I ljudet från era fabriker som brinner ner

Rubriken är en textrad ur låten The eco terrorist in me utav Rise Against och är passande för den växande irritationen inuti mig och säkerligen många som har tagit stegen förbi ångesten,paniken, sorgen och ilskan och istället gått över till ha den kvarvarande känslan utav förakt för vad som utspelar sig framför våra ögon var dag.

Jag har funderat mycket på om det går att överhuvudtaget attackera klimatkrisen och hoten emot biodiversiteten och nedsmutsningen utan att direkt åsamka skada på civilisationen och inte i något scenario jag målar upp går det ihop, eller att det är en realistisk möjlighet, för oavsett hur mycket grön energi vi alstrar kommer superorganismen att fortsätta expandera och baseras på tillväxtjakt, och oavsett hur mycket veganer det blir så kommer tillväxten skadas så hårt att det ekonomiska systemet brakar samman.

Utan att gå in på bloggen http://kollapsologen.se territorium men jag ser det som en omöjlig ekvation att få en lösning på, och för de som börjar förbereda sig och de sina på en alternativ framtid så kan de kanske klara sig igenom kollapsen någorlunda även om inget vi tar för givet idag kan tas för givet då.

Ursäkta mitt raljerande och utsvävande, men tillbaka till verkligheten och i dagens ”Gottepåse” hittar vi en hel del:

”Spektrumet av behov hemsöker Zimbabwe, Zambia och Sydafrika när de kämpar med en lång och förödande torka.
AFP-reportrar som reste över de tre länderna såg ett utbrett lidande på landsbygden där flera skördar r i raden har drabbats av brist på regn eller förkortade regnperioder.

I hela den 16-nationella sydafrikanska regionen är 45 miljoner människor drabbade av ”allvarlig mat-osäkerhet”, sade World Food Program (WFP) den 16 januari. I vissa regioner är torkan tre år gammal – i andra, fem.

I Sydafrikas norra Kapprovinsen, vid ingången till Kalahari-öknen, är de vilda djuren vana vid extrema temperaturer men till och med de går under av förhållandena. Enligt Wildlife Ranching South Africa har två tredjedelar av vilda djur i provinsen dött under de senaste tre åren. På två år har hälften av de 4500 bufflarna, flodhästar och kuduer på jaktgården Thuru Lodge nära Groblershoop försvunnit.

Den genomsnittliga nederbörden här är 250 millimeter (en tum) per år. Men 250 millimeter, det är vad vi har haft på fem år, sade dess chef, Burger Schoeman. På toppen av en kulle med utsikt över det privata reservatet på 22 000 hektar, tjänade två stora hål som massgravar.”

Översatt av ers undertecknad och kommer ifrån https://afp.omni.se/hunger-stalks-drought-stricken-southern-africa/a/OpJr9A

undefined

Idag släpptes en rapport ifrån The International Military Council on Climate and Security och det var återigen bara ett bekräftande utav det vi redan tagit upp i den här bloggen, men desto mer skrämmande när olika militärrådgivare säger följande i sin rapport:

”Klimatförändringarna förvärrar osäkerheten i tillgången till vatten och vattenstressen är redan en betydande drivkraft för instabilitet och enligt 93% av klimatsäkerhets och militära experter som utfrågats för denna rapport kommer detta att utgöra en betydande eller högre risk för den globala säkerheten fram till 2030.

Även om bräckliga regioner i världen står inför de allvarligaste och katastrofala säkerhetsmässiga konsekvenserna av klimatförändringar, alla regioner står inför betydande eller högre säkerhetsrisker på grund av riskernas globala karaktär. Till exempel 86% av klimatsäkerhets och militära experter som efterfrågats för denna rapport uppfattar klimatförändringseffekterna på konflikter inom nationerna som en betydande eller högre risk för global säkerhet under de kommande två decennierna.

Som förstärkt av de 31 nationerna representerade i Internationella militära rådet för klimat och säkerhet (IMCCS), ett ökande antal nationella, regionala och internationella säkerhets- och militära institutioner är oroliga och planerar
för klimatförändringsrisker för militär infrastruktur, styrkeberedskap, militära operationer och den bredare säkerhetsmiljön.”

Översatt av mig och länken till publikationen: https://climateandsecurity.files.wordpress.com/2020/02/world-climate-security-report-2020_2_13.pdf och även en länk till Sky som gjort en artikel om det hela https://news.sky.com/story/climate-change-will-be-catastrophic-in-20-years-with-risks-to-global-security-report-11933118

Sen har vi denna inte ofattbara men ändå helt ofattbara nyhet ifrån Guardian:

”EU har anklagats för en ”oförsvarlig” strategi för människors hälsa och klimatkrisen genom att spendera tiotals miljoner euro varje år på kampanjer för att vända nedgången i köttätande och försöka motbevisa så kallade ”falska nyheter” på misskötseln av djur som föds upp för mat.

Kampanjer sträcker sig från sådana som är utformade för att motverka officiella varningar om risken för cancer från att äta rött kött, till att förbättra den offentliga bilden av kalvköttsprodukter som sägs vara avgörande för ”att få värde från unga kalvar av manligt kön” som är överflödiga för mejeriindustrin.

EU beviljar en årlig subvention av 200 miljoner euro (166 miljoner pund) för ”marknadsföring av jordbruksprodukter” varje år. Cirka 60 miljoner euro har spenderats under de senaste tre åren på 21 köttmarknadsföringskampanjer, inklusive i Storbritannien, enligt forskning från den nederländska djurskyddsorganisationen Wakker Dier.

Boskapssektorn svarar för cirka 14,5% av de totala utsläppen av växthusgaser från människor. Forskare har lämnat bevis på en koppling mellan cancer och dieter som involverar griskött, nötkött och lammprodukter.

Den uttalade ambitionen för många av projekten har varit att stoppa en nedgång i köttkonsumtionen mitt i en växande trend där fler går över till vegetarianism bland Europas unga.

Beskrivningen på Europeiska kommissionens webbplats för en ny kampanj med titeln Pork Lovers Europe, som säkerställde 1,4 miljoner euro för marknadsföring, inklusive en ”road-show” med en rosa buss målad för att se ut som en gris, konstaterade att konsumtionen av fläskkött i Europa har minskat de senaste åren.

En andra fläskkötts-kampanj fick ett bidrag på 2,5 miljoner euro för ett initiativ riktat till danskar och svenskar. Fläsk är inte längre en naturlig del av dieten hos unga skandinaver säger kommissionens webbplats. De tenderar att äta mindre kött i allmänhet och undviker fläsk i synnerhet. Målet är att öka konsumenternas efterfrågan och därmed stoppa det som är ett förväntat fall i konsumtionen. ”

undefined

Översatt av mig och kommer ifrån https://www.theguardian.com/environment/2020/feb/14/eu-spending-tens-of-millions-of-euros-a-year-to-promote-meat-eating

Sen kanske det inte undgått någon att delar av Afrika är kraftigt plågade av gräshoppssvärmar som äter alla grödor de kommer över och hotar att skapa en massvält som kommer destabilisera redan instabila områden och skapa en ekonomisk svårighet för många länder:

”För Kenya är det här det värsta angreppet på 70 år och det värsta utbrottet på 25 år för Somalia och Etiopien.

I januari uppskattades data från FN: s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) att nästan 110 000 hektar var påverkade av gräshoppssvärmarna på Afrikas horn.

Abubakar Salih Babiker, klimatforskare vid IGAD Climate Prediction and Application Center (ICPAC), berättade för CHN att västra Indiska oceanen har värmts snabbt under de senaste 100 åren och är den snabbaste uppvärmande delen av det tropiska havssystemet, en trend kopplad till av människan skapad global uppvärmning.

Uppvärmningen orsakar mer intensiva tropiska cykloner i Östra Afrika. Oktober till december 2019 var den tredje våtaste säsongen under de senaste 30 åren för Östafrika-regionen. Som ett resultat har denna kraftiga nederbörd resulterat i ökade gröna vegetationslandskap, vilket följaktligen gett gott om mat för gräshopps-svärmarna.

De varma temperaturerna ger påskyndar deras äggkläckning, och med goda vindar är förhållandena lämpliga för deras spridning och rörelse, sade Babiker.

Och krisen är långt ifrån över.

ICPAC: s Fifty-Fourth Greater Horn of Africa Climate Outlook Forum förutspår en våtare och varmare säsong från mars till maj i ett brett område inom Afrikas horn. Regionen upplever redan nederbörd över genomsnittet under sommarsäsongen, som började i januari.

Och regnen komplicerar bekämpningen av gräshoppsvärmarna eftersom det inte är lämpligt att spraya insektsmedel under regn.

Inom de kommande tre månaderna kan vi potentiellt ha ett 20 gånger större problem än nu, sade Ferrand med tanke på typiska populationsökningar om ägg kläcks och den stora nya generationen insekter lyckas hitta tillräckligt med mat och reproducera.

Och om sex månader kan vi ha 400 gånger större svärmar om vi inte arbetar med bekämpningen nu, sade han.”

Översatt av mig och kommer ifrån https://www.climatechangenews.com/2020/02/14/locusts-plague-destroys-livelihoods-kenya-biggest-threat-yet-come/

undefinedundefinedbilden kommer från EPA

Som vanligt har vi har någon eller några som säger att de förstår allvaret och att de har planer för att göra detta rätta för att motverka en apokalyptisk framtid men sedan gör tvärtemot när pengarna börjar ”tala”. Detta är sjukligt och i vårat tidevarv rentav sagt bedrägligt och livsfarligt, för det borde sättas i synvinkeln om vad deras handlingar tenderar att få för katastrofala och fatala effekter.

Detta är inte sista gången vi kommer att belysa felstegen för de är dömda till att upprepas fram tills dagen då civilisationen av idag är på fallrepet och det är på maktelitens händer allmänhetens och ekosystemens blod kommer vara.

Publicerad av Thelastvalkyria

Är i 30års åldern och har gått ifrån att vara en högerorienterad kapitalistisk karriärhungrande tekniknörd och köttätare utan tanke på ändligheten, vårt beroende av billig energi och den hägrande (pågående?) kollapsen till att bli vegan och minimalist i sinnet med målet att bli månskensbonde, som känner vämjelse inför samhället av idag och dess konsumtionskultur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: