När verkligheten överträffar dikten

BBC har släppt en artikel angående en ny studie som ännu inte är publicerade angående regnskogen Amazonas, och det är bekräftande uppgifter på det vi tidigare tagit upp här:

”Resultat från en decennium lång studie av växthusgaser över Amazonasbältet verkar visa att cirka 20% av det totala området har blivit en nettokälla för koldioxidutsläpp i atmosfären.

En av de främsta orsakerna är avskogning. Medan träd växer absorberar de koldioxid från atmosfären; döda träd släpper den igen. Miljontals träd har gått förlorade på timmerhuggning och bränder de senaste åren. Resultaten av studien, som ännu inte har publicerats, har konsekvenser för kampen att bekämpa klimatförändringar.

De föreslår att Amazonas regnskog – en viktig koldioxidinlagring, eller ”sänka”, som saktar ned takten i den globala uppvärmningen – kan förvandlas till en koldioxidutsläppskälla snabbare än tidigare trott.”

Översatt av mig och kommer ifrån https://www.bbc.com/news/science-environment-51464694?intlink_from_url=https://www.bbc.com/news/topics/cmj34zmwm1zt/climate-change&link_location=live-reporting-story

undefinedCopyright: JOAO LAET/AFP/GETTY IMAGES

Sen har vi ännu en dag med klimathyckleri där EU har godkänt planerna för 32 (!) nya gaskraftverk:

”EU har gett sitt formella stöd till 32 stora gasinfrastrukturprojekt i ett drag som kritiker säger kommer att låsa Europa i att bränna fossila bränslen i generationer.

Ledamöterna röstade för att stödja EU-kommissionens förslag med 443 röster för och 169 emot på onsdag, med 36 nedlagda röster, vilket provocerade miljögrupper att beklaga Bryssel för hyckleri över klimatnödläget.

Den totala kostnaden för infrastrukturen beräknas till 29 miljarder euro. Enligt EU: s finansieringsprogram kan upp till 50% av kostnaderna för varje projekt täckas av europeiska skattebetalare.

Konsultföretaget Artelys har i en rapport hävdat att majoriteten av projekten, som sträcker sig från Irland till Kroatien är onödiga.”

Översatt av mig och kommer ifrån https://www.theguardian.com/environment/2020/feb/12/eu-accused-of-climate-crisis-hypocrisy-after-backing-32-gas-projects och länken till rapporten från konsultfirman: https://www.artelys.com/wp-content/uploads/2020/01/Artelys-GasSecurityOfSupply-UpdatedAnalysis.pdf

Sen har vi har en nyhet angående en pressrelease ifrån IEA att utsläppningsökningarna globalt sett planade ut 2019, vilket vid första anblick får en att vilja öppna champagneflaskan, men när man analyserar det lite närmre och sätter det i en kontext så inser man att det beror snarare på att världsekonomin gått lite på halt och att som vi tog upp i ett tidigare inlägg så ökar det storartat i Asien och Afrika, och i takt med att utvecklingsländerna ökar sin efterfrågan på högre levnadsstandarder och behovet av mer billig energi så kommer utsläppen att öka. Detta tas upp i nedanstående artikel:

”Kolförbrukningen fortsätter att öka i Kina och Indien. Utsläpp från transport, industrin och andra stora sektorer i ekonomin visar små tecken på nedgång. Vissa analytiker ifrågasatte till och med om IEA var alltför optimistisk när det gäller Förenta staterna, där det beräknades en djupare nedgång än USA: s egen energimyndighet, Energy Information Administration.

Förhållandet mellan ekonomisk tillväxt och utsläpp har länge varit ett fokus i klimatinsatserna. I allmänhet, när världens ekonomi går upp, så gör även mängden koldioxid som pumpas ut i atmosfären det också. De tre åren mellan 2014 och 2016 var ett undantag då energieffektivitetsåtgärder och förnybar tillväxt kompenserade utsläpp från ökad ekonomisk aktivitet.

Det finns anledning att tro att 2019: s utsläppspaus kommer att vara på samma sätt flyktig, säger analytiker.

Utvecklingsekonomier under ledning av Kina och Indien fortsätter att lägga till kolkraftverk i ett alltmer snabbare tempo. Kina bygger 99,7 gigawatt i ny kolkapacitet medan Indien har 36,7 GW i effekt mätt, nya kolkraftverk under uppbyggnad, enligt Global Energy Monitor, en kontrollgrupp för energi. USA har jämfört stängt ned 32 GW kolkraftverk under de första tre åren av Trump-administrationen.

Väderhändelser hjälpte också till att hålla nere energiutsläpp. Monsuner i Indien producerade till exempel en ökning av vattenkraftproduktionen på bekostnad av kol. Och medan den globala ekonomin växte 2019 gjorde den det i en långsammare takt än 2018.

Vi ser en försvagning av kolkraftstillväxt och en ökning i förnybara energikällor, vilket är goda nyheter. Vi ser också en fortsatt tillväxt i olja och gas, vilket är dåliga nyheter, säger Glen Peters, forskningsdirektör vid Center for International Climate and Environmental Research i Oslo, Norge.”

Översatt av mig och kommer ifrån https://www.scientificamerican.com/article/global-co2-emissions-were-flat-in-2019-but-dont-cheer-yet/ och vill man ha en länk till publikationen ifrån IEA så kommer den här https://www.iea.org/news/defying-expectations-of-a-rise-global-carbon-dioxide-emissions-flatlined-in-2019

undefined

Sen i ett inlägg ifrån https://www.nytimes.com/2020/02/12/opinion/trump-climate-change-trees.html så tar dem upp det vi gick igenom i ett tidigare inlägg, nämligen att trädplantering ”Carbon offsetting” inte är någon lösning vare sig på lång eller kort sikt, utan ska vi lyckas förhindra en katastrofal framtid så måste vi sluta omedelbart med fossila bränslen, och det är inte direkt troligt när man läser det här inlägget eller något av de tidigare inläggen.

Vi måste byta frågeställning ifrån att ha en konsumerande,förtärande industriell tillväxt-civilisation och en värld med livsstödjande klimat, till att det viktigaste och enda centrala borde vara att ha en värld med livsstödjande klimat oavsett vad det kostar/orsakar i nedgång för civilisationen.

Med andra ord i mer klartext – Vill vi bibehålla civilisationen och kulturen oavsett kostnad för naturen, eller vill vi säkerställa att vi har en natur med värdefulla ekosystemtjänster och full av biodiversitet, och är vi redo att nedmontera industriella civilisationen för att nå dit? För att få både och är omöjligt, och vad det lider så verkar vi redan ha gjort valet, eller de med makt har gjort valet för oss andra.

Citat Derrick Jensen: ”Alla ekonomiska eller sociala system som inte gynnar de naturliga samhällen som det bygger på är ohållbara, omoraliska och dumma. Hållbarhet, moral och intelligens (såväl som rättvisa) kräver demontering av ett sådant ekonomiskt eller socialt system, eller åtminstone att inte tillåta det att skada din naturomgivning.”

Publicerad av Thelastvalkyria

Är i 30års åldern och har gått ifrån att vara en högerorienterad kapitalistisk karriärhungrande tekniknörd och köttätare utan tanke på ändligheten, vårt beroende av billig energi och den hägrande (pågående?) kollapsen till att bli vegan och minimalist i sinnet med målet att bli månskensbonde, som känner vämjelse inför samhället av idag och dess konsumtionskultur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: