Klimathyckleri 2 och Greenwashing

Ännu en dag i ett Sverige utan riktig vinter, och snart har vi ”tappat” en hel årstid, och det borde göra så att folk och beslutsfattare börja ana oråd över framtid och nutid, men en kollaps börjar som allt annat, med små små krusningar på vattnet, och sen innan man vet vad så har det blivit full storm. För berättade du för en romare om att deras svulstiga byggnader och akvedukter skulle bli antika monument över en svunnen tid, under deras civilisations storhetstid skulle de minst ha kallat dig för galen. Så förvänta er inte att se de första tecknen klart och tydligt, utan det kommer bli små, små krusningar till en början.

Nog om domedagen för civilisationen och den dominerande kulturen av idag och vidare till det ämnet skvallrar om; Kanada är ett av länderna som har ratificerat Paris avtalet och med sin Premiärminister Trudeau har varit med och lovat att bidra till klimatfonden som är FN:s fond för länder som behöver ekonomiskt stöd för att ställa om och ta steg emot en grönare ekonomi och liknande: https://www.greenclimate.fund/news/canada-announces-contribution-green-climate-fund

Det låter finemang, men nu under de närmsta dagarna förväntas ett beslut komma ifrån Kanadas regering angående följande:

”Det verkar troligt att landets ledare under de närmaste veckorna kommer att godkänna en enorm ny tjärsandgruva som kommer att pumpa in massiva mängder kol i atmosfären ända in på 2060-talet. De vet att klimatkrisen är verklig och farlig – och med goda skäl, eftersom landets arktiska territorier ger den en främre plats för den snabbaste uppvärmningen på jorden. – men de kan ändå inte ta sig till kunskapen. Nu ger det orsak till förtvivlan.

Teck-gruvan skulle vara den största tjärsandgruvan hittills 113 kvadratkilometer med petroleumbrytning, belägen bara 16 mil från gränsen till Wood Buffalo nationalpark. En federal panel godkände gruvan trots att de medgav att den sannolikt skulle vara skadlig för miljön och urbefolkningens kulturland. Dessa gigantiska tjärsandgruvor (lätt synliga på Google Earth) är redan bland de största ärr som människor någonsin har karvat in på planetens yta. Men kanadensiska myndigheter uttalade att gruvan ändå var i ”allmänintresse”.” Texten ovan kommer ifrån https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/feb/05/when-it-comes-to-climate-hypocrisy-canadas-leaders-have-reached-a-new-low och är översatt av mig och min goda vän google översätt.

Något som är riktigt galghumoristiskt är att företaget bakom ”gruvan” säger att de vill vara koldioxidneutrala till 2050 https://business.financialpost.com/commodities/energy/teck-resources-awaiting-ottawas-decision-on-oilsands-mega-mine-wants-to-be-carbon-neutral-by-2050

undefined

För mer info till fler artiklar rörande ämnet tjärsandsolja, och hur Kanada säger en sak men gör en annan när det gäller klimatkrisen:

https://nationalpost.com/pmn/news-pmn/canada-news-pmn/alberta-premier-wants-ottawa-to-approve-teck-mine-for-benefit-of-first-nations

https://globalnews.ca/news/6474416/alberta-climate-plan-cabinet-decision-teck-frontier-oilsands-mine-wilkinson/

https://nationalpost.com/news/canada/everything-you-need-to-know-about-the-20b-frontier-oilsands-mine-as-liberal-decision-looms

https://www.nationalobserver.com/2019/04/25/analysis/canada-pace-meet-paris-climate-target-two-centuries-late

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-49804234

Det här är dock inte de enda aktuella nyheterna runt greenwashing utan vi har även det skrattretande faktumet angående att flygbolag har gått ut med att de ska vara koldioxidneutrala till 2050:

”Neil Robinson, ordförande för Sustainable Aviation, sa: ”Klimatförändringar är en tydlig och pressande fråga för människor, företag och regeringar över hela världen. Vi vet att luftfartsutsläpp kommer att öka om avgörande åtgärder inte vidtas, och det är därför den brittiska luftfarten idag åtar sig att uppnå netto koldioxidutsläpp år 2050, genom en internationell strategi, som arbetar med regeringar runt om i världen och genom FN. ”

Greenpeace avfärdade emellertid flytten som ”greenwash”. John Sauven, dess verkställande direktör i Storbritannien, sade: ”Hela strategin är en fantasi flykt. Koldioxidutjämning är helt enkelt en ursäkt att fortsätta med affärer som vanligt och samtidigt flytta ansvaret för att minska utsläppen till någon annan, någon annanstans och någon annan tid. Det är greenwashing rent och enkelt och ministrar bör vara försiktiga med att ge det någon trovärdighet. ” Texten kommer ifrån https://www.theguardian.com/business/2020/feb/04/uk-air-industry-sets-zero-carbon-target-despite-70-more-flights och är översatt utav mig, vill ni ha mer galenskap ala kejsare Nero så får ni den här länken: https://eos.org/articles/first-u-s-airline-goes-carbon-neutral

Angående koldioxidkompensation så kom det här avslöjandet förra året:

”Aptiten är global. För flygindustrin och de industrialiserade länderna i klimatfördraget i Paris kan kompensationer vara ett billigt alternativ till att faktiskt minska användningen av fossilt bränsle.

Men den desperata hungern efter dessa kolkreditplaner verkar ha förblindat många av sina förespråkare för de ökande bevisen att de inte har – och inte kommer – att leverera den klimatfördel som de lovat.

Jag tittade på projekt som gick tillbaka i två decennier och som spänner över hela världen och samlade fynd från akademiska forskare i otillgängliga skogsbyar, studier publicerade i obskyra tidskrifter, utländska regeringsrapporter och tjocka tekniska dokument. Jag anlitade ett satellitbildsanalysföretag för att se hur mycket av skogen som återstod i ett bevarandeprojekt som började sälja krediter 2013. Fyra år senare stod bara skogen på hälften utav projektområdena.

I fall efter fall upptäckte jag att kolkrediter inte hade kompenserat mängden föroreningar de var tilltänkta för, eller att de hade medförde vinster som snabbt avtog, eller som inte kunde mätas exakt till att börja med. I slutändan fick förorenarna ett skuldfritt pass för att fortsätta släppa ut koldioxid, men skogsbevarandet som var tänkt att balansera boken antingen kom aldrig eller varade inte särskilt länge. koldioxidförskjutningar själva gör skada, sa Larry Lohmann, som har tillbringat 20 år på att studera kolkrediter. Medan vi sitter här och räknar koldioxidutsläpp och flyttar det, fortsätter mer koldioxid att samlas i atmosfären.”

Texten ovan kommer ifrån https://features.propublica.org/brazil-carbon-offsets/inconvenient-truth-carbon-credits-dont-work-deforestation-redd-acre-cambodia/ och är översatt utav mig och nu börjar det bli tjatigt, men min gode vän google translate.

undefined

Förövrigt kan jag rekommendera er som vill bli ännu mer övertygade om vart vi är på väg (tack vare att vi hela tiden försöker upprätthålla tillväxten till varje pris istället för att faktiskt börja plocka ned konsumtionskulturen och energiberoendet) att läsa igenom länken ovan.

Så, inget är som det borde, och alla floskler som vi blir matade med kontinuerligt för att vi ska tro att något bra och resolut görs åt klimatkrisen så att vi kan fortsätta vara dumma får som konsumerar på naturens bekostnad, är ingenting annat än floskler och bröd och skådespel för folket som romarna sade.

Jag vill inte vara den som ropar varg, men framtiden ser inte ljus ut för under tiden klimatet skenar iväg så försöker de med makt att fortsätta med affärer som vanligt.

Publicerad av Thelastvalkyria

Är i 30års åldern och har gått ifrån att vara en högerorienterad kapitalistisk karriärhungrande tekniknörd och köttätare utan tanke på ändligheten, vårt beroende av billig energi och den hägrande (pågående?) kollapsen till att bli vegan och minimalist i sinnet med målet att bli månskensbonde, som känner vämjelse inför samhället av idag och dess konsumtionskultur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: