Kanariefågeln i gruvan

Rubriken är ett uttryck som härstammar från det att; ”Kanariefågeln tjänade även som ”larm” respektive som beskyddare för bergarbetarna i Tyrolen och på 1800-talet även i Harz. I det svaga ljuset från en oljelampa fördes sångkanarierna, särskilt harzerfåglar, under jorden och sattes i burar fästa i gruvtaket. När luftens syrehalt minskade blev fåglarna oroliga. Det var för bergsarbetarna tecknet på att arbetet genast skulle avslutas, för att undgå kvävning.”

undefinedBilden kommer från: (State Department/Doug Thompson)

Som vi var inne på häromdagen angående andra arter som är på brinken till att riskera utrotning så kom det idag en publikation ifrån forskare angående risken att vi håller på att orsaka en massutrotning utav flera insektsarter och genom ”Co-extinction” eller samutrotning som det blir på svenska riskerar vi en katastrofal framtid, oavsett civilisation eller inte civilisation.

”Vi orsakar massutrotning av insekter genom att driva på deras livsmiljöförlust, genom nedbrytning och fragmentering, användning av förorenande och skadliga ämnen, spridning av invasiva arter,den globala klimatförändringen, direkt överutnyttjande och samutrotning av arter som är beroende av andra arter.

Med insektsutrotningar förlorar vi mycket mer än olika arter. Vi förlorar överflöd och biomassa av insekter, mångfald över rum och tid med homogenisering som följd, stora delar av livets träd, unika ekologiska funktioner och egenskaper och grundläggande delar av omfattande nätverk av biotiska interaktioner. Sådana förluster leder till minskningen av viktiga ekosystemtjänster som mänskligheten är beroende utav. Från pollinering och nedbrytning, till resurser för nya läkemedel, indikering av livsmiljökvalitet och många andra, viktiga och oersättningsbara tjänster tillhandahåller insekter.

Vi vädjar till brådskande åtgärder för att stänga viktiga kunskapsgap och förhindra insektsutrotning. Det är inte bara deras stora antal, utan ekosystemens och mänsklighetens beroende av dem, som gör bevarande av insektsdiversiteten kritiskt viktig för kommande generationer.

En stor utmaning nu och under de kommande åren är att upprätthålla och förbättra naturens gynnsamma bidrag till alla människor. Insekter är oersättningsbara komponenter i denna utmaning, liksom andra ryggradslösa djur och biologisk mångfald i allmänhet.”

Texten ovan är översatt utav mig och kommer ifrån https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0006320719317823?via%3Dihub

Men det kom flertalet nyhetsartiklar angående den här alarmerande publikationen, exempelvis: https://www.sciencealert.com/half-a-million-insect-species-face-extinction-and-we-re-doing-nothing-about-it

undefined

Sen kom även den här (räcker det inte för att vi ska fatta att kanariefågeln i gruvan säger att vi inte har mycket tid kvar ifall vi vill välja att avveckla industriella civilisationen frivilligt och samtidigt ha en natur och dess ekosystemtjänster kvar?) :

”Kolonier av hakremspingviner har fallit med mer än hälften över öarna i Antarktis, vilket väckte vetenskaplig oro för att ”något är trasigt” i världens vildaste ekosystem.

Efter mer än en månad där de räknat hakrems-kycklingar på South Shetland Islands, misstänker forskare att global uppvärmning ligger bakom det kraftiga minskade antalet Hakremspingviner, som har fått sitt namn från en svart linje som löper under näbben från kind till kind.

Med hjälp av drönare och handhållna klickräknare fann teamet av fyra forskare från Stony Brook Universitetet i USA endast 52 786 avelspar på Elephant Island, 58% färre än i den senaste undersökningen 1971.

Hela antalet från räkningen på varje ö kommer inte att släppas förrän expeditionen är klar, men forskarna sa att trenden var klar och störande;kolonier krymper och lämnar utrymme för en annan pingvinart, Åsnepingvinen, att flytta in.


Detta visar att något i den marina ekologin är trasig eller har drastiskt förändrats sedan 1970-talet,” sa Noah Strycker, en forskare och författare, under ett forskningsläger mitt i tiotusentals pingviner på Lågön.

För två år sedan varnade forskare att 70% av kungspingvinerna antingen kunde försvinna eller tvingas hitta nya häckplatser i slutet av seklet. I en tidigare studie fann man att 60% av Adélie-pingvinens livsmiljö kunde gå förlorat i Antarktis.

Med en minskning av krill på upp till 40% i vissa områden i södra oceanen finns det oro för en dominoeffekt på andra rovdjur, inklusive valar och leopardsälar.

Den kraftiga nedgången i antalet Hakremspingviner har fått nödropen att klinga angående att fågeln ska klassificeras som en art av oro. 2012 uppskattade satellitbevakningen att antalet minskade med cirka 39% mellan 2003 och 2010.”

Översätt av mig och kommer ifrån: https://www.theguardian.com/world/2020/feb/11/antarctic-alarm-collapse-chinstrap-penguin-numbers-global-heating men finns även mer här: https://news.stonybrook.edu/facultystaff/cbs-news-covers-sbu-scientists-studying-climate-change-in-antarctica/

Skrämmande fakta som presenteras, och ändå väljer vi att fortsätta plundra naturen när den behöver oss som mest: https://www.intrafish.com/fisheries/russia-laying-groundwork-for-antarctic-krill-harvesting/2-1-741721

Här passar det in med en text ifrån Derrick Jensen som slutord för inlägget:

”Civilisationen är inte och kan aldrig vara hållbar. Detta gäller särskilt för den industriella civilisationen.

Civilisationen är inte frälsningsbar. Denna kultur kommer inte att genomgå någon form av frivillig omvandling till ett förnuftigt och hållbart sätt att leva. Om vi ​​inte stoppar den kommer civilisationen att fortsätta att utarma den stora majoriteten av människor och bryta ned planeten tills den (civilisationen, och förmodligen planeten) kollapsar. Effekterna av denna nedbrytning kommer att fortsätta att skada människor och andra arter under mycket lång tid. Ju längre vi väntar på att civilisationen ska krascha – eller desto längre vi väntar innan vi själva tar ner den – det smutsigare blir kraschen, och desto sämre kommer det att vara för de människor och andra arter som lever under den, och för de som kommer efter .”

översatt och korrigerad utav mig och kommer ifrån https://www.derrickjensen.org/endgame/premises/

undefined

Publicerad av Thelastvalkyria

Är i 30års åldern och har gått ifrån att vara en högerorienterad kapitalistisk karriärhungrande tekniknörd och köttätare utan tanke på ändligheten, vårt beroende av billig energi och den hägrande (pågående?) kollapsen till att bli vegan och minimalist i sinnet med målet att bli månskensbonde, som känner vämjelse inför samhället av idag och dess konsumtionskultur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: