De döda är inte borta, de har bara gått ett stycke i förväg

Så inleder vi dagens inlägg med ett talesätt från Spanien, och det är passande för vad som komma skall i texten här nedanför, och jag skulle inte säga att man vänjer sig, för, för varje offer av mänsklig påverkan till utrotning är ännu en tragedi som tillfogas vår redan obetalbara skuld till moder natur som vi inte ska ta lätt på, och vi ska inte se det som en tolerabel förlust för det större syftet som ter sig alltmer vara så skrämmande uppenbart att man kan fundera på hur indoktrinerade vi egentligen är utav vår fragila verklighet?

För att måla upp en så tydlig bild för er som möjligt för att ni ska förstå essensen i det här:

Ponera att en utomjordisk ras anlände till planeten och började u t r o t a arter, förgifta ekologin så att det direkt vid födseln fördes in gifter i våra nyfödda, började bränna skogar och förgifta haven, att de började smälta glaciärer med laserstrålar, och hotade hela planetens behagliga framtid för en så lång tid framöver att det inte går att föreställa sig, ponera att de satte våra djur i liknande koncentrationsläger, att de förbrukade vårt livsviktiga vatten på att producera gods och varor och lyxkonsumtion, att de började gröpa ur stora landområden och börja forma om planeten helt och hållet på landytor så stora som städer.

Vad hade vi gjort då? Jo, vi hade gått man ur huse och släppt tanken på att ekonomierna måste rulla på, och varit beredda att kriga till siste man och kvinna för att rädda våran planet.

Det är exakt där vi är idag, fast det är inte en yttre fiende från en annan planet, utan det är VI som gör detta emot oss själva och vi blint accepterar det och inte bara på en platonisk nivå, utan vi har svalt det som en självklarhet för att civilisationen ska fortgå, det är vår verklighet kort och gott.

För varje art som försvinner till de sälla jaktmarkerna, försvinner lite av våran självhävda rätt att faktiskt få existera i nuvarande form, och det mest ironiska är att för varje som försvinner så förseglar vi våran egna framtida existens lite mer och mer åt gången, och de som idag inte har vaknat och ser det här, kommer tyvärr att vakna när det inte längre går att göra något åt saken, och i deras skor vill man inte vara.

undefined

”En publikation från kinesiska forskare drog slutsatsen (baserat på IUCN-kriterier) att efter 200 miljoner år är ”Panda av Yangtze-floden” som nådde upp till 7 meter i längd nu borta från Yangtze för alltid.Den kinesiska populationen av paddelfisk har varit i gradvis nedgång sen förra seklet. Fram till 1970-talet skördades fortfarande upp till 25 ton paddelfisk årligen. När de tre ravinernas damm och Gezhouba-dammen byggdes vid Yangtze-floden på 1980-talet utan några fiskpassager, avskärde de paddelfisken från sina lekplatser och förseglade deras öde.

Donaufloden, som historiskt sett var hem till sex distinkt olika störarter, är inget undantag från denna upprepande historia. Den europeisk-atlantiska stören (Acipenser sturio) försvann redan för länge sedan från hela Svarta havsområdet. Det sista exemplaret hittades 1991 i floden Rioni i Georgien. Denna stör kallas också ibland den vanliga stören, eftersom den en gång hittades över hela Europa. Idag är den utrotad från hela sitt naturliga område förutom i Gironde-Dordogne-Garonne-bäckenet i Frankrike.

Åtgärder kan också komma för sent för Bastard-stören (Har inget svenskt namn), en annan art som en gång var en inföding i Donauflodsystemet. Med tanke på att endast tre kända exemplar har fångats sedan 2000 anser de flesta experter att Bastard-stören är funktionellt utrotad i Donau-flodbäckenet.

Den kinesiska paddelfisken var det största rovdjuret av sötvattensfiskar; en av endast två paddelfiskarter som existerat. Den enda kvarstående släktingen är den amerikanska paddelfisken, som finns i Mississippi River Bäckenet i USA. Nästan ingenting är känt om dess biologi och ekologi. Kinesisk paddelfisk kunde nå 3-7 m (23 fot) i längd och väga upp till 300-500 kg.”

undefined

Texten ovan är översatt av mig och kommer ifrån: https://phys.org/news/2020-02-extinction-chinese-paddlefish.html och mer i samma ämne finns här https://www.nationalgeographic.com/animals/2020/01/chinese-paddlefish-one-of-largest-fish-extinct/

För att återkoppla till inlägget igår så har vi en nyhet angående en ny studie som bara kastar bevis på våran redan stora hög utav järtecken:

”Två vetenskapliga studier av antalet insekter som blivit påkörda av bilar har avslöjat en enorm minskning i insekts-riklighet på europeiska platser under två decennier.

Forskningen ger ökande bevis på vad vissa forskare har kallat en ”insektsapokalyps”, som hotar en kollaps i den naturliga världen som upprätthåller en livsmiljö förmänniskor och allt liv på jorden. En tredje studie visar att antalet vattenlevande insekter i strömmar sjunker.

Undersökningen av insekter som träffade vindrutor i landsbygden i Danmark använde data som samlades in varje sommar från 1997 till 2017 och fann en minskning i riklighet med 80%. Det fanns också en parallell minskning av antalet svalor och fåglar som lever på insekter.

Den andra undersökningen, i det brittiska länet Kent, 2019, undersökte stänk i ett rutnät placerat över bilens registreringsskyltar, känd som en ”splattometer”. Detta avslöjade 50% färre effekter än 2004.”

Översatt av mig och kommer ifrån https://www.theguardian.com/environment/2020/feb/12/car-splatometer-tests-reveal-huge-decline-number-insects

Som vanligt så har vi våran egna bakgård att härja på och i Januari blev det klart för företaget Cementa att de får tillstånd för att fortsätta brytningen utav kalk på Gotland, trots att det förekommer en risk för skada på olika fjärilsarter (Insektsapokalypsen har de inte hört i Sverige verkar det som) och även att det kan skada olika vattenflöden, och detta är märkligt iom att Gotland har haft sina vattenförsörjningsproblem.

Dessutom kommer deras nya kalkbrott att bli större och djupare än tidigare och det kan enligt deras ansökan sänka djupet i vattenbrunnar med 4,4 meter och det finns även risk att kalkbrottet vidgas emot öns största vattentäkt.

För att läsa mer finns de här länkarna: https://www.expressen.se/nyheter/qs/klimat/airi-om-de-far-fortsatta-blir-det-katastrof-for-oss/ och https://www.domstol.se/nyheter/2020/01/mark–och-miljodomstolen-lamnar-tillstand-till-fortsatt-kalkbrytning-i-slite-pa-gotland/ och https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/cementas-kalkbrytning-dom-idag

undefinedFoto: Gunnar Britse

Så vad säger man som vi inte tidigare sagt och som får en att tänka efter och riktigt känna hur tillväxten är det enda centrala i vår verklighet oavsett om vi riskerar (kommer, var så säkra) att dra med oss nästintill hela samlade ekosystemet med oss i kollapsen?

Min förhoppning är att fler börjar inse vansinnet och börjar ifrågasätta och göra förändringar i sina egna liv och påverka andra, för ju fler vi är som vaknar upp ur dvalan desto större chans är det att, eller nä. Det har flera gjort, och många protesterar och demonstrerar och skriver och får världens maktelit att samlas för att diskutera eventuella lösningar och alltid landar det i att naturvärden hamnar bakom industriella civilisationens existensberättigande och det är varför vi så säkert som det är sagt, är dömda till en mycket otrevlig framtid med mycket osäker tillgång på de ekosystemtjänster vi är så beroende utav.

Utan trumvirvel kastar jag ut påståendet att; Civilisationens kollaps är inte ett långskott när vi fortsätter på våran inslagna väg, oavsett om det sker inom de närmsta 5-10 åren eller om 10-20 år, och för varje arts död, och för varje upprepande danssteg vi tar desto mer förseglar vi vårat egna öde som dominerande kultur, som art, som civilisation.

Publicerad av Thelastvalkyria

Är i 30års åldern och har gått ifrån att vara en högerorienterad kapitalistisk karriärhungrande tekniknörd och köttätare utan tanke på ändligheten, vårt beroende av billig energi och den hägrande (pågående?) kollapsen till att bli vegan och minimalist i sinnet med målet att bli månskensbonde, som känner vämjelse inför samhället av idag och dess konsumtionskultur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: