Sjätte massutdöendet

Rubriken är egentligen missvisande för egentligen borde uttrycket vara det ”det första massutrotandet” eftersom utdöendet av arter beror på mänskliga aktiviteter och inte för att moder natur fortsätter sitt arbete.

Det intressanta är att de flesta utav oss inte tänker på det här dagligen, fastän att det är ett av de allvarligaste och mest akuta hoten vi står inför.

Utan fungerande ekosystemtjänster kan inte människan överleva särskilt länge och civilisationen vi upprätthåller på naturens bekostnad skulle rämna.

Vilken tur att vi inte är där än då kanske ni tänker, men ledsen för att vara den som förstör illusionen – Så här stod det i pressmeddelandet ifrån IPBES och som jag översatt via google translate:

”Rapporten konstaterar att cirka 1 miljon djur- och växtarter nu hotas med utrotning, många inom decennier, mer än någonsin tidigare i mänsklig historia.

Det genomsnittliga överflödet av inhemska arter i de flesta större landbaserade livsmiljöer har minskat med minst 20%, mest sedan 1900. Mer än 40% av amfibiska arter, nästan 33% av revbildande koraller och mer än en tredjedel av alla marina däggdjur är hotad. Bilden är mindre tydlig för insektsarter, men tillgängliga bevis stöder en tentativ uppskattning på 10% som hotas. Minst 680 ryggradsarter har drivits till utrotning sedan 1500-talet och mer än 9% av alla husdjursraser av däggdjur som används för mat och jordbruk hade utrotats 2016, med minst 1 000 fler raser fortfarande hotade.

”Ekosystem, arter, vilda populationer, lokala sorter och raser av tämjade växter och djur krymper, försämras eller försvinner. Det väsentliga, sammankopplade livets liv på jorden blir mindre och allt mer fläckigt, säger professor Settele. ”Denna förlust är ett direkt resultat av mänsklig aktivitet och utgör ett direkt hot mot människors välbefinnande i alla regioner i världen.”

Jag kan rekommendera avsnittet ifrån P3 Dystopia som berör detta ämne: https://sverigesradio.se/avsnitt/1327698

Sedan länkade jag även i ett tidigare inlägg till en kortfilm ifrån CNN som handlar om det här, men för att underlätta så kommer den här igen: https://edition.cnn.com/videos/world/2017/01/24/vanishing-sixth-mass-extinction-documentary-orig.cnn

Det finns lite bilder på hur illa ställt det är med jordens biodiversitet:

undefined

undefined

undefined

Sen har vi ett delikat problem i det här redan ofattbara tragiska som utspelar sig framför våra ögon fastän vi inte tänker på det eller vidtar kraftiga åtgärder nog för att göra allt som står i mänsklighetens makt för att förhindra detta, nämligen förlusten av pollinerande insekter.

Det finns ett par riktigt bra dokumentärer som på ett väldigt bra sätt förklarar problematiken:

https://www.svtplay.se/video/13357996/sista-skorden

https://www.imdb.com/title/tt10187550/

Såhär kan man läsa på FAO’s sida angående just detta:

”Pollinatorer är viktiga för att producera många av de mikronäringsrika frukter, grönsaker, nötter, frön och oljor vi äter. Faktum är att nästan 75 procent av världens grödor som producerar frukt och frön som livsmedel är åtminstone delvis eller helt beroende av pollinatorer för hållbar produktion, utbyte och kvalitet. Mångfalden på tillgängliga livsmedel är till stor del avhängig av djurvärldens pollinerare. Men oroväckande visar att de ekosystemens pollineringstjänster i ett antal regioner visar minskande trender.

Tidigare tillhandahölls denna tjänst av naturen utan uppenbara kostnader. När jordbruksmarkerna har blivit större har jordbruksmetoderna också förändrats, med fokus på monokulturer och ökad användning av bekämpningsmedel. Ökande bevis pekar på dessa faktorer som orsaker till den potentiellt allvarliga nedgången i pollineringspopulationer. Nedgången kommer sannolikt att påverka produktionen och kostnaderna för vitaminrika grödor som frukt och grönsaker, vilket leder till alltmer obalanserad diet och hälsoproblem, såsom undernäring och icke-smittsamma sjukdomar.”

Då kanske man vid det här laget drabbas av ett stadium där man tänker något i stil med att detta kan ju inte hända i Europa där vi är så mycket bättre än andra platser på jorden. Men har man de tankarna ska jag visa på hur det är ställt i vårat område utav planeten och det gör jag genom en bild:

undefined

Enligt en färsk studie ifrån Usa så har Monarkfjärilen minskat ifrån 4,5 miljoner till 29 000 från 1980-talet i Kalifornien: https://www.theguardian.com/environment/2020/jan/22/monarch-butterfly-population-decline-california-coast

Så, det verkar inte bli bättre, och det finns ingen genomgående trend som pekar emot att vi kommer kunna stävja denna trend med fortsatt tillväxthets som är grundproblemet.

Vi lämnar detta tunga ämne för nu och nedan får ni mer länkar för att fördjupa er i detta som vi borde tala om varje dag, och agera emot varje dag:

https://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/society/20191129STO67758/what-s-behind-the-decline-in-bees-and-other-pollinators-infographic

https://www.un.org/sustainabledevelopment/blog/2019/05/nature-decline-unprecedented-report/

https://theanthropocene.org/film/

https://www.businessinsider.com/insects-dying-off-sign-of-6th-mass-extinction-2019-2?r=US&IR=T

https://conservationbytes.com/2020/01/24/the-state-of-global-biodiversity-its-worse-than-you-probably-think/

https://www.theguardian.com/environment/2018/may/21/human-race-just-001-of-all-life-but-has-destroyed-over-80-of-wild-mammals-study

http://www.fao.org/pollination/background/bees-and-other-pollinators/en/

https://en.wikipedia.org/wiki/Pollinator_decline

https://www.netflix.com/se/title/80102305

Publicerad av Thelastvalkyria

Är i 30års åldern och har gått ifrån att vara en högerorienterad kapitalistisk karriärhungrande tekniknörd och köttätare utan tanke på ändligheten, vårt beroende av billig energi och den hägrande (pågående?) kollapsen till att bli vegan och minimalist i sinnet med målet att bli månskensbonde, som känner vämjelse inför samhället av idag och dess konsumtionskultur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: