Ny dag nya (miss)tag

Idag var det cirka 3-4° ute och snart är vi inne i februari utan att ha fått en riktig vinter i Sverige, och söker man nyheter rörande hälsostatusen på världen så möttes man av det här: https://www.theguardian.com/environment/2020/jan/25/race-for-seabed-threat-to-oceans

”På land utnyttjar vi redan mineralresurser till fullo, säger Jean-Baptiste Jouffray, Stockholms universitet. ”Samtidigt blir behovet av sällsynta element och metaller allt viktigare för att leverera grön teknik som vind- och solkraftverk.

Och bland annat därför riktar nu industrierna in sig på havsbotten där det nu är tekniskt och ekonomiskt möjligt att bryta efter mineraler.

Jouffray är ledande författare till en analys som publicerades förra veckan i tidskriften One Earth, som omfattade syntetisering av 50 års data från sjöfart, borrning, vattenbruk och andra marina industrier och som målar en oroande bild av effekterna av framtida utnyttjande av oceaner.
Detta hot kommer inte bara från gruvdrift på havsbotten – som kommer att utvidgas dramatiskt under de kommande åren – utan från fiskodling, avsaltningsanläggning, sjöfart, undervattenskabelläggning, kryssningsturism och byggande av havsbaserade vindkraftsparker.

Detta är ”blå acceleration”, den term som används av Jouffray och hans medförfattare för att beskriva den senaste tidens snabba ökning av den marina industrialiseringen, en trend som har medfört ökande försurning av hav, marinvärme, korallrevs förstörelse och plastföroreningar i dess kölvatten. Från strandlinjen till djupet har den blå accelerationen redan stora sociala och ekologiska konsekvenser.”

För att gå direkt till forskarrapporten kommer länken här: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2590332219302751

Sen kunde man även hitta följande ifrån CNN: https://edition.cnn.com/2020/01/27/us/pacific-ocean-acidification-crabs-dissolving-shells-scn-trnd/index.html

I artikeln går följande att utläsa:

Stilla havet blir surare , och Dungenesskrabborna (Cancer Magister på svenska) som lever i dess kustvatten är några av de första invånarna som känner effekterna.

Dungenesskrabban (Cancer Magister på svenska) är avgörande för kommersiellt fiske i det nordvästra Stilla havet, men lägre pH-nivåer i dess livsmiljö löser upp delar av dess skal och skadar dess sensoriska organ, visar en ny studie.
Deras skador kan påverka kustens ekonomier och förebåda nya problem i ett föränderligt hav. Och även om resultaten inte är oväntade, sade studiens författare att skadorna på krabborna är för tidiga: Aciditeten förutsågs inte skada krabborna så snabbt.
”Om krabborna redan påverkas måste vi verkligen se till att vi ägnar oss mycket mer uppmärksamhet åt olika komponenter i livsmedelskedjan innan det är för sent,” säger studieförfattaren Nina Bednarsek, seniorforskare vid södra Kaliforniens kustvattenforskning Projekt.”

Direktlänk till studien: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0048969720301200#!

Även idag fick vi ett tecken på att saker och ting sker mycket snabbare än vad forskarna har vågat tro enligt sina beräkningar/studier och om man inte ska dra alltför stora växlar för att framstå som en ”kollaps-ivrare” så är det ändå alldeles för många tecken i världen på att saker och ting är allvarligare än vad vissa forskare vågar erkänna.

Men det är mer som kom idag såsom: https://www.carbonbrief.org/tropical-forests-losing-ability-to-absorb-co2-study-says

Kortfattat: Tropikernas skogar har börjat visa tydliga tecken på att minska sitt upptag utav CO2 samtidigt som de boreala skogarna upptar mer, vilket enligt vissa forskare är bekymrande för det betyder att de växer snabbare och troligtvis dör yngre vilket då resulterar i att de släpper ut sitt upptag. Man brukar säga att skogarna tar upp ca 30% av våra Co2-utsläpp så detta är bekymmersamt. Som om det inte är nog så ökar värmen snabbare uppe i norr vilket renderar att det blir ökad risk för skogsbränder vilket då gör att utsläppen kommer ändå.

Sen har vi vårat Kina och Asien igen: https://www.carbonbrief.org/emissions-from-chinese-aviation-could-quadruple-by-2050

Kortfattat: Eftersom Asien är en snabbt växande ekonomisk marknad där alltfler trots sina mödor får det bättre ekonomiskt så kommer flygresorna öka drastiskt det här decenniet vilket gör att utsläppen kommer öka enormt. Flygskam för en svensk är något vi kan vifta bort när det ändå inte har någon påverkan i slutändan.

Sen avslutar vi dagen med följande: https://insideclimatenews.org/news/26012020/arctic-sea-ice-melting-tropical-weather-el-nino-climate-change

”På det sättet som den minskande arktiska havsisen påverkar tropikerna som föreslås av den nya studien är övertygande, säger Cvijanovic, som var författare till en tidigare studie av kopplingar mellan nedsmältningen av havets is och framtida nedgångar i vinterregnar i Kalifornien.

Forskningen ger några ledtrådar om orsaken till kraftigt ökande klimatextremer (stormar,orkaner osv.) som hotade liv och egendom under 2000-talet. För att vara mer säker på länkarna krävs mer data från många fler år med förlust av ishav, men det är tid vi faktiskt inte har, med tanke på den växande brådskan av klimatkrisen, sa hon.

”Frågan är att när det händer kan vi vara ganska djupt in i problemet”, sa hon. ”Så även om vi inte kan vänta för länge med att bedriva forskningen, måste vi vara väldigt ärliga om de möjliga begränsningarna.”

Fortfarande, konstaterade Cvijanovic, tyder den nya forskningen på att förändringar i arktisk havsis har ett viktigt inflytande på det tropiska Stilla havet och på cyklerna El Niño och La Niña.

”Om detta är sant, skulle det betyda att effekterna utav arktiskt havsis-smältning kan bokstavligen påverka hela planeten,” sade hon. ”Arktisk havsissmältning är inte på något sätt bara ett isbjörnsproblem.”

Länk till forskningpublikationen: https://www.pnas.org/content/early/2020/01/21/1717707117

Det får vara allt för idag, men jag känner inte direkt att vi tagit oss något kliv ifrån den nedåtgående fritt-fall karusellen som civilisationen befinner sig i.

Publicerad av Thelastvalkyria

Är i 30års åldern och har gått ifrån att vara en högerorienterad kapitalistisk karriärhungrande tekniknörd och köttätare utan tanke på ändligheten, vårt beroende av billig energi och den hägrande (pågående?) kollapsen till att bli vegan och minimalist i sinnet med målet att bli månskensbonde, som känner vämjelse inför samhället av idag och dess konsumtionskultur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: