Falskt hopp (Hopium)

Jag börjar med att citera Derrick Jensen: ”Hopp är en längtan efter ett framtida tillstånd som du inte har någon makt över. Det betyder att du i princip är maktlös.”

Även om vi ersätter fossil energi med grön energi, så kommer inget förändras, för vår kultur som är den dominerande i världen kommer fortsätta att jaga tillväxt, kommer fortsätta se naturen och biodiversiteten som något som är till för att tjäna kulturen, och är den i vägen för våran tillväxt så kommer den att motverkas, likaså när det gäller alla andra problem vi står inför. Vill ni ha talande bevis?

”Cirka 10 000 kameler riskerar att skjutas och dödas i en region som är drabbad utav allvarlig torka i Australien, efter klagomål om att de törstiga djuren äventyrar lokalbefolkningen när de desperat söker efter vatten.”

https://edition.cnn.com/2020/01/07/australia/australia-camel-cull-scli-intl/index.html

”Länsstyrelsen i Jämtland har beslutat om skyddsjakt på sammanlagt åtta järvar inom Tåssåsens och Handölsdalens samebyars åretruntmarker. Det är en jakt i förebyggande syfte berättar vilthandläggaren Emma Andersson” (Järven räknas som sårbar enligt iucn)

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/atta-jarvar-far-skjutas-i-skyddsjakt

”Klimatkrisen och krisen i förlusten av djurliv/biodiversitet drivs av ohållbar utvinning av fossila bränslen, metaller, byggnadsmaterial och träd. Rapportens författare varnar för att det leder till en global katastrof att behandla världens resurser som obegränsade.

Materialen som används av den globala ekonomin har fyrdubblats sedan 1970, mycket snabbare än befolkningen, som har fördubblats. Under de senaste två åren har förbrukningen hoppat med mer än 8% men återanvändningen av resurser har minskat från 9,1% till 8,6%.”

https://www.theguardian.com/environment/2020/jan/22/worlds-consumption-of-materials-hits-record-100bn-tonnes-a-year

Att tro på att bara för att vi byter vart ifrån energin kommer som möjliggör våran exploatering och rovdrift på jorden, att det leder till en harmonisk värld full av biodiversitet, är att leva på falskt hopp och att låta sig själv bli grundlurad av de som tjänar på det, som står högst upp i näringskedjan som inte kommer bli drabbade först när kollapsen börjar utveckla sig.

undefined

På tal om civilisationer och kollaps – Förbrukande av resurser till den grad att de inte längre kan bära civilisationen som den är beroende av som leder till en kollaps är inget nytt fenomen, utan det har hänt förr utan att vi reflekterat över det något närmre, så låt oss ta en titt på de historiska imperier som fallit på grund av att ekosystemtjänsterna slutar bära upp dem:

”Kollaps kan definieras som en snabb och varaktig förlust av befolkning, identitet och socioekonomisk komplexitet. Offentliga tjänster sönderfaller och oordning uppstår när regeringen tappar kontrollen över sitt monopol på våld.

undefined

Praktiskt taget alla tidigare civilisationer har mött detta öde. Vissa återhämtade sig eller förvandlades, till exempel kineserna och egyptierna. Andras kollaps var permanent, liksom på Påskön. Ibland återupplivas städerna vid kollapscentret, liksom fallet med Rom. I andra fall, till exempel Maya-ruinerna, lämnas de övergivna som en mausoleum för framtida turister.

När klimatstabiliteten förändras kan resultaten vara katastrofala, vilket kan resultera i miss-skördar, svält och ökenbildning. Kollapsen av Anasazierna, Tiwanaku-civilisationen, akkadierna, maya, det romerska riket och många andra har sammanfallit med plötsliga klimatförändringar, vanligtvis torka.

Kollaps kan inträffa när samhällen överskrider deras ekosystems bärförmåga. Överdriven avskogning, vattenföroreningar, nedbrytning av odlingsbar mark och förlusten av biologisk mångfald som fallande orsaker.

Tänk på civilisationen som en dåligt byggd stege. När du klättrar faller varje steg du använde bort. Ett fall från bara några få höjder är okej. Men ju högre du klättrar, desto högre blir fallet. Så småningom, när du når en tillräcklig höjd, är varje fall från stegen dödlig.”

Texten och bilden ovanför kommer ifrån https://www.bbc.com/future/article/20190218-are-we-on-the-road-to-civilisation-collapse och är översatt av mig via google översätt.

Nyttig länk till ifall man vill klicka sig vidare på enskild civilisations fall:

https://en.wikipedia.org/wiki/Historical_impacts_of_climate_change

Övriga länkar i ämnet om civilisationers förfall:

https://www.bbc.com/future/article/20170418-how-western-civilisation-could-collapse

https://www.vice.com/en_us/article/8xwygg/the-collapse-of-civilization-may-have-already-begun

https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/nov/12/us-military-pentagon-climate-crisis-breakdown-

https://academic.oup.com/nsr/article/3/4/470/2669331

Och en länk angående vår dominerande kultur och filosofiskt tänkande ur ett eko-perspektiv (rekommenderas starkt):

https://www.derrickjensen.org/endgame/

Publicerad av Thelastvalkyria

Är i 30års åldern och har gått ifrån att vara en högerorienterad kapitalistisk karriärhungrande tekniknörd och köttätare utan tanke på ändligheten, vårt beroende av billig energi och den hägrande (pågående?) kollapsen till att bli vegan och minimalist i sinnet med målet att bli månskensbonde, som känner vämjelse inför samhället av idag och dess konsumtionskultur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: