Personliga tankar om vart vi är på väg

Har ni orkat plöja er igenom mina tidigare inlägg och funnit det intressant så kanske det är på sin höjd att ni får förstå hur jag ser på det som enligt mig redan sker:

Vi har klimatkrisen över oss vilket resulterar i förändrade vädermönster, kraftigare stormar, ökad havsnivåhöjning, längre och kraftigare torkor, mer skogsbränder, tinande permafrost och mycket mer.

Sedan har vi mänskliga aktiviteter såsom nedskräpning, kontaminering utav naturen via pesticider, fungicider, mikroplaster, vi har skogsskövling, industriellt jordbruk och tillhörande monokulturer.

Vi har jorderosion vilket innebär förlorad odlingsmark, vi har konstgödsling som är beroende av fossila bränslen, vi har vattenstressen både klimatpåverkad men även människopåverkad, vi har en hägrande antibiotikaresistens, vi har ekosystemens kollaps, vi har ett ekonomiskt system som endast kan existera med tillväxt som slutmål.

Gott folk, vi bor på en planet med ändliga resurser, inte oändliga som gemene man verkar tro.

Det riktigt läskiga är att klimatet kan bli självförstärkande vilket innebär att när vissa mekanismer har trätt i kraft, går de inte att backa, oavsett hur mycket vi låter oss luras av att vi genom teknisk innovation kan ha makten över naturen.

Och antalet människor på jorden ökar stadigt, även om det stagnerat lite på sistone så går antalet fortsatt uppåt vilket inte kommer göra något bättre när utbudet av livsnödvändiga resurser redan är ansträngt, och kommer bli mer ansträngt framöver pga det jag redan nämnt.

Det spelar ärligt talat ingen roll vart man vänder sin lykta för att hitta reellt framtidshopp. Vid första anblicken kanske man stöter på något, men när man väl börjar grotta ned sig och efterforska hamnar man alltid där man började – att den här gången finns det inget som kommer rädda oss.

Jag skriver inte de här raderna för att jag vill sprida någon rädsla eller för den sakens skull, att jag på något sätt njuter av att vara en ”prophet of doom” som vår allas Trump sade. Utan det är för att ju fler som får upp ögonen för hur vanvårdad våran planet är, hur sjukt och dekadent systemet/kulturen vi alla föds in i är, ju mer som vaknar och börjar inse att det vi gjort hittills inte fungerar, kanske någon blir räddad eller kan förändra sitt liv till det bättre.

För en sak är säker, det är att vi kan inte fortsätta som vi gjort och gör.

Men sanna mina ord, jag önskar att det inte vore såhär, jag önskar att framtiden såg ljus ut, att allt kunde räddas genom någon teknisk lösning, men det är att hänge sin framtid åt något falskt, och därmed äventyrar man sin framtid och det tänker jag inte tillåta.

Ju tidigare folk börjar bryta sig loss från konsumtionskulturen och börjar leva i samklang med naturen runtomkring oss desto större chans är det att det finns något kvar för våra barn att överleva på.

När kommer det att barka kanske ni undrar eller frågar? Det finns inget enkelt svar på den frågeställningen för det handlar om hur man mäter, eller vart man bor för den sakens skull. Bor man i någon av de länder som redan nu håller på att försvinna under havsytan så har kollapsen redan börjat. Frågar du en Svensk så skakar dem bara på huvudet och muttrar att klimatet, det har alltid varierat.

Men, blir 2020 så illa ur vattenstress-synvinkeln som det spås bli i Indien, då kan det redan bli detta år. För om Indien med sin population på 1,368 138 206 miljarder människor kollapsar, då kommer det få kaskadeffekter på länderna runtomkring, och framförallt på världsekonomin vilket i sin tur kommer haverera världsordningen.

Kom då ihåg kära vänner, att Bangladesh angränsar till Indien och har en befolkningsmängd på 164 670 000 miljoner människor, och de kommer direkt bli påverkade av en sådan eventuell kris.

Om det inte är vattenstressen tillsammans med klimateffekter som tar kål på civilisationen, så finns det nästintill en garanti att de sakerna kommer vara underliggande vid en eventuell konflikt i de områdena.

Men tillbaka till kärnfrågan – 1970 gjordes det en studie utav ett gäng forskare vid MIT i Usa, och de gjorde en datormodell utav världen där de matade in massa fakta och körde flera olika simuleringar, och de kom fram till att om världen fortsatte med en ”BAU” vilket betyder affärer som vanligt, så skulle världsekonomin braka någonstans vid 2020-talet, och kort därefter skulle befolkningsmängden gå kraftigt ned och summa summarum, civilisationen kom till ett slut.

Det riktigt intressanta är att man har så sent som 2018 jämför deras modell mot verkliga händelser och då dagsfärsk statistik och siffror, och det visade sig att den ursprungliga modellen stämmer väldigt skrämmande bra med verklighetens utveckling.

Länkar till detta för den som vill syna mina ord kommer här: https://www.researchgate.net/profile/Graham_Turner3/publication/267751719_Is_Global_Collapse_Imminent_An_Updated_Comparison_of_The_Limits_to_Growth_with_Historical_Data/links/54595bbb0cf2bccc4912bb4d/Is-Global-Collapse-Imminent-An-Updated-Comparison-of-The-Limits-to-Growth-with-Historical-Data.pdf?origin=publication_detail

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Limits_to_Growth

Det man ska ha med sig är att världsekonomin inte mår bra, och alltfler börjar spå att vi är snart inne i en ny global finanskris, enda skillnaden nu emot tidigare är att världens institutioner saknar verktyg för att kunna stävja,motverka en finanskris som man gjorde 2007/2008.

källor:

https://www.theguardian.com/news/2019/sep/09/inequality-is-it-rising-and-can-we-reverse-it

https://gnseconomics.com/en_US/2019/09/10/q-review-3-2019-the-endgame/ https://www.theguardian.com/business/2020/jan/04/debt-will-kill-global-economy-pensions-ageing-population

https://www.theguardian.com/business/2020/jan/17/head-of-imf-says-global-economy-risks-return-of-great-depression

https://www.google.se/amp/s/amp.theguardian.com/environment/2019/feb/12/climate-and-economic-risks-threaten-2008-style-systemic-collapse

Så det finns inte mycket som talar emot vart vi är påväg om man synar det väldigt noga, för oavsett i vilken riktning man tar det så är det åt ett håll som forskningen pekar på och det är nedåt, eller åt ättestupan om man så vill kalla det. Och vänta inte på att ni får höra det i konventionell media eller i en IPCC-rapport, för basuneras sanningen ut på bred front kommer det att medföra kollapsen ändå.

Därför kommer det istället att börja dyka upp ”adaption plans” eller på svenska ”anpassnings-planer” för att mildra fallet och för att de rika ska kunna fortsätta behålla makten ända in i kaklet.

Men när man blir medveten om den kommande oundvikliga kollapsen, då inser man vad som är viktigt på riktigt och man får en chans att leva på riktigt istället för att ägna sig åt meningslös jakt på materiell och ytlig rikedom.

Så njut utav att det är fredag med era nära och kära, ta en öl och insup nuet, men när ni tagit er över sorgeprocesssen och den första paniken, börja planera och förändra era liv så har ni försprång på de som blint vägrar se det oundvikliga.

Som vanligt, lite länkar till er som vill fördjupa er eller säkerställa er om att jag inte försöker dra er bakom ljuset:

https://e360.yale.edu/features/as-climate-changes-worsens-a-cascade-of-tipping-points-looms

https://e360.yale.edu/features/how-melting-permafrost-is-beginning-to-transform-the-arctic

https://www.lifeworth.com/deepadaptation.pdf

https://edition.cnn.com/specials/world/vanishing-earths-mass-extinction

https://www.youtube.com/watch?v=gfCKTKRpC0k

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-51213185

https://sverigesradio.se/avsnitt/1327698

https://www.theguardian.com/australia-news/2020/jan/14/australia-bushfires-harbinger-future-scientists

Kärlek, och fridens liljor!

Publicerad av Thelastvalkyria

Är i 30års åldern och har gått ifrån att vara en högerorienterad kapitalistisk karriärhungrande tekniknörd och köttätare utan tanke på ändligheten, vårt beroende av billig energi och den hägrande (pågående?) kollapsen till att bli vegan och minimalist i sinnet med målet att bli månskensbonde, som känner vämjelse inför samhället av idag och dess konsumtionskultur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: