Tomma gröna löften

Vi har gått igenom i tidigare inlägg angående vad som måste göras för att bemöta klimatkrisen och mildra/lindra effekterna av de övriga problem som vår civilisation står inför, och det är inte på kartan, för affärerna ska rulla på och det helst med så förändringar som möjligt. Det talas varmt om och hoppas väldigt mycket på att teknologin ska rädda oss, och nu har det även kommit fram i en rapport ifrån 7 olika universitet som samarbetar för att understödja industrin i Storbritannien.

”Vi måste sänka våra utsläpp av växthusgaser till noll med 2050, det är vad klimatforskare säger till oss, det är vad folkliga demonstranter begär och det är nu lagen i Storbritannien. Men vi är inte på rätt spår. I tjugo år har vi försökt lösa problemet med ny teknik eller teknologiska genombrott som levererar energi och gör att industrin kan fortsätta växa, så vi behöver inte ändra vår livsstil. Men även om vissa spännande nya teknologimöjligheter utvecklas, kommer det att ta lång tid att distribuera dem, och de kommer inte att vara i stor arbetande skala inom de närmsta trettio åren. Samtidigt blir våra bilar tyngre, vi flyger mer varje år och vi värmer våra hem till högre temperaturer. Vi vet alla att det inte går ihop, men det är svårt att börja diskutera hur vi verkligen vill ta itu med klimatkrisen medan vi fortsätter hoppas att ny teknik kommer ta bort problemet.

De två stora utmaningar vi står inför med en helt elektrisk framtid är (som är visionen)
flyget och fraktfartyg. Även om det finns massor av nya idéer om elektriska plan, så kommer de inte att fungera på kommersiella skala inom 30 år, så för att nå nollutsläpp
betyder det att vi under en period kommer att sluta använda flygplan.Fraktfartygssektorn är mer utmanande: även om det finns några militära fartyg som drivs av kärnreaktorer, så har vi för närvarande inte några stora elektriska handelsfartyg, men vi är starkt beroende av fraktfartyg för importerad mat och varor.

Dessutom för att följa lagen i vår klimatförändringslag så kräver det att vi slutar göra det som orsakar utsläpp oavsett energikälla. Detta kräver att vi slutar äta nötkött och lamm vilka är idisslare som släpper ut metan när de smälter gräs i magen – och det har redan många människor börjat göra genom att växla till mer vegetariska dieter. Men det svåraste problemet är cement: att göra cement orsakar utsläpp oavsett vilken energikälla som används vid framställningen, det finns för närvarande inga alternativ tillgängliga i skala, och vi vet inte hur man bygger nya förnybara energikällor eller gör nya energieffektiva byggnader utan den.”

Översatt utav mig och länk till rapporten https://www.repository.cam.ac.uk/bitstream/handle/1810/299414/Absolute-Zero-digital-280120-v2.pdf?sequence=6&isAllowed=y Jag slänger även med en länk angående rapporten ifrån BBC: https://www.bbc.com/news/science-environment-51389404

Så där borde vi kunna skrinlägga illusionen som makthavarna gärna intalar oss att tekniken ska rädda oss, medans den i själva verket är alldeles för långt borta.

Sen har vi även det här med ”grön ekonomi”

”I motsats till Von der Leyens åtagande att leverera en ”grön investeringsvåg” består den gröna affären till stor del av omflyttade pengar från befintliga EU-fonder och uppvärmda gamla löften om att mobilisera privata sektorers kapital på vägen. Totalt kommer den gröna affären att generera bara 7,5 miljarder euro i nya budgetåtaganden, och sträcka sig över sju år. Som jämförelse är kommissionen beredd att spendera 29 miljarder euro – nästan fyra gånger mer – på ”onödiga” och miljödestruktiva gasprojekt, enligt en ny studie.

Bortsett från det faktum att dessa 100 miljarder euro per år är hittills fiktiva, kommer det inte nära den finansiering som krävs för att leverera målen. Ta inte våra ord för det; Kommissionen uppskattar själv att Europa behöver 260 miljarder euro årligen för att uppnå sina uppsatta klimat- och energimål till 2030 – mer än dubbelt så mycket som erbjuds. Och det var innan kommissionen uppgraderade dessa mål förra året.

Liksom Juncker-planen innan den här planen, föreslår den gröna affären att uppmuntra privata investeringar genom att flytta risken från privata företag till EU-budgeten. Men detta minskar inte risken – det skiftar den helt enkelt till den europeiska allmänhetens axlar, samtidigt som de ser till att privata investerare har alla vinster.

Von der Leyen är förtjust i att tala om den gröna affären som en stor strukturell förändring. Vårt mål är att förena ekonomin med vår planet, har hon sagt. Men samtidigt har EU godkänt och stött byggandet av en multimiljard euro-rörledning för att transportera gas mellan Israel och EU genom att passera genom gäldenärens fängelse där det grekiska folket fortsätter att förtvina.”

Översatt utav mig och kommer ifrån: https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/feb/07/eu-green-deal-greenwash-ursula-von-der-leyen-climate

Sen finns det även andra saker som är värda att nämna, exempelvis att Egyptien som är ett vattenstressat land, kraftigt ökar sin befolkning och nu snart når 100 miljoner i antal vilket kommer att öka vattenstressen mer, och särskilt eftersom Etiopien bygger en gigantisk damm vid Nilen. https://www.reuters.com/article/us-egypt-population/egypts-population-nears-100-million-putting-pressure-on-resources-and-jobs-idUSKBN1ZU1Y9?fbclid=IwAR3wTZ_JA0qY4XU0d9IAhFLvPXi3ICT5bxKmdzUtZGWruIQ3xBZIBT0SJqI

Sen har vi en mer intressant upptäckt ur klimatkris-perspektiv som kommer ge effekter för oss i Nord framför allt:

”En viktig havström i Arktis kan vända på grund av ökade medeltemperaturer, en förändring som skulle ge ett väsentligt kallare väder i Europa, säger forskare vid Nasa.

Men allt snabbare issmältning på grund av klimatförändringar innebär att strömmen har tagit upp ovanligt stora mängder sötvatten och utsatt det för luften, vilket gör att den rör sig snabbare och blir mer turbulent.

Den cirkulära strömmen, kallad Beaufort Gyre, rör sig medurs runt västra Arktiska havet, norr om Kanada och Alaska, där den naturligt samlar upp sötvatten från issmältning, flodavrinning och nederbörd.

Detta sötvatten skyddar havsis från saltvatten som skulle smälta det snabbare och hjälper till att hålla norr delen på planeten sval.

Med hjälp av 12 års satellitdata har forskare uppmätt hur denna cirkulära ström försiktigt har balanserat på en stor tillströmning av enastående mängder kallt, sötvatten och hur denna jämvikt snart skulle kunna brytas ner.

Den nya studien, publicerad i Nature Communications, fann att orsaken till denna ökning i koncentrationen av sötvatten är på grund utav förlusten av havsis på sommaren och hösten.

Denna långsiktiga nedgång av Arktis istäcke sommartid har lämnat det frusna havet mycket mer utsatt för vinden, som därför kan snurra virveln snabbare och fånga sötvattnet i sin nuvarande ström.

Ihållande västliga vindar har också dragit strömmen i en riktning i över 20 år, vilket ökar hastigheten och storleken på strömmen som rör sig medurs och förhindrar att sötvattnet lämnar Ishavet.

Detta system håller Västeuropas väder milt på grund av det nordliga flödet av varmt, saltvatten i de övre lagren av Atlanten och ett sydligt flöde av kallare, djupa vatten.

Förändringar av denna cykel kan också påverka organismernas rörelse i havet, som många ekosystem är beroende av.

Vi förväntar oss inte en avstängning av Golfströmmen, men vi förväntar oss konsekvenser. Det är därför vi övervakar Beaufort Gyre så noggrant, säger Alek Petty, en medförfattare till studien och polarforskare vid Nasa’s Goddard Space Flight Center.”

Översatt utav mig och google translate och länk till artikeln kommer här https://www.independent.co.uk/environment/climate-crisis-temperature-europe-arctic-warming-nasa-a9325011.html?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR0tSnuCiiYnURn78az_rhTeZ0bpWcMy1McHNlW6YlzfKJwtk5C3kKlnpMg#Echobox=1581182739

Länk till studien: https://www.nature.com/articles/s41467-020-14449-z?utm_medium=affiliate&utm_source=commission_junction&utm_campaign=3_nsn6445_deeplink_PID8099906&utm_content=deeplink

undefined

Sagt det förut och kommer upprepa det likt en trasig kassettbandspelare; Förvänta er inte att de rika ska överge sätten som gett dem rikedomarna och inte heller att de ska överge själva rikedomarna, och förvänta er inte att politiska ledare ska göra något åt problemen på riktigt, för det kommer de inte, för det är inte vad allmänheten vill höra och ha, och allmänheten kommer inte förändra sina levnadsvillkor, eller ge upp sina bekvämligheter frivilligt för att planeten ska kunna leva vidare och frodas. Så länge vi inte överger tillväxten och omvärderar våran industriella energiberoende civilisations/kulturs grunder och existensberättigande kommer vi inte ta oss över och förbi den här flaskhalsen.

Allt kommer bli värre och vi kommer få se mer och mer effekter i ett föränderligt, kaotiskt klimat, och forskare kommer fortsätta publicera upptäckter om hur allvarligt läget är, och alltid kommer de med makt svara genom att tala om för massorna att teknik och olika ekonomiska lösningar ska rädda oss, och det kommer fortsätta tills kollapsen är ett faktum runt lägereldarna efteråt.

Publicerad av Thelastvalkyria

Är i 30års åldern och har gått ifrån att vara en högerorienterad kapitalistisk karriärhungrande tekniknörd och köttätare utan tanke på ändligheten, vårt beroende av billig energi och den hägrande (pågående?) kollapsen till att bli vegan och minimalist i sinnet med målet att bli månskensbonde, som känner vämjelse inför samhället av idag och dess konsumtionskultur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: