Som om det inte räckte med problemen

Ja, det finns en uppsjö av problematik som förvärrar problemen för ekosystemen och biodiversiteten, och som är en del utav vår civilisations hörnstenar, och problemet som vi tar upp i detta inlägg kanske ter sig ”lättlöst” i jämförelse emot de andra vi tagit upp, men som kanske inte är fullt så enkelt när man tänker efter, Och vi börjar med en film:

”Det finns över 2 000 olika sorters eldflugor runt om i världen, men deras populationer minskar på grund av konstgjord ljusförorening, bekämpningsmedel och minskande livsmiljöstorlek, enligt en ny studie publicerad i tidskriften Bioscience.

Ett team av forskare ifrån Tufts universitet och naturvårdare gjorde en undersökning om hoten mot eldflugepopulationer runt om i världen. Enligt studien är ett av de största hoten mot eldflugor i östra Asien och Sydamerika konstgjort ljus. Gatulampor och byggnadsbelysning stör insekters naturliga biorytmer och parningsritualer.

Eldflugor (som faktiskt är skalbaggar) lyser upp för att locka parningspartners , men de kan lätt missta lampor/lampljus som potentiella partners. Det hjälper inte att vuxna eldflugor normalt lever bara några dagar, vilket inte ger dem lång tid att hitta en partner.”

Översätt av mig och är ifrån: https://www.cnet.com/news/fireflies-worldwide-are-at-risk-of-extinction-and-humans-are-to-blame/

Som det står i den här studien: ”Flera studier har kopplat artificiellt ljus på natten till negativa effekter på människors hälsa. Hos vilda djur är ljusföroreningar förknippade med förändringar i deras reproduktion- och sociala beteende”

https://www.researchgate.net/publication/317500783_Restless_roosts_Light_pollution_affects_behavior_sleep_and_physiology_in_a_free-living_songbird

”Konstgjord belysning på natten är utav människor orsakad belysning – allt från gatljus till gasflammor från oljeutvinning. Det kan påverka insekter i nästan alla tänkbara delar av deras liv.

Insekter och spindlar har upplevt massiva minskningar globalt under de senaste decennierna – och det kommer bara att bli värre. Vissa forskare har till och med myntat en term för det: insektsapokalypsen.

De flesta av våra grödor – och grödor som matar djuren som vi äter – måste pollineras, och de flesta pollinerare är insekter. Så när insektspopulationer fortsätter att minska, borde detta vara ett enormt rött varningsljus. Som ett samhälle med över 7 miljarder människor står vi inför stora problem för vår livsmedelsförsörjning.

Att stoppa insektsminskningen är brådskande. De pollinerar inte bara grödor och otaliga vilda växter, de utgör också grunden för många näringskedjor. Utan insekterna skulle många jordbruksformer upphöra och hela ekosystem skulle kollapsa.

Om vi ​​förlorar dessa insekter är du också borta, då är det över sade Seymoure som är en av forskarna bakom studien. ”

Översatt och kommer ifrån: https://www.smithsonianmag.com/smart-news/light-pollution-contributes-insect-apocalypse-180973642/

undefined

Sen i vanlig stil så finns det mer att ”Götta” ned sig i som man säger i Värmland – Nämligen att avskogningen i Amazonas satte nya rekord för en genomsnittlig Januari-månad vilket är mycket oroande då vi har den där triviala saken med tröskeleffekten som vi tog upp i ett tidigare inlägg, och att skog behövs mer än någonsin nu.

”Avskogning i Amazonas regnskog i Brasilien mer än fördubblades i januari jämfört med föregående år, enligt officiella data som publicerades på fredagen.

Mer än 280 kvadratkilometer avskogades, vilket är en ökning med 108 procent. Det var det största området som rensats under en januari månad sedan 2015, då sådana uppgifter började samlas in, enligt Brasiliens National Institute for Space Research (INPE).

Uppgifterna samlades in av INPE: s satellitbaserade DETER-system, som övervakar avskogning i realtid.

Som jämförelse rensades 136 kvadratkilometer i januari 2019, 183 kvadratkilometer 2018 och 58 kvadratkilometer 2017.”

Översatt av mig och länk: https://phys.org/news/2020-02-amazon-deforestation-january.html

Vad säger man vid det här läget? Vad gör man? Ingenting annat än att det är endast en tidsfråga innan fundamenten för civilisationen börjar skaka i grundvalarna och folk och fä får klara sig bäst de kan, för i den här takten som vi pressar oss emot ättestupan så kommer det inte dröja länge innan folk börjar inse allvaret och gripas utav ren och skär panik.

För mer lästips:

https://www.ecowatch.com/gas-power-plant-uk-lawsuit-2644977435.html

https://www.ft.com/content/993e818-2024-11ea-b8a1-584213ee7b2b

https://www.theguardian.com/environment/2019/nov/22/light-pollution-insect-apocalypse

Publicerad av Thelastvalkyria

Är i 30års åldern och har gått ifrån att vara en högerorienterad kapitalistisk karriärhungrande tekniknörd och köttätare utan tanke på ändligheten, vårt beroende av billig energi och den hägrande (pågående?) kollapsen till att bli vegan och minimalist i sinnet med målet att bli månskensbonde, som känner vämjelse inför samhället av idag och dess konsumtionskultur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: