Kognitiv dissonans

Rökning nomineras ofta som ett exempel på kognitiv dissonans, eftersom det är allmänt accepterat att cigaretter kan orsaka lungcancer, och de allra flesta vill leva ett långt och hälsosamt liv. När det gäller teorin, är önskan om att leva ett långt liv dissonant när man utför en aktivitet som sannolikt förkortar ens liv. Spänningen som skapas av dessa motstridiga idéer kan minskas genom att sluta röka, förneka bevisen för lungcancer eller motivera rökningen. Till exempel kan rökare bagatellisera sitt beteende genom att dra slutsatsen att endast ett fåtal rökare blir sjuka, att det bara händer storrökare, eller att det inte är rökning som dödar dem. Även kemiskt beroende kan fungera som tillägg till kognitiv dissonans för befintliga rökare, nya rökare kan uppvisa ett enklare fall av det sista.

Detta fall av dissonans kan också tolkas som ett hot mot ens självbild. Tanken ”Jag ökar min risk för lungcancer” är dissonant med den självrelaterande tron ”Jag är en smart, förnuftig människa som fattar bra beslut”. Eftersom det är lättare att göra ursäkter än att förändra sitt beteende, leder dissonansteorin till resultatet att människor ibland är bortförklarande och inte alltid logiska varelser. ”

Kopierat från https://sv.wikipedia.org/wiki/Kognitiv_dissonans#:~:text=Kognitiv%20dissonans%20%C3%A4r%20en%20(obehaglig,sina%20attityder%2C%20%C3%A5sikter%20och%20handlingar.

Kanske är det i det här tillsammans med rationalisering som som vi kan härleda vårat egna tillkortakommande med att faktiskt göra det som krävs? Eller så är vi bara förblindade av våra egna paradoxer, för gör vi något åt det fossila bränsleberoendet så kommer dimningseffekten att minska och medeltemperaturen ökar ändå och sedan får det efterföljande reaktioner som sedan hakar i varandra och så vidare.

Varför tar vi upp saker ur psykologin i den här bloggen kanske ni undrar, men det får sin förklaring här i en rapport från JP Morgan:

”Vi kan inte utesluta katastrofala resultat där människolivet som vi känner det kommer att hotas, sade JP Morgan-ekonomerna David Mackie och Jessica Murray.

De koldioxidutsläpp som kommer att släppas ut under de kommande decennierna kommer att fortsätta påverka klimatet under århundraden framöver på ett sätt som sannolikt är oåterkalleligt, sade de, och tillade att klimatförändringsåtgärder bör motiveras av sannolikheten för extrema händelser.

Klimatförändringar kan påverka ekonomisk tillväxt, finansmarknader, hälsa och hur länge människor lever, sade de.

Det kan öka påfrestningar på vattentillgången, orsaka hungersnöd och få människor att fördrivas eller migrera. Klimatförändringarna kan också orsaka politiska kriser, konflikter och det kan drabba biologiska mångfalden och arters överlevnad, varnade rapporten.

För att minska klimatförändringarna måste koldioxidutsläppen minskas till noll till 2050. För att göra detta måste det finnas en global skatt på koldioxid, säger rapportförfattarna.

Men de sa att detta kommer inte att ske någon gång snart.

Utvecklade länder är oroliga för att minskandet av utsläpp ska påverka konkurrenskraften och sysselsättningen, medan mindre utvecklade länder ser kolintensiva aktiviteter som ett sätt att höja levnadsstandarden.

översatt av mig och kommer ifrån https://www.bbc.com/news/business-51581098?intlink_from_url=https://www.bbc.com/news/topics/cmj34zmwm1zt/climate-change&link_location=live-reporting-story

Just det faktum att en stor investmentbank som är både indirekt och direkt involverade i finansieringen utav rovdriften på planeten uttalar sig om att vi står inför en klimatkris är lustigt men samtidigt gravt oroväckande samtidigt. Det som de borde göra är att omedelbart åsidosätta sina ekonomiska intressen för att istället gagna en stabil framtid för planeten men istället sätter de sitt hopp till teknologiska lösningar och klarar sig undan en förstörd självbild genom att avsluta med att en skatt på koldioxid så löser sig allt.

Men ja, vi (de) får vara glada för vårat välutvecklade psyke som klarar av att göra omoraliska handlingar men samtidigt kunna rättfärdiga/rationalisera dem. I dagarna kom det en rapport ifrån en oberoende tankesmedja bestående av olika före detta högt uppsatta militärer ifrån USA och den borde skapa någon form av förebyggande åtgärder inför framtiden:

”Klimatförändringen är ett utvecklande och flerdimensionellt hot, orsakat av ingen enskild aktör, men förvarad med nuvarande mänskliga system för energi, transport, jordbruk och resursanvändning. Enligt världens främsta empiriska forskning, har effekterna av klimatförändringar potential att destabilisera människolivet på alla nivåer. Vi använder vår unika expertis inom områdena säkerhet, militär och underrättelse för att
utvärdera riskerna med klimatförändringar genom en säkerhetslins.

Baserat på vår forskning har vi fastställt att även i scenarier med låg uppvärmning, varje region i världen kommer att möta allvarliga risker för nationell och global säkerhet under de kommande tre decennierna. Högre nivåer av uppvärmning kommer att innebära katastrofala och troligen oåterkalleliga globala säkerhetsrisker utöver 2020 och framåt.”

Nyckelpunkterna i rapporten är:

”Världen är för närvarande på väg emot en hög nivå av den globala genomsnittliga uppvärmningen och våra prognostiserade utsläpp fortsätter öka. Till och med föreslagna internationella åtaganden, som de som gjorts under Paris-klimatavtalet är inte i närheten av motsvarighet att stänga inne hotet.

Vid låga uppvärmningsnivåer är områdena som blir hårdast drabbade, de som redan är mest sårbara: torra regioner, minst utvecklade länder, små östater och
arktiska polära regionen. Dessa är områden med betydande militärt engagemang och klimatpåverkan hotar att ytterligare destabilisera dessa bräckliga regioner.

Nordliga, industrialiserade regioner kommer också att möta betydande hot på alla nivåer av uppvärmning. I ett längre tidsperspektiv med scenarier med höga utsläpp, kommer dessa länder att kunna uppleva katastrofala säkerhetsrisker, inklusive höga migrationsnivåer och en nedbrytning/sönderfall av nyckelinfrastruktur och säkerhetsinstitutioner.

Texten är översatt och korrigerad av mig, och bilden kommer ifrån rapporten som ni hittar här https://climateandsecurity.files.wordpress.com/2020/02/a-security-threat-assessment-of-global-climate-change_nsmip_2020_2.pdf

Jag rekommenderar er att läsa storyn från The Guardian som jag länkar till längre ned där följande går att utläsa som är ganska talande för den situation vi befinner oss i:

”Clark anser tvisten om marken ska vara produktiv eller frisk som en distraktion från det grundläggande valet mellan att kunna föda människor eller inte. Om avkastningen inte stiger, sa han till mig vid Niabs huvudkontor i Cambridge, människor i norra Afrika – en viktig exportmarknad för europeiska jordbrukare – kommer inte att ha råd med det vete de behöver för att överleva : det kommer inte att finnas vete. ”

Så det var allt för denna gången, men en sak är säker och det är att oavsett vilket steg vi tar så kommer det att påverka andra vågskålar som leder oss dit vi redan är på väg, och frågeställningen måste vara, hur livsstödjande vill vi ha planeten efter civilisationens kollaps?

Övriga länktips:

https://phys.org/news/2020-02-climate-threatens.html

https://www.theguardian.com/environment/2020/feb/25/the-end-of-farming-rewilding-intensive-agriculture-food-safety

Publicerad av Thelastvalkyria

Är i 30års åldern och har gått ifrån att vara en högerorienterad kapitalistisk karriärhungrande tekniknörd och köttätare utan tanke på ändligheten, vårt beroende av billig energi och den hägrande (pågående?) kollapsen till att bli vegan och minimalist i sinnet med målet att bli månskensbonde, som känner vämjelse inför samhället av idag och dess konsumtionskultur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: