När helvetet brakar löst

Om man ska tro på det man läser (vilket man inte alltid ska göra) så anser Pentagon det vara väldigt troligt att inom 10-20 år så kommer större länder såsom Indien, Pakistan och så vidare att kollapsa, samtidigt som klimatkrisens effekter orsakar förödelse runt om i västvärlden vilket kommer orsaka massimmigration, hungersnöd och massa annat otrevligt. Detta enligt en författare/säkerhetsexpert som vigt sina senaste 10 år åt att hänga på olika konferenser, föreläsningar och att läsa igenom policy-rapporter som högre militärledare fått. Bokens titel är All hell breaking loose och en länk till en intervju med författaren: https://www.vox.com/2020/2/24/21145687/climate-change-usa-military-book-interview

Detta är ju ingen nyhet i sin rätta bemärkelse, och inte heller något nytt under granen om man läst igenom alla inlägg på den här bloggen men inte mindre ”skakande” för det.

Alltså, varje dag peppras vi med forskarrapporter om vad vi har att vänta oss och vad som redan sker och nyhetsartiklar om olika skeenden som inträffat i klimatkrisens kölvatten, men inget av magnitud förändras och kommer inte heller att förändras, och det är där det ”skakande” med pentagons syn på det hela kommer in, för om militären rustar för en makaber framtid, då kan vi andra vara säkra på att det kommer bli så.

Det börjar nästan bli trivialt och lite löjeväckande att hänvisa till nyheter som redan befäster det vi vet, men kanske inte mindre viktigt för det, för ju mer vi vet om vad som inte händer, desto tydligare blir det vad vi enskilda måste göra för att börja rusta oss och de våra inför en framtid som snart är här och knackar på dörren, så det är inte för att leta upp en gnista och kalla det för megabrand, utan för att visa att med tillräckligt många gnistor kan vi vara säkra på att megabranden kommer.

undefined

”Nollutsläppskörning kan vara omöjlig för några av Storbritanniens bästsäljande plug-in hybridmodeller när luften är kylig eller om passagerare gör så lite som att slå på värmen – även om batteriet är fulladdat.

Plug-hybrider gör det möjligt för förarna att växla mellan ett elektrisk batteri och en förbränningsmotor, vilket ger betydande utsläppsförbättringar jämfört med konventionella bilar. Miljövetare har dock länge visat oro för att plug-in-hybrider inte erbjuder de miljömässiga fördelarna som föreslås av biltillverkarens reklam eller tillsynsmyndigheters laboratorietester.

Alla Storbritanniens topp 11 bästsäljande plug-in-hybrider har begränsningar för ren elektrisk körförmåga. Kalla temperaturer kan utlösa förbränningsmotorn i Volvos XC90 SUV, Mercedes-Benz E Class och Kias Niro crossover.”

https://www.theguardian.com/business/2020/mar/01/hybrid-carmakers-accused-of-con-over-zero-emissions-claims

Detta kanske inte verkar vara så illa, men samtidigt är det i en tid då vi måste sluta förbränna fossila bränslen så fort vi bara kan, och då måste vi börja överväga att frångå det vi tidigare tagit för givet såsom att kunna ta bilen i tid och otid. Men så länge vi inte ifrågasätter premisserna som civilisationen och våra högteknologiska livstilar vilar på, kan vi inte heller undvika det oundvikliga, alltså kollapsen.

I en studie som släpptes nyligen kunde man följa vattnets väg till tallriken och vilken påverkan det gör för olika fiskarter, och vi tar det ifrån artikeln direkt:

”De hamburgare, biffar, yoghurt och glass som amerikaner äter i överflöd, visar de nya resultaten, är direkt relaterade till överanvändningen av flodvatten – vilket lämnar ekosystemen och samhällen som är beroende av dessa floder drastiskt stressade under även de bästa omständigheterna. Under dåliga år med torka ökar spänningen på många västra floder, som pressar över 50 arter av fisk närmare utrotning eller ger arterna förödande konsekvenser, beräknar studien som publicerades denna vecka i Nature Sustainability.

De kunde också uppskatta hur mycket vattenuttag från enskilda vattendrag skulle behövas för att äventyra fiskbestånd som lever i de känsliga vattenområdena. Låga flöden av sommarvatten i floder över regionen, och speciellt när det orsakas av vattenuttag som går till bevattning av fodergrödor för nötkreatur, har bidragit till den lokala utrotningsrisken som nästan 700 fiskarter har.”

Översatt av mig och kommer ifrån https://www.nationalgeographic.com/science/2020/03/burger-water-shortages-colorado-river-western-us/

Länk till studien: https://www.nature.com/articles/s41893-020-0483-z.epdf?referrer_access_token=JQNedfA5K_Nz4rZml6YeVtRgN0jAjWel9jnR3ZoTv0NcRI4tUpSOob5OVmynl_awiKQ6ZrpST6zlAMJ4jILQ4slvc4trkjzt_yIgLiHMpXuPzcrqNeL9tqAdgmHDtuZELX4gw1OwOwF8-roOOrpx04H3ImO8WrIXA2iUvRyqCnBXeerYv33BmxjGNdxQt1Pj2V0UYIY8oIkT-zVvB7K7vw%3D%3D&tracking_referrer=www.nationalgeographic.com

Sen har vi det här:

”Världens största tropiska torvmark kan förstöras om planerna fortgår för att borra efter olja i Kongo-sänkan, enligt en undersökning som tyder på att en dränering av området skulle frigöra samma mängd koldioxid som Japan årligen släpper ut.

Att bevara Kongos Cuvette Centrale torvmarker, som är av storleken som England och lagrar 30 miljarder ton kol, är absolut nödvändigt om det ska finnas något hopp om att uppfylla målen för Paris klimatavtalet, varnar forskare.

Men denna djungel är nu den senaste fronten för oljeprospektering, enligt en utredning av Global Witness och European Investigative Collaborations-nätverket som ifrågasätter påståenden från utvecklare att oljefyndigheten kan innehålla 359 miljoner fat olja.

Cuvette Centrale utgör en del av Kongo-sänkan, som är världens näst största tropiska skog och ett av de mest avlägsna områdena i världen. Denna orörda region är vattendränkt under större delen av året och är en viktig livsmiljö för utrotningshotade skogselefanter och låglandsgorillor.”

Översatt av mig och länken till artikeln kommer här https://www.theguardian.com/environment/2020/feb/28/ridiculous-plan-to-drain-congo-peat-bog-could-release-vast-amount-of-carbon-aoe

Jag skulle raljera om hur viktigt det är att vi omedelbart måste nedmontera den industriella civilisationen bit för bit för att säkerställa att planeten är livsstödjande för de som kommer efter turbulensen, jag skulle kunna raljera om hur skenheligt allt är och att inget görs som måste göras och i all evighet skulle jag kunna raljera vidare, men utan någon direkt effekt. Så istället för att göra det uppmanar jag till att ju tidigare man vidtar åtgärder för att dra ned på sitt egna klimat/ekosystemsavtryck, och ju mer man förbereder sig inför det som komma skall, desto bättre blir framtidsutsikten inte bara för den som gör just detta, utan även för de lokala och sammankopplade ekosystemen även om det inte är någon garanti.

Publicerad av Thelastvalkyria

Är i 30års åldern och har gått ifrån att vara en högerorienterad kapitalistisk karriärhungrande tekniknörd och köttätare utan tanke på ändligheten, vårt beroende av billig energi och den hägrande (pågående?) kollapsen till att bli vegan och minimalist i sinnet med målet att bli månskensbonde, som känner vämjelse inför samhället av idag och dess konsumtionskultur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: