Symbolisk miss eller järtecken?

Tror man på tecken i skyn så är det dags att gräva ned sig, eller börja förbereda sig för flytten till den där bunkern som har allt man behöver för att klara sig oberoende utav en civilisation, eller om man för den delen inte tror på att ödet är förutbestämt så är det nog ändå en bra idé att börja planera för hur man ska hantera ett liv under tiden vår civilisation är på fallrepet och livet efteråt. Förutom allt annat som den här bloggen har tagit upp och gått igenom så har vi följande:

”Nästan alla länder kommer att missa en symbolisk tidsfrist som passeras 9 februari för att stärka planerna, för att bekämpa klimatförändringar enligt Parisavtalet, även fast FN säger att åtgärder 2020 är avgörande för att förhindra den globala uppvärmningen.

Endast tre nationer har lagt fram uppgraderade klimatplaner nio månader före novembermötet i Glasgow, vilket ökade osäkerheterna efter att Storbritanniens premiärminister Boris Johnson förra veckan avskedade Claire O’Neill, som skulle vara ordförande vid samtalen. Han har ännu inte namngivit en ersättare.

FN har tydliggjort att toppmötet 2020 är, (känt som Cop26), som ett första test av en nyckelprincip i Parisavtalet 2015 att alla länder ska öka upp sina ambitioner vart femte år för att göra mer för att minska utsläppen av växthusgaser.

Ett liten uppmärksammad paragraf som är punkt 25 i FN: s beslut 2015 om genomförande av Parisavtalet säger att sådana klimathandlingsplaner, så kallade nationellt bestämda bidrag (NDC), är avsedda att överlämnas till FN minst 9 till 12 månader före COP.

Söndag 9 februari är det nio månader innan Cop26 startar, som kommer att hållas i Glasgow 9 till 19 november. NDC: er är avgörande för att fastställa nationell politik för de kommande 5-10 åren.”

Kommer ifrån https://www.climatechangenews.com/2020/02/07/world-misses-symbolic-february-deadline-ratchet-climate-action-cop26/ och är översatt utav mig.

Sedan har vi även det här:

”Det är oväntat varmt och i Europa är vintersportentusiaster och renskötare bland andra de människor som saknar snön och isen, medan längre norr ser djur som isbjörnar, sälar och valrossar deras livsmiljöer smälta bort.

Förra månaden var den globala temperaturen varmare än någon föregående januari, enligt EU: s Copernicus klimatförändringstjänst.

Temperaturerna i Europa var 0,2 ° C högre än den föregående varmaste januari för kontinenten – registrerad 2007, och den har varit 3,1C varmare än den genomsnittliga januari-månaden under perioden 1981-2010.

Men i vissa områden var skillnaden mer extrem än så. Medeltemperaturerna var särskilt höga över en remsa i nordöstra Europa, från Norge, över Sverige och Finland till Ryssland, där vissa områden upplevde temperaturer mer än 6 ° C över genomsnittet 1981–2010 för en januari-månad.

Norge registrerade sin varmaste januari dag sedan mätningarna började, med en avläsning på 19°C – mer än 25° C över det månatliga genomsnittet – mätt i byn Sunndalsøra, som ligger cirka 328 kilometer norr om Oslo.”

undefined

Översatt och korrigerad av mig ifrån https://www.independent.co.uk/environment/january-temperature-record-warmest-ever-winter-europe-norway-latest-a9320956.html men finns även mer här: https://phys.org/news/2020-02-january-warmest-eu-climate.html

Med det här i bakhuvudet är det ganska svårt att ta en krönikör som den här https://www.gp.se/ledare/dags-f%C3%B6r-mer-realism-i-klimatfr%C3%A5gan-1.23553979 på allvar:

”Cirka 85 procent av koldioxiden har släppts ut efter 1940-talet och andra världskriget utan att man ser någon särskilt kraftigare temperaturhöjning än tidigare. Höjningen fortsätter sakta men säkert med i snitt cirka en tiondels grad per decennium. Havsnivån tycks inte höjas mer än tidigare, några millimeter per år.

Men alla larmrapporter? De kommer i huvudsak från FN:s klimatorgan IPCC som sammanställer forskningsresultat från hundratals forskare från hela världen för beslutsfattare och media. Flera exempel tyder på att IPCC tidvis överdriver hoten i sina sammanfattningar – sammanfattningar som görs av andra personer än de som gjort själva forskningsrapporterna”

Så ser dem ut, de som finns i alla positioner och inom alla områden i vår värld, de som säkerställer att affärerna rullar på som vanligt utan en tanke på det som kommer efteråt, och inte alltför sällan är det folk i åldrar som inte kommer lida utav det.

undefined

För att återkoppla till gårdagens inlägg angående det mycket aktuella hotet angående ekonomisk ojämlikhet, tillväxt-hets och hyckleri, eller hopium angående grön omställning:

”Om tillväxt skulle överges som ett mål för politiken, skulle demokrati också behöva överges, skrev Wilfred Beckerman, en Oxford-ekonom, i ”In Defense of Economic Growth”, som dök upp 1974. Kostnaderna för avsiktlig icke -tillväxt, vad gäller den politiska och sociala omvandlingen som skulle krävas i samhället, är astronomisk.

Beckerman svarade på publiceringen av The Limits to Growth, en mycket läst rapport av ett internationellt team av miljöforskare och andra experter som varnade för att den obegränsade BNP tillväxten skulle leda till katastrof, eftersom naturresurser som fossila bränslen och industrimetaller skulle ta slut. Beckerman sade att författarna till The Limits to Growth kraftigt underskattade teknikens och marknadssystemets kapacitet att producera en renare och mindre resurskrävande typ av ekonomisk tillväxt – samma argument som förespråkare för grön tillväxt gör idag.

Oavsett om du delar denna optimism om teknik eller inte, är det tydligt att alla omfattande utvecklingsstrategier skulle behöva hantera distributionskonflikter i den utvecklade världen och fattigdom i utvecklingsländerna. Så länge G.D.P. stiger stadigt, kan alla grupper i samhället i teorin se deras levnadsstandard stiga samtidigt. Beckerman hävdade att detta var nyckeln till att undvika en sådan konflikt. Men om tillväxten övergavs, skulle det ställa vinnare mot förlorare. Det faktum att långsammare tillväxt i många västerländska länder under de senaste decennierna har åtföljts av stigande politisk polarisering tyder på att Beckerman kan ha varit något på spåret.

Om stora industrialiserade ekonomier skulle minska sin konsumtion och omorganisera längs mer gemensamma linjer, vem skulle köpa alla komponenter och prylar och kläder som utvecklingsländer som Bangladesh, Indonesien och Vietnam producerar? Vad skulle hända med ekonomierna i afrikanska länder som Etiopien, Ghana och Rwanda, som har sett snabb G.D.P. tillväxt de senaste åren, eftersom de också har börjat gå med i världsekonomin? De som är emot tillväxt har ännu inte gett ett övertygande svar på dessa frågor.”

Översatt och korrigerad från https://www.newyorker.com/magazine/2020/02/10/can-we-have-prosperity-without-growth

Så slutsatsen som inte är ett långskott är att vi har ett totalt ogenomträngligt moment 22 om slutmålet är att upprätthålla civilisationen av idag och att bibehålla rovdriften på ekosystemen och planeten som de facto har lett oss dit vi är med allt vad det innebär.

Ursäkta på förhand om mina tankar är upprörande; Kanske är själva klimatkrisen och dess följder en flaskhals dit varje energikrävande,konsumtionsdriven superorganism tar sig för att i slutet förgöra sig självt? Kanske ska vi vara tacksamma och anamma civilisationens kollaps som en skänk ifrån ovan för att det renar planeten ifrån cancersvulsten som den just nu har? Vi har haft järtecknen klart synliga en längre stund nu, och vi får kanske det vi förtjänar eftersom vi inte gjorde det som krävdes i tid?

Publicerad av Thelastvalkyria

Är i 30års åldern och har gått ifrån att vara en högerorienterad kapitalistisk karriärhungrande tekniknörd och köttätare utan tanke på ändligheten, vårt beroende av billig energi och den hägrande (pågående?) kollapsen till att bli vegan och minimalist i sinnet med målet att bli månskensbonde, som känner vämjelse inför samhället av idag och dess konsumtionskultur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: