Statusen för Regnskogarna

Världens regnskogar täcker cirka 6% av jordens yta och är uppskattningsvis hem åt 50% av jordens arter. De har sina egna vädersystem och dess ekosystemtjänster förser 1,6 miljarder människor med mat och vatten. Uppskattningsvis 15% av världens sötvatten och ca 60% av cancermedicinerna härstammar ifrån Amazonas. På grund utav biodiversiteten så finns det stora chanser att vi kan utvinna nya mediciner ifrån regnskogarna. Regnskogarna är viktiga genom sin förmåga pga sin växtlighet att förse jordens vädersystem med regnvatten vilket indirekt betyder att med avskogning så ökar det torkor i världen. Arter som bengalisk tiger, Jaguar, Bergsgorillor och Orangutanger finns endast i regnskogarna och många fler, och de flesta är på gränsen till att bli utrotade.

undefined

Fakta och information här ovanför kommer ifrån:

https://www.rainforest-alliance.org/pictures/9-rainforest-facts-everyone-should-know

”Ofta sker avskogning när skogsområdet klipps och rensas för att ge plats för jordbruk eller betesmark. Union of Concerned Scientists (UCS) rapporterar att bara fyra varor är ansvariga för tropisk avskogning: nötkött, soja, palmolja och träprodukter. UCS uppskattar att ett område med storleken på Schweiz (14 800 kvadrat miles, eller 38 300 kvadratkilometer) går förlorat till avskogning varje år.

Naturliga bränder i tropiska skogar tenderar att vara sällsynta men intensiva. Mänskliga upplysta bränder används ofta för att rensa mark för jordbruksbruk. Först skördas värdefullt virke, sedan bränns den återstående vegetationen för att ge plats för grödor som soja eller nötkreaturs betar. År 2019 ökar antalet mänskliga upplysta bränder i Brasilien. I augusti 2019 brände mer än 80 000 bränder i Amazonas, en ökning med nästan 80% från 2018, rapporterade National Geographic.

Många skogar rensas för att ge plats för palmoljeplantager. Palmolja är den vanligaste vegetabiliska oljan och finns i hälften av alla stormarknadsprodukter. Det är billigt, mångsidigt och kan läggas till både mat och personliga produkter som läppstift och schampo. Dess popularitet har stimulerat människor att rensa tropiska skogar för att odla fler palmer. Att odla träden som producerar oljan kräver utjämning av inhemsk skog och förstörelse av lokala torvmarker – vilket fördubblar den skadliga effekten på ekosystemet. Enligt en rapport publicerad av Zion Market Research värderades den globala marknaden för palmolja till 65,73 miljarder dollar 2015 och förväntas uppgå till 92,84 miljarder dollar 2021.”

Texten ovan är översatt via google translate och kommer ifrån: https://www.livescience.com/27692-deforestation.html

”Mer än hälften av jordens regnskogar har redan gått förlorade på grund av den mänskliga efterfrågan på trä och åkermark. Regnskogar som en gång växte över 14 procent av marken på jorden täcker nu bara cirka 6 procent. Och om den nuvarande avskogningsgraden fortsätter kan dessa kritiska livsmiljöer försvinna från planeten helt under de närmaste hundra åren.”

Texten ovan är översatt av google translate och kommer ifrån: https://www.nationalgeographic.com/environment/habitats/rainforest-threats/

Då har vi varit inne och nosat på varför regnskogarna är så viktiga för våran civilisations fortlevnad och välmående, och hur hotbilden ser ut. Det många kanske inte är så medvetna om är att Amazonas ses som en ”Tipping point” (översatt blir det tröskeleffekt) och det innebär att om Amazonas brakar sönder och samman vid en viss gräns kommer det bli en självförstärkande effekt för resten av klimatet vilket i sin tur leder till ohyggliga effekter för våran planets tillstånd.

undefined

Men där är vi väl inte snart kanske ni tänker, och jo, det är vi:

20 december 2019 kom en rapport ifrån de välrenommerade forskarna Thomas Lovejoy och Carlos Nobre angående att vi står precis inför avgrunden inför att aktivera Amazonas tröskeleffekt och att med fortsatt avskogning så är det bortom räddning, utan vi måste agera nu.

Detta är så skrämmande och alarmerande så jag tänker inte skriva själv, utan översätter och kopierar direkt ifrån deras rapport. Ta ett djupt andetag och inse allvaret:

”Under mer än ett halvt sekel, skriver forskarna, har forskare vetat att Amazonas skapar sin egen hydrologiska cykel: regnskogsträd reglerar regionens förångning, transpiration och regn. Men ju mer trädmassaförlust det är, desto fler torkor intensifieras. Och när regnskogen inte längre får tillräckligt med regn för att upprätthålla sig, börjar träd dö tillbaka till en form av nedbruten savann eller bush.

Det är Amazonas i självdestruktionsläge och en händelse vars ankomst har intensifierats inte bara av stigande avskogningsnivåer under de senaste åren, utan också genom globala klimatförändringar.

Forskarna Nobre och Lovejoy har varnat det vetenskapliga samhället om Amazonas tröskelpunkt i flera år, men nu har de uppgraderat den varningen: ”Nuvarande avskogning är betydande och skrämmande: 17% över hela Amazonasregionen och närmar sig 20% ​​i den brasilianska delen utav Amazonas , Skrev de i Science Advances. ”Vi är forskare som har studerat Amazonas och alla dess underbara tillgångar i många decennier. Idag står vi exakt i ett ögonblick av öde: Tröskelpunkten är här, den är nu. ”

Ambitiös återplantering, höja livskvaliteten i Amazonas städer och utveckla en hållbar ekonomi baserad på en stående skog, säger de, är nyckeln till att hindra dessa permanenta förändringar. Det och flytta bort fokus och produktion från ohållbara jordbruksprodukter från monokulturer och nötkreatur, sojabönor och sockerrör.

Tidigare var Amazon-tröskelpunkter baserade på matematiska klimatmodeller. Men de verkliga manifestationerna av den skiftande Amazonas ekologin har börjat visa sig. Nyligen vetenskaplig forskning har upptäckt tecken på att tröskelpunkten händer på marken och i atmosfären.

”Det vi förutspådde observeras nu i verkligheten. Det är inte längre en teoretisk prognos om framtiden. ” säger Carlos Nobre, en av Brasils främsta klimatforskare och forskare vid University of São Paulo, berättade Mongabay.

I oktober såg NASA-forskare under ledning av Armineh Barhordarian en allt torrare Amazonas via satellit och kallade den en av ”de första indikationerna på positiva klimatåterkopplingsmekanismer.”

En annan studie från 2018 kombinerade resultaten från 103 forskare och avslöjade att trädarter anpassade till vått klimat dör i rekordhastigheter medan torranpassade träd trivdes. ”En långsam övergång till ett mer torrt klimatanpassat Amazonas pågår”, sade rapporten. Brandbeständiga träd med tjockare bark var bland de mer framgångsrika arterna som sågs under nuvarande förhållanden, jämfört med ett intakt Amazonas tidigare där träden var resistenta mot spridningen av lågor på grund av regionens naturliga höga luftfuktighet. ”Skogens sårbarhet för eld ökar. Ostörd är det nästan ogenomträngligt, säger Nobre.

”Den periodiska torkan. Den längre torra säsongen. Högre temperaturer under den torra säsongen – det är helt utan motstycke, säger Lovejoy, en ekolog som har studerat Amazonas sedan 1965 och som myntade termen biologisk mångfald, ”När det är mer torrt område får du mer eld och det börjar vara kumulativt. Nu är det dags att göra något, inte senare. ”

För ett år sedan publicerade forskarparet en uppdatering om sin studie från 2007, där de tidigare förutspådda 40% avskogningsuppskattningen halverades vid vilken Amazon tröskeleffekt skulle inträffa, vilket minskade till 20-25% avskogning.

Konsekvenserna av skiftet regnskog till nedbruten savann, berättade Lovejoy och Nobre till Mongabay, är allvarliga: en plötslig krasch i biologisk mångfald, utsläpp av enorma mängder kol i atmosfären på grund av trädöden (vilket gör Parisavtalets mål att begränsa uppvärmning till 1,5 grader omöjligt), och en drastisk regional störning i den naturliga vattencykeln – Vilket sannolikt starkt påverkar brasilianska akviferer, jordbruksföretag och vattenförsörjningen i stora stadsområden.

Ekologin och ekosystemen har förändrats tidigare, säger Lovejoy, men förändringar inträffar historiskt på en längre tidsskala, som inträffar över hundratusentals, till miljoner år. Arter har därför tid att anpassa sig när klimatparadigmet förändras. Men under detta tröskeleffekt-scenario, om ingenting görs, kommer förändringen sannolikt att inträffa under några decennier – det kommer att vara som ett fingersnäpp på geologisk tid, avslutar han.”

Texten ovanför är översatt av mig och kommer ifrån: https://news.mongabay.com/2019/12/the-tipping-point-is-here-it-is-now-top-amazon-scientists-warn/

Kom ihåg att inget har förändrats i världen till det bättre och Jair Bolsonaro är fortsatt president i Brasilien och det mesta tyder på att han kommer bli omvald då han har haft en positiv inverkan på deras ekonomi, och som ni finner i en länk här nedanför så fortsätter avskogningen och bränderna även i andra regnskogar som det inte rapporteras så mycket om.

Med alla hot vi har över, under och runtomkring oss och inget tyder på en drastisk förändring eller förbättring så är civilisationens kollaps inte långt borta vare sig vi vill eller inte.

Lite mer länkar om regnskogarna och deras tillstånd:

https://edition.cnn.com/interactive/2019/11/asia/borneo-climate-bomb-intl-hnk/index.html

https://wwf.panda.org/our_work/forests/importance_forests/tropical_rainforest/

https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-7428339/How-worlds-rainforests-left-threatened.html

https://rainforests.mongabay.com/03-diversity-of-rainforests.html

https://news.mongabay.com/2020/01/catastrophic-amazon-tipping-point-less-than-30-years-away-study/

https://www.nature.com/articles/d41586-019-03595-0

https://www.expressen.se/nyheter/klimat/rockstroms-nya-rapport-vi-vacker-sovande-jattar/

Publicerad av Thelastvalkyria

Är i 30års åldern och har gått ifrån att vara en högerorienterad kapitalistisk karriärhungrande tekniknörd och köttätare utan tanke på ändligheten, vårt beroende av billig energi och den hägrande (pågående?) kollapsen till att bli vegan och minimalist i sinnet med målet att bli månskensbonde, som känner vämjelse inför samhället av idag och dess konsumtionskultur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: