket de gör ovanför vår del av jordklotet.

Den globala uppvärmningen sker just nu snabbare i Arktis än någon annanstans på jorden, vilket gör att luften över Arktis är mycket varmare än den brukade vara. Temperaturskillnaden mellan luften från Arktis och luften från ekvatorn är därför inte lika stor längre. Detta har fått jetströmmen att sakta ner. Det i sig gjorde att ett högtryck blev ”fast” över halva jordklotet i princip hela sommaren 2018, och gav oss extrem hetta och torka och bränder som följd. 

Mer om det här kan du läsa här.

Ju allvarligare klimatförändringarna blir, desto mer kan vi förvänta oss att den här typen av extremväder kommer drabba Sverige. ”

Kommer man inte ihåg hur den relativt sett ”milda” påverkan klimatförändringen hade på Sverige 2018 kontra hur det kommer att utveckla sig kan jag friska upp minnet med:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Skogsbr%C3%A4nderna_i_Sverige_2018

Sedan om vinter kommer senare och nederbörden blir mer och kraftigare så kommer träden att stå mer ostadigt vilket gör att de faller lättare vilket då blir en indirekt påverkan utav klimatförändringarna.

Men det är inte bara sådana basala saker som skog och vattennederbörd osv. som blir påverkade, utav även kan det göra att ekosystem rubbas pga att invasiva arter får det enklare att trivas i vårt alltmer varmare klimat. Och om man inte vet det så är det tack vare fungerande ekosystem som vi i Sverige och över hela världen kan frodas..

Så njut inte för mycket utav ”vårvädret” nu under egentliga vintertider, för det är inte så det ska vara, eller borde vara.

Publicerad av Thelastvalkyria

Är i 30års åldern och har gått ifrån att vara en högerorienterad kapitalistisk karriärhungrande tekniknörd och köttätare utan tanke på ändligheten, vårt beroende av billig energi och den hägrande (pågående?) kollapsen till att bli vegan och minimalist i sinnet med målet att bli månskensbonde, som känner vämjelse inför samhället av idag och dess konsumtionskultur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: