Preaching to the choire

Ännu en dag i den förlovade världen och vi börjar direkt med en nyhet angående Colorado floden som vi tagit upp i tidigare inlägg angående vattenstressen:

”Koloniflodens flöde minskar på grund av effekterna av global uppvärmning och riskerar att orsaka allvarlig vattenbrist för de miljoner människor som förlitar sig på en av USA: s mest förvarade vattenvägar, har forskare funnit.

Ökande perioder med torka och stigande temperaturer har krympt Colorado-flödet under de senaste åren och forskare har nu utvecklat en modell för att bättre förstå hur klimatkrisen grundligt förändrar vattenvägen på 1 450 mil.

Förlusten av snö i Colorado River-sänkan på grund av mänsklig introducerad global uppvärmning har resulterat i att floden absorberar mer av solens energi och därmed ökar mängden vatten som förloras vid förångning, fann forskarna från US Geological Survey.

Detta beror på att snö och is reflekterar solljus tillbaka från jordens yta, ett fenomen som kallas albedo-effekten. Förlusten av albedo när snö och is smälter bort minskar flödet i Colorado med 9,5% för varje 1°C uppvärmning, enligt forskningen publicerad i Science.

Flodens övre bassäng levererar vatten till cirka 40 miljoner människor och stöder 16m jobb. Den matar de två största vattenreservema i USA, Lake Powell och Lake Mead, där den senare förser Las Vegas med nästan allt vatten.

Snötäcken som genom smältning, som pågår till slutet av våren har historiskt matat bäckar som har närt Colorado-floden, samt minskat sannolikheten för stora bränder. När klimatet värms upp förångas floden och risken för skador utav eldbränder ökar.

Klimatkrisen förvärrar befintliga hot mot floden, som inkluderar intensiv vattenpumpning för jordbruk, vattenanvändning i stadsområden och hotet om förorening från uranbrytning. Lake Mead, den enorma behållaren som bildades av Hoover-dammen, har sjunkit till nivåer som inte har sett sedan 1960-talet.”

Översatt av mig och kommer ifrån https://www.theguardian.com/environment/2020/feb/20/colorado-river-flow-shrinks-climate-crisis

Och för ovanlighetens skull ska jag delge er mina funderingar en fredag som den här:

Vet att jag är ”preaching to the choire” här men – Vad hindrar en från att bryta sig loss från samhället, och släppa tankarna på pension, karriär och skyldigheter som ansvarsfull medborgare och istället att klämma ur de sista dropparna innan det är var man/klan/stam för sig själv?

Utsikterna ser inte ljusa ut oavsett riktning man vänder sin blick åt, och det mesta av ovädersmolnen är antingen här nu, eller i antågande, och allt förstärker varann och förvärrar läget.

Känns som att vi (mänskligheten) beter oss som myror, vi fortsätter dra stråna till stacken även fast myrsloken har trynet nedgrävt och äventyrar kolonins existens.

Och vem vill vara en sådan myra?

Och ja, jag vet att de flesta inte förstår eller ens kan ta in, hur allvarlig situationen som vi befinner oss i är, och ja, jag vet att de flesta inte kan hantera en sådan kunskap utan att falla ned i en avgrundsdjup existensiell kris.

Men för oss som ser, för oss som vet, för oss som förstår att tidsepoken vi äntrat, är i slutet av Roms dagar även fast gladiatorspelen hålls och senatorerna pratar om en framtid som vi vet inte kommer bli verklig.

Varför ska vi fortsätta vara en del i ”bikupe-medvetandet”? Varför ska vi inte ta de vi älskar och bygga en existens som har en dystrare framtid, men med förhoppningar om livet i behåll i åtanke? Varför ska inte vi göra något mer och större av det vi tagit till oss?

Är vi inte bättre? Vad ska vi då med vår insikt och kunskap till? Är det inte att vara levande död, eller är det en helighet vi fått till skänks, så att vi kan vara godare, tacksammare och mer ödmjuka?

Vad är poängen med att veta att floden kommer men att inte bygga sig och de sina en ark?

För mig är det märkligt att inte folk rusar efter ensliga gårdar med odlingsbar mark och börjar bygga lager på lager med proviant och förnödenheter, medans det är tillgängligt utan våldskapital.

Men idag skiner solen efter gårdagens storm, och folket åker till sina jobb och kommer efter att de stämplat ut fredagshandla och njuta av ännu en helg.

Under tiden de gör det, torkar Coloradofloden sakta ut, isar smälter, i Afrika kämpar folk emot svärmar av gräshoppor, och världsekonomin påverkas/hotas av en begynnande pandemi.

Under tiden de dricker sitt vin och kollar på hjärndödande underhållning pågår en insektsapokalyps, under tiden fortgår planerna på mer kolkraftverk, under tiden fabrikerna går på saktare varv minskar dimningseffekten och temperaturerna höjs lite mer. Under tiden pågår blekning utav stora barriärrevet.

Affärer som vanligt helt enkelt.

Trevlig helg på er.

Publicerad av Thelastvalkyria

Är i 30års åldern och har gått ifrån att vara en högerorienterad kapitalistisk karriärhungrande tekniknörd och köttätare utan tanke på ändligheten, vårt beroende av billig energi och den hägrande (pågående?) kollapsen till att bli vegan och minimalist i sinnet med målet att bli månskensbonde, som känner vämjelse inför samhället av idag och dess konsumtionskultur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: