Sverige och klimathyckleri

Det går knappt en dag utan att klimatets effekter som skulle inträffa först om en massa år redan inträffar/inträffat eller att något beslutande/rådgivande organ/instans tar helt k a t a s t r o f a l a beslut som inte bara går tvärt emot allt sunt förnuft, utan som även är direkt motsatt emot vad vi borde göra.

Vad säger man? Att vi är bra förebilder i Sverige och att vi gör allt för att inte låta ekonomiska intressen få styra och att värnandet om klimatet är vårt motto? Något ger mig en känsla av att det inte var så konstigt att vår representant ville ändra i ipcc-rapporten om bioenergi, eller att vi är rätt så stöniga i EU:

http://www.sverigesnatur.org/aktuellt/sverige-och-brasilien-protesterade-gemensamt-mot-ipcc-rapport/

http://www.sverigesnatur.org/aktuellt/darfor-bromsar-sverige-eus-skogspolitik/

Så här låt det förra året ifrån skogstyrelsens remiss till regeringen angående hur man ska hantera nyckelbiotoper:

https://www.skogsstyrelsen.se/nyhetslista/registrering-av-nyckelbiotoper-vid-avverkning-foreslas-upphora/


” Skogsstyrelsen ska fortsätta använda och vårda begreppet nyckelbiotop men däremot sluta registrera nyckelbiotoper i samband med att skogsägare gör en avverkningsanmälan. Det föreslår en utredning som Skogsstyrelsen i dag skickar ut på bred remiss. Beslut fattas senare i höst ”

Och så här förklarar naturskyddsföreningen vad nyckelbiotoper är och varför de är så viktiga att värna om och skydda:

” På grund av människans påverkan på naturen, dör allt fler arter ut och i allt snabbare takt. I Sverige är förlusten av livsmiljöer mycket stor i skogslandskapet och därför spelar nyckelbiotoper en alldeles särskilt viktig roll. De är hem för många av skogens mer än 1 800 hotade och rödlistade växt-, svamp- och djurarter som inte tål konventionellt skogsbruk med hyggen. Samhället måste hejda denna förlust av biologisk mångfald, så att skogen kan fortsätta ge oss ren luft, bär och andra viktiga ekosystemtjänster. Därför är nyckelbiotoperna extra viktiga att skydda.”

https://m.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/skog/vart-arbete/svenska-skogen/vad-ar-nyckelbiotoper

http://www.sverigesnatur.org/aktuellt/striden-om-skogen/

Såhär blev utfallet:

http://www.sverigesnatur.org/aktuellt/riksdagen-accepterar-forslag-om-skogens-klimatnytta/

http://www.sverigesnatur.org/aktuellt/registrering-av-nyckelbiotoper-upphor-nar-nya-metoder-finns-pa-plats/

Illusionen som existerar och som vi matas med varje dag angående klimatet är att bara vi ersätter en energi med en annan så kan vi fortsätta på samma spår. Överallt kan man läsa om hur viktigt det är att vi stoppar med avskogning för att vi ska ha ekosystemen i balans så att ekotjänsterna fungerar, och att skogen kan maximera sitt arbete med att dra ur Co2 ur atmosfären som vi släppt ut. Just avskogningen är centralt att greppa om vi ens skulle ha en chans att tackla de utmaningar som är här, inte framför oss utan redan här.

Vi i Sverige och västvärlden är väldigt bra på att använda pekpinnen emot Brasilien, Indonesien och andra länder när det gäller deras skogsskövling, men när det gäller oss själva så är det helt okej att göra motsatsen.

Sen idag kom den här nyheten ifrån SVT: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/regeringen-raddade-volvo-men-bromsade-klimatomstallningen-igen

Känner ni igen hyckleriet?

Kom ihåg skogsbränderna 2018, och att enligt forskarna kan vi förvänta oss liknande bränder och värre framöver i takt med att klimatkrisen fortsätter att eskalera.

Det är alltid jakten på tillväxt som är den största motivatorn/drivkraften och våran totala ovilja att ställa om civilisationen ifrån att bara konsumera till att leva i samklang med naturen. Men istället gör vi allt i vår makt för att bibehålla nuvarande tillväxthets och fortsätta separationen ifrån naturen.

Frågan är inte om som jag sagt, utan när ”the shit hits the fan” och min ursprungliga uppfattning på 10 år börjar kännas smått optimistiskt för varje dag som går.

Publicerad av Thelastvalkyria

Är i 30års åldern och har gått ifrån att vara en högerorienterad kapitalistisk karriärhungrande tekniknörd och köttätare utan tanke på ändligheten, vårt beroende av billig energi och den hägrande (pågående?) kollapsen till att bli vegan och minimalist i sinnet med målet att bli månskensbonde, som känner vämjelse inför samhället av idag och dess konsumtionskultur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: