Sjätte massutrotningen del 2

Förra inlägget blev långt och jag känner att själva essensen utav vad vi människor gjort med ekosystemen kanske inte riktigt kom fram, och det behövs mer färgstarka exempel för att verkligen belysa hur illa det är ställt.

Garfågel: ”Vidomsträckande utbredd över de nordatlantiska haven, befann sig Great Auks mestadels i vattnet utom under häcksäsongen när fåglarna bara bebodde några utvalda öar som sträcker sig från Newfoundland i väst till Norge i öst. Före 1500-talet var arten så riklig att kolonier bestående av hundratusentals packade stränderna under den månadslånga avelsäsongen. Den lilla istiden på 1500- till 1800-talet minskade deras antal och territorium något när deras häckande öar blev tillgängliga för isbjörnar, men även med deras naturliga rovdjur som intrång i deras territorium var de en robust art.”

Texten ovan kommer ifrån https://www.smithsonianmag.com/smithsonian-institution/with-crush-fisherman-boot-the-last-great-auks-died-180951982/ och är översatt via google translate.

vandringsduvan Arten som kanske är det mest talande exemplet som under sin storhetstid var i antal av 3 till 5 miljarder, och som blev utrotad utav mänsklig undanträngning och framförallt jakt. Ofta i sammanhanget brukar man säga att deras antal var så stort att man kunde blunda och skjuta rakt upp och sedan regnade det döda duvor runtomkring en.

En någorlunda fullständig lista finns här: https://en.wikipedia.org/wiki/Lists_of_extinct_species

Men för att förstå och verkligen greppa allvarligheten i det hela kan vi ta det faktumet att inom 10 år i den takten vi hållit hittills, så finns det en sannolik chans att elefanterna blir utrotade. Ja ni läste rätt, e l e f a n t e r (!) Så här står det på en av sidorna jag länkar till under texten: ”Elefantantalet har sjunkit med 62% under det senaste decenniet, och de kan mestadels utrotas i slutet av nästa decennium. Uppskattningsvis 100 afrikanska elefanter dödas varje dag av krypskytare som söker elfenben, kött och kroppsdelar, vilket bara lämnar 400 000 kvar.”

Länkar till det finns här:

https://worldelephantday.org/about/elephants https://wwf.panda.org/knowledge_hub/endangered_species/elephants/ https://www.sciencedaily.com/releases/2019/05/190528120331.htm

Listan på framstående arter går att göra lång men de vanligaste i sammanhanget är: Kvaggan,Karibisk munksäl,Västafrikansk spetsnoshörning,Grey’s Wallaby,Falklandsräv,Pungvarg,Dront,Stellers sjöko. För mer finns det här: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_extinct_animals_of_Europe#Recent_extinctions

Och, ofta när man talar om arter som är på väg eller som har blivit utrotade så pratar om den enskilda arten och hur tragiskt det är, men man nämner sällan de sammankopplade andra arterna som kommer lida svårt och eventuellt själva bli utrotade/utrotningshotade. Detta kallas för ”Co-extinction” och något riktigt bra ord för det finns inte på svenska, men det bästa ordet är ”Sam-utdöda” och då kanske man förstår innebörden.

För att ta ett tydligt tankeexempel och det kommer ifrån https://indianapublicmedia.org/amomentofscience/coextinction.php: ”Om kolibrier dör ut, kunde kvalsterna också utrotas eftersom de inte skulle ha något sätt att komma från blomma till blomma. Då skulle blommorna, för att de är beroende av kolibrier och kvalster för att sprida pollen, försvinna också.

Till exempel är armémyran värd för över hundra anslutna organismer, allt från skalbaggar och kvalster till myrfåglar. Dessa typer av arter är nyckel-arter i en evolutionär mening och är därför mycket viktiga ur ett bevarandesynpunkt.

I själva verket, enligt denna studie, om alla de anslutna arter som förväntas gå utrotade på den utrotningshotade listan inte sparas, blir ytterligare 6300 arter åtminstone hotade.

Även om samutrotning inte är det främsta skälet till utrotning av arter, är det oerhört bra att komma ihåg kaskadeffekterna och insatser som verkar som om de är fokuserade på ett särskilt djur hjälper faktiskt flera andra.”

Detta ökar bara graden utav skrämselfaktorn som är en reell faktor i vart världen är på väg, och med ökad exploatering, ökad skogsskövling, ökade extrema händelser till följd av klimatkrisen så hotar det också ekosystemens fortlevnad.

Och utan fungerande ekosystem som bidrar med fungerande och välmående ekosystemtjänster så är civilisationen extremt hotad. Så som det ser ut och sker rakt framför våra ögon så ser framtiden mörk ut även på längre sikt, oavsett hur fort den förstörande civilisationen av idag faller samman.

Men trösten i det stora hela är att oavsett hur civilisationen faller samman så kommer planeten och moder natur att kunna ställa om, frågan är bara om människan kommer att vara en del utav den framtiden.

Publicerad av Thelastvalkyria

Är i 30års åldern och har gått ifrån att vara en högerorienterad kapitalistisk karriärhungrande tekniknörd och köttätare utan tanke på ändligheten, vårt beroende av billig energi och den hägrande (pågående?) kollapsen till att bli vegan och minimalist i sinnet med målet att bli månskensbonde, som känner vämjelse inför samhället av idag och dess konsumtionskultur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: