Fanor ska brinna och Nationer försvinna

Det har gått en tid sedan sist jag skrev ett inlägg, men nu är det dags igen och inte är det utopiskt drömmande som ni får ta del av, utan den bistra verkligheten vi befinner oss i, och framtiden som väntar på oss bakom hörnet.

”Även stora ekosystem utav Amazonas regnskogs storlek kan kollapsa på några decennier, enligt en studie som visar att större ekosystem bryts upp relativt snabbare än små.

Forskningen avslöjar att när en tröskelpunkt har passerats, inträffar inte nedbrytningar gradvis som en trappstege, utan snabbt som en bunt med Jenga-brickor efter att en nyckel-bit har lossats.

Studiens författare, som publicerades på tisdag i tidskriften Nature Communications, sa att resultaten borde varna beslutsfattare om att de hade mindre tid än de insåg att hantera de många klimatrelaterade- och biologiska mångfaldskriser som världen står inför.

Artikeln avslutas med; Vi måste förbereda oss för att regimskiften i alla naturliga system ska inträffa under de ‘mänskliga’ tidsskalorna i år och årtionden, snarare än multigenerationsenliga tidsskalor från århundraden och årtusenden.

Mänskligheten måste nu förbereda sig för förändringar i ekosystem som är snabbare än vi tidigare förutsåg genom vår traditionella linjära världssyn, inklusive över jordens största och mest ikoniska ekosystem, och de social-ekologiska system som de stöder.”

Artikeln är översatt av mig och kommer från https://www.theguardian.com/environment/2020/mar/10/ecosystems-size-of-amazon-rainforest-can-collapse-within-decades Länken till studien hittar ni här: https://www.nature.com/articles/s41467-020-15029-x

Pang, krasch bom rakt på sak utan vidare inledning var det där, men det den verklighet och framtid vi som civilisation valt, och det är den vi trots vetskapen om det likt förbannat fortsätter att färdas på.

Alla som haft ett uns av intresse för att hålla sig uppdaterade via nyheter i olika former har fått med sig under en ganska lång tid nu att läget i Östersjön är rätt prekärt när det gäller döda zoner, havererat torskbestånd och fortsatta utsläpp ifrån gigantiska djurfabriker osv. Men det många kanske inte har fått med sig är att nu börjar övriga fiskarter att ta stryk tack vare stora trålare som dammsuger havet på fisk. Kanske inte så illa någon tycker, för människor behöver mat, och om jag ändå kunde säga att det var till det ändamålet fisken gick, men nej. Ca 90% av fisken går till fiskmjöl, som sedan används till (skrattet fastnar i halsen) norsk odlad lax. Ja, ni läser rätt, vi är på god väg att utplåna ett redan sargat havs ekosystem för att använda till odlad lax som i sin tur lider av parasiter och cancer och annat hemskt. Civilisationen av idag.

Länk: https://www.expressen.se/nyheter/klimat/experten-larmar-snart-slut-pa-sill-och-stromming/

Vi kan avsluta med ett citat ifrån António Guterres, generalsekreterare för FN:

”Vi är för närvarande långt borta ifrån att nå antingen 1,5 ° C eller 2 ° C målen som Parisavtalet kräver för att undvika ett värsta tänkbara scenario”

Detta inleder en rapport ifrån WMO, ett FN-organ, och den rapporten är diger läsning som kan få den mest gladlynte och optimistiska person att ta steget till att bli en kollapsolog. Länk till rapporten har ni här: https://library.wmo.int/doc_num.php?explnum_id=10211

Så vi har ett inlandshav som går emot en kollaps i sig, vi har en framtid med fler kollapsade ekosystem som i sin tur kommer leda till utrotade arter och sam-utrotning som vi tagit upp tidigare, vi har ej fungerande ekosystemtjänster och vi har en rapport ifrån högsta organ som befäster det vi tagit upp i bloggen ifrån allra första inlägget till det här.

Sen har vi ju då det som pågår just nu som jag aktivt valt att inte ta upp i bloggen men som ändå är värt att nämna, nämligen en pågående smittspridning som på sikt kan bli en global pandemi, som i sin tur kan haverera världsekonomin som i sin tur plockar bort fokus från klimat och biodiversitetsfrågor, och som även leder till civil oro i slutändan.

Civilisationens kollaps någon?

Publicerad av Thelastvalkyria

Är i 30års åldern och har gått ifrån att vara en högerorienterad kapitalistisk karriärhungrande tekniknörd och köttätare utan tanke på ändligheten, vårt beroende av billig energi och den hägrande (pågående?) kollapsen till att bli vegan och minimalist i sinnet med målet att bli månskensbonde, som känner vämjelse inför samhället av idag och dess konsumtionskultur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: