Apati&tomhet

När tog steget till att börja med den här bloggen så hade jag ingen avsikt att försöka påverka de som läser den till att bli veganer, men det är oundvikligt har jag insett när man väl börjar sätta sig in på djupet hur en vanlig västerländsk livsstil påverkar, och leder oss till fördärvet.

”De flesta betraktar sig som djurälskare.

Vi känner igen dem inte som föremål, utan som komplexa varelser med vilka vi delar planeten, våra liv, våra hem. Vi tar glädje av deras glädje, vi våndas över deras smärta, firar deras intelligens och individualitet och välkomnar dem till våra familjer eller vördar dem i deras naturliga inslag.

Tanken att onödigt orsaka dem skada eller lidande är för många outhärdlig.

Så för dem som föder, bekläder eller underhåller oss väljer vi att följa en berättelse som minimerar eller helt eliminerar deras lidande. Den pittoreska familjegården och den ikoniska, kärleksfulla bonden. Ett humant och smärtfritt slut, ett litet pris som glatt betalas för ett väl levt liv. Ett arrangemang av ömsesidig nytta.

Dolda av denna berättelse, ur synen, ur sinnet, upphör de att vara individer, mest kända endast som boskap, ansiktslösa produktionsenheter i ett system av obegriplig skala, undantagna från grymhetslagarna som skyddar våra följeslagare.

Deras lidande osynliggjort och ohört. Deras värde bestäms endast av deras användbarhet för mänskligheten, rationaliserad av en tro på vår egen överlägsenhet och den uppfattning som rättfärdigar detta.

En uppfattning som måste ifrågasättas.”

Om en nationens storhet och dess moraliska framsteg kan bedömas genom hur dess djur behandlas … vad säger det då om Australien?

Vad säger det om Nya Zeeland?

Förenta staterna?

Kanada?

Mexico?

Storbritannien?

Israel?

Spanien?

Sverige?

Tyskland?

Vad säger det om oss som art?

I hela vår dokumenterade historia har 619 miljoner människor dödats av krig. Vi dödar samma antal djur var tredje dag, och detta inkluderar inte ens fisk och andra havsdjur vars dödsfall är så stora att de bara mäts i ton.

Filmen ovan och texten kommer ifrån https://www.dominionmovement.com/#

Vi gick igenom i inlägget angående det sjätte massutdöendet(utrotningen) hur biodiversiteten sjunker på grund av klimatkrisen, och att vi tränger undan de vilda djurens naturliga habitat, och att vi skövlar skog för att ge plats till odlingsbar mark för foder till boskap, eller för att boskapet ska få betesmarker. Så för att inte upprepa mig så gå gärna tillbaka och ta del av informationen och länkarna jag delade där, och hur det påverkar klimatet.

Tack vare klimatkrisen så höjs röster för att vi måste sluta äta så mycket animaliskt protein och gå över till en mer vegetabilisk kost, vilket inte bara gagnar klimatpåverkan utav även besparar massa djur onödigt lidande.

För att gå över till något annat; Klimatångesten sprider sig i takt med att klimatkrisen börjar göra sig synlig och riskerar att lamslå ungdomar av idag:

”Vi kommer att se en massiv, massiv utbredd klimatkris i alla länder runt om i världen, så det handlar om att utveckla den känslomässiga motståndskraften att fortsätta, men på ett sätt som tänder riktigt dramatiska individuella initiativ.

Utöver klimatångest – rädsla för att det nuvarande systemet driver jorden utanför dess ekologiska gränser – varnar experter också för en kraftig ökning av trauma orsakad av upplevelsen av klimatrelaterade katastrofer.

Mer än 1 000 psykologer har undertecknat ett öppet brev som belyser krisens inverkan på människors välbefinnande och förutsäger ”akut trauma i global skala som svar på extrema väderhändelser, tvingad migration och konflikt”.

Kaaren Knight, en klinisk psykolog som samordnade brevet, sa: ”De fysiska effekterna relaterade till extremt väder, matbrist och konflikter sammanflätas av den ytterligare belastningen av mentala hälsoeffekter och det är dessa problem psykologer är särskilt bekymrade över.

Hon tillade att rädsla och trauma ”avsevärt minskade psykologiskt välbefinnande”, särskilt hos barn. Det här är mycket oroande för oss och måste vara en del av konversationen när vi pratar om klimatkrisen.”

Översatt av mig och kommer ifrån https://www.theguardian.com/environment/2020/feb/10/overwhelming-and-terrifying-impact-of-climate-crisis-on-mental-health

Ytterligare en länk angående klimatångest: https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/feb/10/the-guardian-view-on-climate-anxiety-we-live-in-frightening-times

undefined

Bilden kommer ifrån https://www.bbc.co.uk/bbcthree/article/b2e7ee32-ad28-4ec4-89aa-a8b8c98f95a5 som också analyserar ämnet klimatångest.

Sen har vi även lite ekonomiska nyheter som berör ämnet, nämligen att motorn inom Europas ekonomi, nämligen Tyskland riskerar att braka ur ett ekonomiskt perspektiv och därmed dra med sig övriga Euroanknytna länder:

”Tyskland är återigen på klippkanten av ekonomisk kollaps efter att industriproduktionen sjönk mest på över ett decennium. Landets produktion i december sjönk med 3,5 procent, då efterfrågan hos fabrikerna sjönk snabbast sedan den globala finanskrisen. Europas största ekonomi håller på att närma sig lågkonjunkturen, bland annat rädsla för att ett spridande coronavirus ytterligare kan förvärra de ekonomiska utsikterna.”

Översatt och korrigerad av mig och kommer ifrån https://www.express.co.uk/news/world/1239313/European-Union-Brexit-Brussels-Merkel-EU-eurozone-Germany-recession-news-latest

En annan länk som egentligen förtjänar mycket mera uppmärksamhet, men återkommer till den någon annan dag:

https://www.vice.com/en_us/article/8848g5/government-agency-warns-global-oil-industry-is-on-the-brink-of-a-meltdown?fbclid=IwAR3NbrrqUfbnvn8U_Os0KBuIGQjYWxLw32vR_tvUgpd6CJ1ZSTcOpmPm2TY

Så – se på filmen och sätt er in i hur vi behandlar andra arter som vi delar planeten med, och gör ett aktivt val ifall ni vill bidra till onödigt lidande för dem, och klimatkrisen, och i förlängningen våran kollaps, men kanske vi förtjänar den och allt annat elände som vi orsakat andra levande varelser? För övrigt, det som är positivt med en ekonomisk kollaps/recession är att då går troligtvis utsläppen ned som tidigare historiskt, men då kommer initiativen för att investera rätt ur ett planetvänligt perspektiv att minska, och gamla beteenden och beroenden kommer befästa sina positioner. Moment 22 någon?

Publicerad av Thelastvalkyria

Är i 30års åldern och har gått ifrån att vara en högerorienterad kapitalistisk karriärhungrande tekniknörd och köttätare utan tanke på ändligheten, vårt beroende av billig energi och den hägrande (pågående?) kollapsen till att bli vegan och minimalist i sinnet med målet att bli månskensbonde, som känner vämjelse inför samhället av idag och dess konsumtionskultur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: