Oljeberoendet

Om man sätter sig i (eller förstått sedan tidigare) hur beroende vår civilisation är utav fossila bränslen och att de är grunden till att vi har kunnat haft den utveckling som vi haft de senaste 200 åren, så är man medveten om hur extremt svårt det är ur ett realistiskt perspektiv att ersätta det beroendet med gröna energikällor. Det har skrivits spaltmeter efter spaltmeter och producerats mycket media angående detta och jag vill rekommendera avsnittet ifrån P3 Dystopia som avhandlar just det här på ett pedagogiskt sätt: https://sverigesradio.se/avsnitt/1347125

Trots att det gått 28 år sedan Kyotoavtalet togs fram har inte världens oljeförbrukning gått ned, utan den pekar stadigt uppåt och förväntas göra det framöver.

I en rapport från i november 2019 står det så här ifrån IEA (International energy agency): ”I grund och botten beror efterfrågan på olja på styrkan i den globala ekonomin – särskilt utvidgningen av utvecklingsekonomier som Kina och Indien. Samtidigt, världen över, innebär ökande konsumentbehov mer plast, vilket i sin tur betyder mer petrokemikalier. Trots ansträngningar för att begränsa användning av plast och uppmuntra till återvinning växer efterfrågan på plast och petrokemikalier starkt. En annan viktig tillväxtsektor är luftfarten. De senaste åren har flygbranschen sett en spektakulär expansion tack vare stigande passagerarantal. Efterfrågan kommer att fortsätta växa starkt med stöd av stigande inkomster i utvecklingsländer, fler flygplatser som byggs och växande flygflottor.”

Länk till rapporten är här:https://www.iea.org/reports/world-energy-outlook-2019/oil

Här kommer en bild ifrå The Time som de gjort baserat på statistiken ifrån IEA-rapporten som kom i november:

undefined

Så det ser inte ut som att vi får någon drastisk förändring i världens konsumering utav fossila bränslen, och tittar man på en rapport angående hur det går för bilbranschen så har SUV-försäljningen fördubblats på ett decennium, då vi hela tiden har vetat att vi ska minska vårt olje-beroende. Så här står det att läsa i en rapport ifrån IEA:

”Denna trend är universell. Idag är nästan hälften av alla bilar som säljs i USA och en tredjedel av de bilar som säljs i Europa SUV:ar. I Kina betraktas SUV:ar som symboler för rikedom och status. I Indien är försäljningen för närvarande lägre, men konsumenternas preferenser förändras eftersom fler och fler har råd med SUV:ar. På samma sätt i Afrika innebär den snabba takten för urbanisering och ekonomisk utveckling att efterfrågan på premium- och lyxfordon är relativt stark.

Effekterna av ökningen på de globala utsläppen är inget annat än överraskande. Den globala flottan av SUV:ar har sett sina utsläpp växa med nästan 0,55 Gt CO2 under det senaste decenniet till ungefär 0,7 Gt CO2. Som en följd av detta var SUV:ar den näst största bidragsgivaren till ökningen av de globala koldioxidutsläppen sedan 2010 efter kraftsektorn, men framför tung industri (inklusive järn och stål, cement, aluminium) samt lastbilar och luftfart.” Länk kommer här https://www.iea.org/commentaries/growing-preference-for-suvs-challenges-emissions-reductions-in-passenger-car-market

Som vi var inne på i ett tidigare inlägg angående Norge och deras nya oljeplattform, så gäller det likadant med alla andra oljeproducerande länder, att inget av dem har tagit rejäla tydliga steg emot att sluta producera råvaran. Utan tvärtemot så räknar de flesta med att hålla igång sina produktioner under en lång tid framöver.

Titta er runt i rummet där ni sitter och börja analysera/identifiera vad som härstammar ifrån oljan – Gissningsvis något klädesplagg, skor, byggmaterial, betong, den mesta plasten osv.

Tänk på maten och oljan såsom; plastförpackningar, oljan som driver traktorerna och de andra motorredskapen, planen och båtarna som de fraktades till affären med, fordonet du tar dig till affären med, gödselmedel, och så där kan man hålla på i oändlighet för att förstå hur sammankopplat oljan och våran vardag är.

Världsekonomin är beroende ute av oljan, för utan fraktmöjligheter till en billig peng så havererar globala ekonomin, och inte bara det utan mer än så, för sjunker oljepriset drastiskt faller världens börser, höjs oljepriset för högt så blir det för dyrt för konsumtion och tillverkning i slutändan.

Allt detta oljeberoende är extremt svårt, om inte omöjligt att göra oss av med utan att få världsekonomin på fall eller en akut matbrist i världen. Och denna paradox i en tid då vi måste sluta släppa ut mer växthusgaser och verkligen ta stormsteg emot att ställa om ifrån beroendet utav fossila bränslekällor och det är inte direkt den utvecklingen vi ser, eller att den viljan/möjligheten finns hos de som bestämmer. Civilisationens kollaps pga klimatkrisen/matbrist/finanskris någon?

Detta får räcka för tillfället, men det finns massor av saker att säga angående ämnet.

https://time.com/5726917/energy-demand-iea-report/

https://www.theguardian.com/cities/2019/feb/25/concrete-the-most-destructive-material-on-earth

https://www.theguardian.com/environment/2019/oct/10/oil-firms-barrels-markets

https://www.cnbc.com/2019/11/12/global-energy-demand-will-keep-world-burning-fossil-fuels-agency-says.html

https://www.eia.gov/outlooks/steo/report/global_oil.php

https://sv.wikipedia.org/wiki/Petroleum#cite_note-ref_1-1

Publicerad av Thelastvalkyria

Är i 30års åldern och har gått ifrån att vara en högerorienterad kapitalistisk karriärhungrande tekniknörd och köttätare utan tanke på ändligheten, vårt beroende av billig energi och den hägrande (pågående?) kollapsen till att bli vegan och minimalist i sinnet med målet att bli månskensbonde, som känner vämjelse inför samhället av idag och dess konsumtionskultur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: