Ekonomi för framtiden – bortanför superorganismen

Rubriken är en rak översättning av en forskarartikel publicerad utav Nathan Hagen och den innehåller väldigt mycket tankeställande men även nyttiga frågeställningar inför framtiden med tanke på nutiden och de mycket troliga scenarion som breder ut sig inom en snar tid.

”Trots decennier av varningar, avtal och aktivism, mänsklig energiförbrukning, utsläpp och faktumet att CO2-koncentrationerna i atmosfären slog alla nya rekord 2018 (Quéré et al., 2018). Om den globala ekonomin fortsätter att växa med cirka 3,0% per år kommer vi att konsumera lika mycket energi och material under de kommande ∼30 åren som vi gjorde kumulativt de senaste 10 000. Är ett sådant scenario oundvikligt? Är ett sådant scenario möjligt?

Samtidigt får vi dagliga påminnelser om att den globala ekonomin inte fungerar som den brukade (Stokes, 2017) såsom ökande rikedom och inkomstojämlikhet, stort beroende av skuld och statliga garantier, populistiska politiska rörelser, ökande apati, spänning och våld och ekologiskt förfall. För att undvika konsekvenserna av vår biofysiska verklighet får vi nu tillväxt på ett allt mer ohållbart sätt. Den utvecklade världen använder ekonomi för att möjliggöra utvinning av saker vi annars inte hade råd att extrahera för att producera saker vi annars inte hade råd att konsumera.

Med vilken bakgrund, vilken typ av framtida ekonomiska system är nu genomförbara? Vilken koreografi skulle göra det möjligt för dem? I antropocenens fullhet, vad antyder en hård titt på förhållandena mellan ekosystem och ekonomiska system i vidaste mening om vår kollektiva framtid? Ekologisk ekonomi låg före sin tid när det gällde att erkänna den grundläggande betydelsen av naturens tjänster och de biofysiska grunden för mänskliga ekonomier. Kan den nu montera en plan för en ”rekonstruktion” för att vägleda en väg framåt?

undefined

Utöver absolut eller relativ avkoppling av energi finns det kolavkoppling – t.ex. samma nivå av BNP med mindre koldioxid. Miljömedier har populariserat berättelsen om att vi helt kan avkoppla oss ifrån kol-ekonomin. Förespråkare pekar på det faktum att över 2003 har över 20 länder, inklusive USA och Storbritannien, minskat växthusgaser medan de växer sina ekonomier (Aden, 2016). Denna bokföring försummar emellertid att dessa ekonomier exporterade sin kolintensiva tillverkning till billiga arbetsregioner. Kinas industrisektor använder bara nästan lika mycket energi som hela USA: s ekonomi (National Bureau of Statistics, 2018), och USA importerar nu vad det brukade producera.

Kolutsläpp och ekonomisk aktivitet kan ”frikopplas” om vi ökar icke-fossil energiproduktion snabbare än energiförbrukningstillväxt (i huvudsak: snabbare än ekonomisk tillväxt). Men det händer inte globalt. Figur 10 (bilden nedan) visar ökningen i konsumtion från fossilt kol och kolväten och från förnybara energikällor i århundradet. Det enda året som fossilbränsleförbrukningen minskade (eller ökade mindre än förnybara energikällor) var den globala finansiella kraschen 2009. Ökningen i den globala efterfrågan på el på bara 2018 var mer än hela den historiska installerade kapaciteten för solceller (BP, 2019) . Fig. 10 avslöjar att de enda äkta lösningarna för överskridande och koldioxidutsläpp inkluderar ekonomisk sammandragning, inte tillväxt.

undefined

Som avslut på den här mycket,mycket bra publikationen så kommer följande målande exempel upp vilket säger mer än allt egentligen om läget för mänskligheten och civilisationen:

”Ett gäng måttligt smarta, mycket sociala apor bröt sig in i en kakburk med fossil energi och har haft fest under de senaste 150 åren. Förhållandena på festen är oförenliga med planetens biofysiska verklighet. Partyt är på väg att ta slut och när morgonen anländer kommer radikala förändringar i vårt levnadssätt att införas. Några av aporna måste nyktra upp (före morgonen) och skapa en plan som resten av deltagarna kommer att gå med på. Men måttligt smarta, mycket sociala apor går varken lätt med på eller frivilligt gör radikala förändringar i deras levnadssätt. Och så kommer kaffe och stimulantia (kredit osv.) Att konsumeras under ännu en påkostad frukost, men med persiennerna neddragna. Det är morgon redan.”

Bilder och texten kommer ifrån: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0921800919310067

För den som hellre vill se en föreläsning än att läsa kommer en länk här: https://youtu.be/ZHNUPYr_Fn0

Jag rekommenderar starkt att man ser filmen och läser artikeln för att förstå på ett djupare plan hur allvarlig vår situation faktiskt är, och vad som breder ut sig framför våra ögon och under våra fötter.

Publicerad av Thelastvalkyria

Är i 30års åldern och har gått ifrån att vara en högerorienterad kapitalistisk karriärhungrande tekniknörd och köttätare utan tanke på ändligheten, vårt beroende av billig energi och den hägrande (pågående?) kollapsen till att bli vegan och minimalist i sinnet med målet att bli månskensbonde, som känner vämjelse inför samhället av idag och dess konsumtionskultur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: