Vattenstressen/Vattenkrisen ingen talar om högt och medialt

Ni som läst mina tidigare inlägg angående vattenstressen i världen kanske kommer ihåg att jag inte gick in så mycket i detalj på Mellanöstern. Lustigt nog publicerades det en nyhet på The Guardian som anknyter till detta och är ganska utmålande hur allvarlig situationen verkligen är: https://www.theguardian.com/environment/2020/jan/23/how-the-middle-easts-water-shortage-drives-demand-for-live-animal-imports

Med andra ord, vattenbristen/vattenstressen i Mellanöstern är så allvarlig att man väljer att importera levande djur för att slakta i sina länder så att de inte ska tvingas ”slösa” vattnet på att föda upp slaktdjur. Tänker inte adressera det etiska eller det moraliska spektrumet här angående detta, för det känns som ett alldeles för öppet mål att slå in bollen i.

Men föreställ er att Sverige skulle sluta föda upp köttdjur och istället importera levande djur ifrån Irak eller Syrien pga att vi har så ont om vatten att vi inte ens kan föda upp de djur som vi ska äta upp. Då förstår ni kanske exakt hur illa ställt det är med vattentillgången där, i länderna med mest pengar, mest olja, mest extremism. Och mitt i den smeten ligger Israel, som inte direkt är de omkringliggande länders bästa vän.

Upplagt för otrevligheter när klimatkrisen börjar skena så sakteligen framöver?

Kom då också ihåg att likt den vattenpakten mellan Indien och Pakistan, så finns det en vattenpakt mellan just Israel och Jordan: https://www.un.org/waterforlifedecade/water_cooperation_2013/jordan_israeli_peace_agreement.shtml

Kanske på sin plats att jag nämner nu att Israel är ett av världens mest vattenstressade länder: https://www.haaretz.com/israel-news/israel-2nd-most-water-stressed-country-in-the-world-new-study-finds-1.7644725

Följande står att läsa i artikeln som rör just Israel (men faktan i artikeln kommer från WRI):

Nya uppgifter i WRI: s Aqueduct Water Risk Atlas visade att andelen av de törstigaste länderna finns i den i stort sett torra Mellanöstern och Nordafrika.

Qatar är det mest vattenstressade landet, följt av Israel, Libanon, Iran och Jordanien. Libyen, Kuwait, Saudiarabien, Eritrea och Förenade Arabemiraten avslutar de tio bästa.

WRI noterar att deras rangordning är baserad på FN: s medlemsländer och ”Palestina är en icke-medlem iakttagare och skulle placeras mellan Libanon och Iran.”

Då har vi med andra ord en riktig kittel mellan Israel och övriga muslimska länder, vi har en pakt mellan ärkefienderna Indien och Pakistan, och vi har även ett Bangladesh som lider av andra svårigheter och angränsar till Indien.

En artikel från 2018 utav CNN highlightar detta ganska bra och som jag skrivit tidigare, det har inte blivit bättre i världen tack vare klimatkrisen, och det lovar inte bättring framöver: https://edition.cnn.com/2018/07/11/middleeast/middle-east-water/index.html

Publicerad av Thelastvalkyria

Är i 30års åldern och har gått ifrån att vara en högerorienterad kapitalistisk karriärhungrande tekniknörd och köttätare utan tanke på ändligheten, vårt beroende av billig energi och den hägrande (pågående?) kollapsen till att bli vegan och minimalist i sinnet med målet att bli månskensbonde, som känner vämjelse inför samhället av idag och dess konsumtionskultur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: