När molnen skingras annalkas ragnarök

Skulle man kunna säga om man är cynisk realist och det är jag ju, och vi ska göra ett återbesök i en tidigare nämnd nyhet/forskarartikel för att den är ständigt aktuell som ett hot bland hoten som överröstar de andra hoten, nämligen det faktum att det mesta pekar åt att två forskare som publicerade sina rön 2004 och fick motstå kraftiga mothugg faktiskt var något på spåren. Det de fann, fann däremot inte sin väg in i IPCC-rapporterna, men nu kommer de troligtvis att få en sorts upprättelse:

”De nya förutsägelserna välter ett samförstånd om planetens klimatkänslighet som har kvarstått under den hela 32-åriga historien för FN: s regeringskontrollpanel för klimatförändringar. Alla fem av IPCC: s vetenskapliga bedömningar har kommit överens om att en fördubbling av koldioxid, (den mest kritiska värmande växthusgasen från planeten) från förindustriella nivåer så småningom kommer att värma oss med cirka 3 grader C (5,4 grader F), med en felmarginal som sträcker sig från en låg på 1,5 grader C (2,7 grader F) till en högre av 4,5 grader C (8 grader F).

Denna konsensus bekräftades på nytt 2018 när en bred citerad studie, ledd av Peter Cox från University of Exeter, fann att chansen för klimatkänslighet som överstiger 4,5 grader var mindre än 1 procent.

Men konsensusen har nu blivit sprängd i småbitar. De mest ledande klimatmodellerna – inklusive de från US National Center for Atmospheric Research (NCAR) och Storbritanniens Hadley Center – beräknar nu klimatets känslighet för att fördubbla koldioxidnivån i en grad eller högre, upp till 5,6 grader C (10 grader F) ). Deras resultat kommer nästan säkert att väga tungt i nästa IPCC-bedömning av den fysiska vetenskapen om klimatförändringar, som kommer att göras i april i år.

Under tiden bör de nya resultaten göra en oroande läsning för klimatförhandlare som förbereder en ny uppgörelse om att minska utsläppen av växthusgaser som ska avtalas i Glasgow, Skottland, i november. Det beror på att de reviderade uppskattningarna gör att utsikterna för att hålla den globala uppvärmningen under 2° grader C – än mindre strävan efter 1,5° grader C som avtalades i klimatfördraget i Paris för fem år sedan – ännu mer osannolikt.”

Översatt av mig och kommer ifrån https://e360.yale.edu/features/why-clouds-are-the-key-to-new-troubling-projections-on-warming

Det som är speciellt oroväckande är nämligen följande som går att läsa i artikeln ovan:

”klimatmodeller har också ändrat hur de karaktäriserar effekten av antropogena aerosoler från förbränt bränsle, särskilt i moln. Generellt sett gör aerosolerna moln tjockare och bättre kan skugga planeten. Den senaste omberäkningen följer nya uppskattningar av aerosolutsläpp under mitten av 1900-talet, en tid då blomstrande utsläpp från den snabba industrialiseringen fick planeten att svalna i flera decennier och dolde den uppvärmande effekten av ackumulera koldioxid i atmosfären.

Forskare har dragit slutsatsen från de nya uppgifterna att både den kylande effekten av aerosoler och den uppvärmande effekten av CO2 har varit större än tidigare antagits, vilket fick dem att revidera uppskattningarna av klimatets känslighet för CO2 uppåt. Med koldioxid som fortsätter att ackumuleras i atmosfären och att vi skärper till kontrollen på utsläpp som smog och luftföroreningar, kommer maskeringseffekten av partikelformiga aerosoler att minska kraftigt i framtiden. Så den ökade klimatkänsligheten för koldioxid kommer att dominera, vilket ger en extra spark till uppvärmningen.

Verklig data från satelliter tyder på att modellernas förutsägelser redan håller på att förverkligas. Norman Loeb från NASA: s Langley Research Center har visat att en kraftig ökning av de globala medeltemperaturerna sedan 2013 har sammanfallit med en minskning av molntäcket över haven. Han argumenterar för att den klarare himlen kan ha varit resultatet av strängare föroreningsregler i Kina och Nordamerika.”

Översatt av mig och kommer ifrån https://e360.yale.edu/features/why-clouds-are-the-key-to-new-troubling-projections-on-warming

undefined

Eftersom vi är i återblickarnas kölvatten tar vi det här en runda till för det är så sammankopplat med texten ovan:

”Utsikterna till mer kolförbränning har varit på väg i många år: År 2018 föreslog Japan att lägga till 36 nya kolanläggningar i sin flotta. Tidigare denna månad rapporterade New York Times att Japan har reviderat den planen men fortfarande är på väg att lägga till totalt 22 koleldade kraftverk på 17 platser under de kommande fem åren. Cirka 15 av dessa anläggningar är redan under uppbyggnad.

Om alla 22 anläggningar skulle komma att realiseras kommer Japan att installera tillräckligt med ny kolkraftskapacitet för att släppa ut ytterligare 74,7 miljoner ton koldioxid varje år, mer än de totala utsläppen från länder som Norge och Sverige.

Denna koluppbyggnad skulle göra Japan, till världens femte största utsläpp av växthusgaser, och det enda G7-landet som bygger fler kolkraftverk inhemskt och den största G7-finansiären inom kolproduktionen i andra länder.”

Översatt av ers undertecknad och kommer ifrån: https://www.vox.com/2020/2/18/21128205/climate-change-japan-coal-energy-emissions-pikachu

undefined

Sen har vi kopplingen världsekonomi – klimatkris:

”Den enorma belastningen som orsakas av klimatkrisen kan orsaka en ekonomisk lågkonjunktur som vi aldrig sett förut, har en amerikansk studie varnat.

Ökningen i förekomsten av extrema väder vilket medför dödliga värmeböljor, allvarligare stormar och orsakar eldbränder och översvämningar, redovisas inte tillräckligt på finansmarknaderna, vilket möjliggör en plötslig korrigering när allvarliga problem uppstår, enligt ny forskning från University of California .

Om marknaden inte gör ett bättre jobb med att ta med klimatets påverkan i sina beräkningar, kan vi få en lågkonjunktur – som vi aldrig sett förut, sa Paul Griffin, en redovisningsprofessor vid UC Davis Graduate School of Management.”

Översatt av mig och kommer ifrån: https://www.independent.co.uk/environment/climate-change-crisis-economic-recession-weather-sea-level-a9341826.html

Så, vad ska man säga angående allt detta? Av hela mitt hjärta och varenda cell i min kropp önskar och vill ha en frivillig omställning av vår hyperexploaterande, konsumerande civilisation till en där vi är färre och lever i samklang och harmoni med våra omgivningar och dess icke-mänskliga invånare, och jag önskar att vi tog dem stegen helst igår men det kommer vi inte att göra, frivilligt. Utan vi (vilka vi?) kommer att bli tvingade till det av moder jord, och det kommer inte vara en vacker ridtur emot solnedgången.

Jag skriver inte den här bloggen eller rader som dessa för att jag är någon militant anti-kapitalist som vill se alla i en kommunistisk värld, utan vi som art, likt alla andra arter förtjänar att leva i frihet och harmoni med vår planet, men det har vi själva valt bort som den superorganism våran civilisation och den dominanta kulturen är, och nu försöker vi desperat att pressa ur de sista ljuva åren och låtsas som att vi faktiskt har en möjlighet att kunna rida ut stormen.

undefined

Här får ni ett länktips angående Kina, kol&vattenstressen:

https://www.eco-business.com/opinion/from-coal-to-renewables-in-china-solving-the-water-stress-power-plant-mismatch/

Och även ett filmtips angående Klimatkrisen och dess komplexa sammansättning:

https://www.svtplay.se/video/17705823/klimatets-valdsamma-konsekvenser

Publicerad av Thelastvalkyria

Är i 30års åldern och har gått ifrån att vara en högerorienterad kapitalistisk karriärhungrande tekniknörd och köttätare utan tanke på ändligheten, vårt beroende av billig energi och den hägrande (pågående?) kollapsen till att bli vegan och minimalist i sinnet med målet att bli månskensbonde, som känner vämjelse inför samhället av idag och dess konsumtionskultur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: