Ny dag nya (miss)Tag

Det finns även mer världsliga saker som är emot oss och kommer ställa till det för oss, och jag är verkligen inte en expert på ämnet men tycker ändå det är värt att snudda vid det, och det är utan trumvirvel att den som står i skuld är icke fri.

Konstigt nog så är världens skuldberg större än någonsin, alltså s t ö r r e än någonsin och det finns inget vi kan göra ifall börserna kraschar och vi hamnar i en finanskris för alla verktyg som finansinstutionerna har haft, har de förbrukat. Det är kort och gott bara att hoppas, att världens styrande klarar av att skjuta problemet framför sig till den grad att vi slipper uppleva det, och att nästa generation får ta smällen. Så kan man tro att de tänker, för det som borde ha gjorts vid förra finanskraschen, borde att ha låtit systemet få göra vad det är skapat för att göra, nämligen att ha offer,asätare och vinnare, men istället valde man att ”fuska” och rädda offren på vanliga arbetares bekostnad.

Så här lyder ett nyhet från i januari i år: ”Historien om tidigare vågor av skuldansamling visar att dessa vågor tenderar att ha olyckliga avslut, sade Ayhan Kose, chef för Världsbankens Prospektgrupp, i rapporten.” https://www.cnbc.com/2020/01/09/economy-world-bank-warns-of-global-debt-crisis-as-borrowing-increases.html

Både IMF och WTO har varnat för samma sak som det gick att läsa om i en artikel från The Guardian i höstas:

”Varningstecknen är tydliga. Den totala låneskulden stiger på alla kontinenter och särskilt inom näringslivet, som har spenderat det senaste decenniet på att pumpa upp sina lån till aldrig tidigare okända nivåer.

I oktober sade Internationella valutafonden att nästan 40% av företagens skuld i åtta ledande länder – USA, Kina, Japan, Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Italien och Spanien – skulle bli så dyra under en lågkonjunktur att det skulle vara omöjligt att hantera. Med andra ord skulle tiotusentals företag, som sysselsätter miljontals människor, ha spelat med så höga låntagningsnivåer och förlorat och gjort sig konkursmässiga.

Det är än värre att IMF sade att riskerna var ”förhöjda” i åtta av tio länder som kunde ståta med systemviktiga finansiella sektorer och tillade att denna situation var en upprepning av åren fram till den senaste finanskrisen.

Kort därefter stämde WBO in i kören och varnade för att utvecklingsländerna hade pumpat upp sina skulder till rekordnivåer.

Till skillnad från de rikare nationerna som redan nämnts, påverkades de 100 utvecklingsländerna i hela Afrika, Asien och Sydamerika som omfattas av rapporten av stigande privata skulder i kombination med högre statslån. Och denna extra statliga upplåning är inte bara större, den har också förändrats i karaktär. För det första har det gått från att till stor del riktas till investeringsutgifter till senare, helt enkelt för att hantera kostnaderna för hälsa, utbildning och välfärd. För det andra lånas det oftare från internationella investerare som är hungriga på att låna utvecklingsländer pengar till relativt sett skyhöga räntor.”

Texten ovan kommer ifrån https://www.theguardian.com/business/2020/jan/04/debt-will-kill-global-economy-pensions-ageing-population och är översatt utav mig.

Så här sade Kristalina Georgieva som är chef för IMF och tidigare chef för WBO:

”Men verkligheten är att den ekonomiska ojämlikheten inom samma period, inom många länder, har ökat. I Storbritannien, till exempel, kontrollerar de tio rikaste procenten nu nästan lika mycket rikedom som de nedre 50 procenten. [2] Denna situation återspeglas över stora delar av OECD-länderna där inkomst- och rikedomens ojämlikhet har nått eller är nära rekordhöga.

På vissa sätt påminner denna oroande trend den tidiga delen av 1900-talet – när teknikens och integrationens tvillingkrafter ledde till de förgyllda åren, glada 20-talet, och i slutändan ekonomisk katastrof.

En fråga som vi inte mötte på 1920-talet men som vi står inför i dag är klimatförändringar. Det är ofta de fattiga och mest sårbara befolkningarna som får bära bördan för denna utsträckta existentiella utmaning. Världsbanken uppskattar att om vi inte ändrar den nuvarande vägen emot en klimatkris kan ytterligare 100 miljoner människor lever i extrem fattigdom 2030.

Så vi måste lära oss historiens lektioner och samtidigt anpassa dem till våra tider. Vi vet att överdriven ekonomisk ojämlikhet hindrar tillväxt och urholkar ett lands grunder. Det eroderar förtroendet inom samhället och institutionerna. Det kan driva populism och leda till politisk omvälvning.”

Översatt utav mig och kommer ifrån: https://www.imf.org/en/News/Articles/2020/01/17/sp01172019-the-financial-sector-in-the-2020s#_edn4

För den vetgirige och som vill ha lite multimedia runt det här kan jag rekommendera följande:

https://sverigesradio.se/avsnitt/1380169

https://sverigesradio.se/avsnitt/1199141

https://www.imdb.com/title/tt2215151/

https://www.imdb.com/title/tt6185286/?ref_=nm_knf_t2

För övrigt så bjöd dagen oss på följande positiva (jag gillar galghumor) klimatrelaterade nyheter:

https://www.livescience.com/ocean-currents-speeding-up.html

https://www.nbcnews.com/science/science-news/base-antarctica-recorded-temperature-64-9-degrees-if-confirmed-it-n1132541

Och den här mina vänner och fiender, det här får en att vilja säga upp sig och börja preppa på allvar:

”Det är en oavsiktlig följd av kärnkatastrofen i Fukushima för nästan ett decennium sedan, som tvingade Japan till att stänga sitt kärnkraftsprogram. Japan planerar nu att bygga så många som 22 nya kolförbränningskraftverk – en av de smutsigaste källorna till el – på 17 olika platser under de kommande fem åren, just i en tid då världen behöver skära ned drastiskt på koldioxidutsläpp för att bekämpa globala uppvärmningen. Tillsammans kommer de 22 kraftverken släppa ut nästan lika mycket koldioxid årligen som alla personbilar som säljs varje år i USA.”

Översatt av mig och kommer ifrån https://www.nytimes.com/2020/02/03/climate/japan-coal-fukushima.html

Men även Aftonbladet skrev om det: https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/8moyJG/japan-bygger-22-nya-kolkraftverk

Så med en ekonomisk ojämlikhet över oss, en klimatkris som kan skapa stor ekonomisk oreda, och ett skuldberg som bara växer och växer okontrollerat, och alla klimathycklare som inte gör ens hälften av det som behövs så ser det inte ljust ut, iallafall för den delen av jordens befolkning som inte har en egen bunker fylld med allt livsnödvändigt och som inte står ut med en trasig planet fylld av lidande.

Övriga länkar inom samma sak ämne ifall man vill läsa mer:

https://www.nytimes.com/2020/01/31/business/economy/european-union-eurozone-economy.html?ref=oembed

https://www.theguardian.com/business/2019/oct/20/world-sleepwalking-to-another-financial-crisis-says-mervyn-king

https://blogs.imf.org/2019/12/17/new-data-on-world-debt-a-dive-into-country-numbers/

https://www.reuters.com/article/us-imf-worldbank-gfsr/imf-heightens-warnings-on-corporate-debt-following-central-bank-cuts-idUSKBN1WV1N5

https://www.theguardian.com/business/2020/jan/08/world-bank-global-debt-crisis-borrowing-build-up

https://www.theguardian.com/business/2020/feb/02/eu-states-in-poor-health-to-withstand-global-crisis

Publicerad av Thelastvalkyria

Är i 30års åldern och har gått ifrån att vara en högerorienterad kapitalistisk karriärhungrande tekniknörd och köttätare utan tanke på ändligheten, vårt beroende av billig energi och den hägrande (pågående?) kollapsen till att bli vegan och minimalist i sinnet med målet att bli månskensbonde, som känner vämjelse inför samhället av idag och dess konsumtionskultur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: