Haven under 1,5° eller 2° grader Celsius uppvärming

Jag tänkte försöka redogöra för er vad som sker med våra hav vid respektive hållpunkt:

Haven och dess ekosystem:

”Haven blir surare på grund av högre koncentrationer av koldioxid vid 1,5 graders uppvärmning som kommer att bli ännu högre vid 2 graders uppvärmning, vilket negativt påverkar ett brett urval av arter, från alger till fisk. Havets syrehalter kommer också att minska, vilket leder till fler ”döda zoner”, områden där normalt havsvatten ersätts av vatten med låga syrenivåer som inte är tillräckliga för de flesta vattenlevande organismer. Vid 1,5 grader Celsius uppvärmning kommer de geografiska områdena för många marina arter att flyttas till högre breddgrader, nya ekosystem dyker upp och det kommer att bli mer skada på marina ekosystem, enligt IPCC. Denna utflyttning av arter kommer mestadels att ha negativa effekter för människor, men i vissa områden kommer vinster på kort sikt, som ökade fiskebestånd på norra halvklotens högre breddgrader. Dessa risker är högre vid 2 grader uppvärmning. Fiske och övrigt vattenbruk kommer att vara mindre produktivt.

Vissa ekosystem, som korallrev och kelpskogar, har mycket små möjligheter att röra sig och är därför mer hotade.

Havets uppvärmning, försurning och mer intensiva stormar kommer att orsaka blekning och en minskning utav korallrev med 70 till 90 procent vid 1,5 grader Celsius uppvärmning, och blir mer eller mindre utrotat vid 2 graders uppvärmning.

Deras förlust skulle minska den biologiska mångfalden kraftigt i dessa regioner och direkt påverka cirka en halv miljard människor över hela världen som är beroende av korallrev för mat, försörjning, kustskydd, turism och andra ekosystemtjänster. Havsnäringskedjor – sammankopplade system som pteropoder, musslor, krill och fenfisk som överför solenergi och näringsämnen från växtplankton till högre djurarter – kommer att se allt högre risker för påverkan vid respektive 1,5- och 2-grader Celsius uppvärmning där tvåskaliga skaldjur som musslor lider högsta risk.

I många marina och kustnära ekosystem kommer ökade risker för oåterkallelig förlust att ske vid 2 grader uppvärmning. Förlust av mangroveträd ökar vid båda temperaturtrösklarna, vilket minskar deras förmåga att tjäna som naturliga barriärer som ger kustskydd mot stormar, stigande hav och vågor.”

Texten ovan kommer ifrån https://climate.nasa.gov/news/2865/a-degree-of-concern-why-global-temperatures-matter/ och är översatt utav mig via google översätt.

Det är lite trivialt förklarat vad som sker med haven vid respektive tröskelpunkt utav uppvärmning och nu börjar det mer och mer cirkulera via policydokument och forskarrapporter att det realistiska målet förflyttas ifrån 1,5° till 2°, och jag kan inte tolka det som något annat än att 1,5 är mer eller mindre ouppnåeligt med dagens utsläppstakt, och om ni inte tror mig så kolla in nedanstående animering ifrån Carbon Brief:

De krisartade effekter såsom megabränder, starkare stormar,ökad vattenstress, krigshärdar,matbrist,torkor osv och skenande förluster utav biodiversitet vi sett med nuvarande ynkliga 1° grads uppvärming kommer bli ”den gamla goda ljuva tiden” i förhållande till vad 1,5° och 2°+ kommer orsaka för förödelse med civilisationen. Vill inte vara den som är den, men kollaps utav civilisationen av idag känns inte långt borta.

Imorgon tänkte jag att vi ska avhandla haven och dess ekosystem, och hur det står det till med fiskebestånden och gå in på djupet för att påvisa hur illa ställt det är, och hur sjukligt det är att vi behandlar den blå planetens ”blåhet” så som vi gjort och gör, och fortsätter att göra.

Publicerad av Thelastvalkyria

Är i 30års åldern och har gått ifrån att vara en högerorienterad kapitalistisk karriärhungrande tekniknörd och köttätare utan tanke på ändligheten, vårt beroende av billig energi och den hägrande (pågående?) kollapsen till att bli vegan och minimalist i sinnet med målet att bli månskensbonde, som känner vämjelse inför samhället av idag och dess konsumtionskultur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: