Spel för gallerian

Nu om ca två veckor drar FN:s möte igång angående att komma överens om utkastet till ett bindande avtal för att stävja och motverka den annalkande av människan skapade sjätte massutdöendet på jorden och förlusten av fungerande ekosystem.

Det lustiga i kråksången är att det är Kina som står som värd för mötet som står för en ökad användning av fossila bränslen och som även är världens största utsläppare av koldioxid i atmosfären.

De är även den nation som driver på handeln med utrotningshotade och exotiska djur för att användas dels som mat men även som en del av gammal vidskeplig läkemedelskonst.

”Världens arter och naturliga ekosystem är i kris. När nästan 200 länder samlas på tio dagar för att få ihop en storartad plan för att motverka nedgången förväntas Kina ta en framträdande roll. Förhandlingarna med höga insatser kommer att lägga grunden för ett stort toppmöte om biologisk mångfald i oktober, som landet också kommer att vara värd för – vilket är första gången nationen leder globala miljösamtal.

Naturvårdare är också oroliga för miljöpåverkan av Kinas ”Belt & Road Initiative (BRI)”, ett enormt infrastrukturbyggande projekt för att ansluta Kina till många delar av världen som har liknats vid en modern sidenväg. En studie från 2019 fann att många av de väg- och järnvägslinjer som planeras i sydöstra Asien utgör en allvarlig risk för viktiga områden för biologisk mångfald och kan underlätta handeln med utrotningshotade och exotiska djur. Bälte- och vägprojekt, särskilt i utvecklingsländer, har inte haft tillräckligt övervakning för att säkerställa att ekologiskt bräckliga regioner skyddas, säger studieförfattaren Alice Hughes, en bevarandebiolog vid Chinese Academy of Sciences Xishuangbanna Tropical Botanical Garden.

Li förväntar sig inte att Kina kommer att ta upp miljöhänsyn angående BRI på allvar vid årets samtal om biologisk mångfald. De tjänstemän som tar de avgörande besluten angående BRI är inte desamma som de som hanterar Kunming-konferensen, säger han. Jag förväntar mig mycket surr angående utländska klimatavtryck, men jag förväntar mig inte mycket konkreta framsteg på det området, säger han.”

Översatt av mig och kommer ifrån https://www.nature.com/articles/d41586-020-00362-4

Så det är lite som att be en försäljare av alkohol försöka sätta upp regler angående hur alkohol man får köpa, eller att en tjuv får skriva lagboken.

”Nya förordningar om sjöfartsföroreningar som infördes tidigare i år kan skada människor genom att förorena fisk och kräftdjur med toxiner, enligt en intern rapport sammanställd av International Maritime Organization och erhållen av Guardian.

Rederier har använt mer än 12 miljarder dollar (9,2 miljarder pund) på att montera tusentals skrubber (utsläppsrenare) på fartyg runt om i världen för att uppfylla nya standarder för luftföroreningar som infördes den 1 januari 2020.

Några av de föroreningar som bedöms vara mest berörda av experter som pumpas i havet av skrubber (utsläppsrenare) är polycykliska aromatiska kolväten (PAH), som har kopplats till cancer i hud, lunga, urinblåsa, lever och mage.

Fartyg bör inte tillåtas använda skrubber om IMO (International maritime organization) inte har någon aning om vad konsekvenserna kommer att få för människors hälsa och kontaminering av livsmedelskedjan, sa hon.

Ökningen i skrubberanvändning innebär att ökande mängder PAH kommer att samlas i sediment över tid, och ingen vet vad påverkan på människors hälsa kommer att bli.

Det kommer att påverka livsmedelskedjan och, som det nu står, har vi ingen tillförlitlig information om när säkra tröskelgränser kommer att brytas.

Christopher Elliott, professor vid Institute for Global Food Security vid Queen’s University Belfast, anser att effekten av bioackumulering av PAH i livsmedelskedjan är en oroande fråga.

Varje ökning av PAH: er i botten av livsmedelskedjan kan ha en negativ inverkan på människors hälsa på lång sikt, vilket kan skada immunförsvaret och potentiellt öka mottagligheten för cancer, sade han.

Rederier har upprepade gånger sagt att de har beställt rigorösa studier för att testa föroreningar som släpps ut av skrubber.”

Översatt av mig och kommer ifrån https://www.theguardian.com/environment/2020/feb/17/shipping-pollution-regulations-could-harm-food-chain

Som om detta inte är tråkiga nyheter nog i tidevarvet som vi befinner oss i kan man alltid hitta mer som det här:

”Väster om Istanbul, mellan Svarta havet och Marmarahavet, ligger olika landskap av skog, gårdar, myrar och gamla bosättningar. Efter en kurvig linje från norr till söder skulle du ansluta dig genom Terkossjön, Sazlıdere-strömmen och reservoaren och Küçükçekmece lagunen, viktiga vattenkällor för flyttfåglar – för att inte tala om stadens invånare.

Denna linje är emellertid också vägen för Kanal Istanbul, en megainfrastrukturplan med 12,6 miljarder dollar (9,7 miljarder pund) som president Recep Tayyip Erdoğan beskrev som hans ”galna projekt” när han först nämnde idén 2011.

Kritiker – som inkluderar borgmästaren i Istanbul – varnar för en stor miljökostnad, inklusive den potentiella ekologiska förstörelsen av Marmarahavet. Det finns en känslig ekologisk balans mellan Svarta havet och Marmarahavet, för närvarande anslutet av Bosphorus sundet.

Eftersom Svarta havet är 50 cm högre än Marmara, skulle både nivån och salthaltsdensiteten förändras om de två var kopplade till kanalen.

Inte bara det, flödet av cellulära organismer till Marmara skulle äta upp extra syre.

Kanalen kommer att rinna genom Küçükçekmece lagunen, hem för hundratals fågelarter.
Förlusten av syre kan göra så att bakterier och andra organismer skapar en svavelgas, där doften kan spridas över Istanbul som ruttna ägg. Och det finns rädsla för att det skulle kunna utplåna livet i Marmara helt.

Vissa oceanografer säger att 30 år senare skulle det inte finns något syre kvar i Marmarahavet. Det är ett riktigt skadligt och farligt projekt. sa Akçelik

En del är också att det hotar Istans vattenförsörjning. Terkossjön och Sazlıderes reservoar ger en fjärdedel av stadens dricksvatten; staden har dragit vatten från sjön sedan den romerska perioden och den har alltid betraktats symboliskt som Istanbuls främsta vattenkälla.

Om dessa reserver går förlorade, säger Akçelik, finns det ingen alternativ vattenkälla på den europeiska sidan av Istanbul. Istället måste regeringen pumpa vatten från Sakarya-floden, djupt på den asiatiska sidan.

Det skulle vara mycket dyrare. Det har också hälsorisker med tanke på att floden passerar genom Turkiets huvudstad, Ankara, och genom förorenade industriområden för att nå Svarta havet.

Kanalen skulle också förstöra Küçükçekmece lagunen, som i sin tur kan åstadkomma att hundratals olika arter försvinner, varnar forskare. Lagunen är ett viktigt stopp för flyttfåglar, särskilt Sävsångare, gråhäger, östlig kejsarörn och flamingo, som alla lägger sina ägg i Küçükçekmece.

Om du tappar den sjön förlorar du inte bara en dricksvattenkälla utan en riktigt viktig ekologi, säger Akçelik.

Den turkiska regeringen slutförde miljökonsekvensbedömningen för Kanal Istanbul och förklarade att den inte förutsåg några problem med projektet.”

Översatt av mig och korrigerad, kommer ifrån https://www.theguardian.com/environment/2020/feb/17/canal-istanbul-erdogans-crazy-plan-to-plot-route-between-black-and-marmara-seas

Sen har vi det här också, som händer nu när vi ”bara” har höjt medeltemperaturen med 1,1° grad:

”Hundratusentals musslor kokta till döds i Nya Zeeland på grund av stigande temperaturer i Nya Zeelands hav.

Nya Zeelands bosatta Brandon Ferguson publicerade en video på Facebook från Maunganui Bluff Beach, belägen på landets norra ö, med hundratusentals döda musslor som hade spolats upp på stranden.

Enligt en rapport, mellan 1981 och 2018, ökade de totala havsytemperaturerna över Nya Zeelands fyra havsområden, inklusive Chatham Rise, Tasmanhavet, subtropiskt och subantarktiskt mellan 0,1 och 0,2 grader Celsius per decennium.

Nya Zeelands hav fungerar som en gigantisk svamp mot effekterna av klimatförändringar, skrev Nya Zeelands miljösekreterare Vicky Robertson i rapporten.

Det är troligt att våra hav tar upp mer koldioxid än våra skogar, men det finns bara så mycket de och livet i dem kan ta – och gränserna är ännu inte kända.

Robertson förklarade att ju varmare vattnet blir, desto mindre förmåga är det att absorbera växthusgaser som koldioxid, som alltmer släppts ut i atmosfären och har en stark inverkan på klimatförändringarna.

Tillväxten av arter i haven påverkas och kustsamhällen och livsmiljöer riskerar översvämningar och att havsnivån stiger, sade Robertson.”

Översatt av mig och kommer ifrån https://www.sciencealert.com/half-a-million-new-zealand-mussels-have-been-cooked-alive-at-a-beach?fbclid=IwAR00xHHgEPb3dzEzDqcfUs8fFFEKBzp_fQiB9EZeUVxhzh57QXy2zrLcX2I

Man kan se en trend i de ”förbättringar” som görs, och det är att de alltid görs med utgångspunkten att det inte ska kosta för mycket och att inte själva grundaktionen ifrågasätts. När det gäller biodiversitets-samtalen och hoten emot ekosystemen så borde man (Kina) förbjuda handeln och exploateringen med vilda djur och omedelbart göra allt som står i sin makt för att dess habitat inte ska påverkas eller utvecklas. Men det skulle hota ekonomin och möjligheten till att jaga och uppnå tillväxt.

Den som kom på grundtanken med att låta fartygsindustrin själva försöka göra något åt sina utsläpp måste få ett pris av något slag, för att låta bovarna själva få diktera vad de ska ha för pålagor/förändringsmekanismer är inte direkt en väg som leder till framgång och även om de kom fram till att det enda rätta att göra är att låta fartygen stå kvar vid kajen skulle de aldrig kunna ta ett sådant beslut vilket synliggör att det är en hopplös väg att gå.

Men så länge vi har tillväxten och globaliseringen och ”BAU” som utgångspunkt kommer ingen åtgärd som görs, eller som planeras att göras att vara kraftfull nog för att kunna förändra något till den grad att det faktiskt gör skillnad.

Det ironiska är att i slutändan kommer tillväxthetsen att få ge vika för överlevnadsinstinkter där man kommer att greppa efter vissnade halmstrån men pengarna kommer att vittra sönder, fabrikerna kommer att stängas ned, och civilisationen kommer att upphöra, frågan är bara när, var och hur, och hur förgiftad vår natur ska vara, och hur lite ekosystemtjänster de som är kvar har att dra nytta av.

Publicerad av Thelastvalkyria

Är i 30års åldern och har gått ifrån att vara en högerorienterad kapitalistisk karriärhungrande tekniknörd och köttätare utan tanke på ändligheten, vårt beroende av billig energi och den hägrande (pågående?) kollapsen till att bli vegan och minimalist i sinnet med målet att bli månskensbonde, som känner vämjelse inför samhället av idag och dess konsumtionskultur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: