Utvalt

Vattenkrisen som redan är här

Jag vill lägga fram följande media för er som vill sätta er in i hur illa ställt det verkligen är, och som man inte får läsa om i kvällstidningarna.

Podcasten P3 Dystopia är generellt grymt bra, och jag önskar att den inte var en podcast, utan något som alla fick lyssna på i konventionell radio på bästa sändningstid.

https://sverigesradio.se/avsnitt/1380168

Dokumentären efter floden och P3 Dystopias podcastavsnitt är så tydliga man bara kan vara angående vattnets effekter på klimatet, och hur illa ställt det är. Första tankarna man får efter att ha sett/hört dem är; ”Nu ska jag inte spola vatten i onödan” och liknande, och man kanske vidtar sådana åtgärder för att kunna känna sig lite bättre. Men kom då ihåg hur mycket vatten vi importerar dagligen, hur mycket vatten golfbanorna behöver, hur mycket vatten som går åt till totalt onödiga, absolut inte livsnödvändiga saker. Då inser man ganska snabbt hur lite man faktiskt kan göra åt saken själv, och hur dömda vi är åt att ”någon annan med makt” ska kunna åtgärda detta gigantiska problem.

https://www.svtplay.se/video/23386838/efter-floden

När man väl plöjt igenom dem och man börjar tänka tankar om att det kanske inte är så illa som de vill ge sken av utan att det är en klassisk skrämselpropagande, så kan man bara börja googla utav helsike för att snabbt infinna sig i ett tillstånd av hjälplöshet, hopplöshet men också ett tillstånd av tacksamhet och vördnad inför något så basalt som sötvatten.

För att göra det enkelt översätter jag direkt ifrån artikeln utav Bloomberg: ”Nära 1,8 miljarder människor i 17 länder, eller 1/4 av jordens befolkning kommer att potentiellt möta en tillvaro med akut vattenbrist under de kommande 1-3 åren.

Utav de 17 länderna ligger 12 i mellanöstern och nordafrika, de övriga är Indien, Pakistan, San Marino, Botswana och Turkmenistan.

Värt att nämna är att Indien som är rankat nummer 13 på listan över de länder med hög risk för vattenbrist har närmare 3 gånger så mycket befolkning som övriga 16 länder i listan.”

Räcker det med att jag konstaterar nu att Indien och Pakistan är bittra fiender och att de båda är kärnvapennationer? Inte? Ska vi slänga in ett land som Bangladesh i smeten också för att få ett krutigare recept? Ska jag även dra upp faktumet att Indien kontrollerar Pakistans vattenförsörjning genom ”the water treaty”.

https://www.google.se/amp/s/www.indiatoday.in/amp/education-today/gk-current-affairs/story/indus-waters-treaty-india-pakistan-explained-1462513-2019-02-22

Och Indien har tagit steg emot att hindra inflödet av vatten till Pakistan som är utanför avtalet vilket får ses i milda ordalag som ren provokation:

https://www.google.se/amp/s/m.economictimes.com/news/politics-and-nation/government-taking-steps-to-stop-river-waters-flowing-into-pakistan/amp_articleshow/70772314.cms

Sen har vi många länder som är beroende av att försörja sitt vattenbehov genom desaltifikation utav havsvatten. Inte bara är detta rent och skärt livsnödvändigt men det är också extremt dyrt och det har mindre trevliga följder på ekosystemen.

https://www.theguardian.com/cities/2020/jan/02/the-salt-they-pump-back-in-kills-everything-is-the-cost-of-chiles-fresh-water-too-high

https://www.wired.com/story/desalination-is-booming-as-cities-run-out-of-water/

En station som drivs utav Poseidon Water som exempel, producerar 10% utav San Diegos läns vattenförbrukning.

“Det är tillräckligt med vatten för att försörja 400,000 invånare” säger Jessica Jones, talesman för Poseidon. “Det här är den enda nya vattenstationen i länet som inte är beroende utav snömassor i Sierras eller lokala regnfall-riktigt motståndskraftigt emot klimatförändringar.”

Förutom, för den faktan att havsnivåerna stiger pga klimatförändringar, vilket hotar kustnära/sjönära avsaltningsstationer världen över. Och ironiskt nog så suger dem här faciliteterna åt sig enorma mängder energi, vilket påverkar utsläppsproblematiken.

”Från ett påverkansperspektiv, är energiintensiteten enormt,” säger Michael Kiparsky, föreståndare för the Wheeler Water Institute at UC Berkeley, som inte var delaktig i den här studien.

”Även om den eller liknande stationer drivs utav förnyelsebar energi så som sol eller vind så använder man fortfarande enoorma mängder energi som lika gärna hade kunnat förbrukas någon annanstans i elnätet och då ersatt fossil bränsleförbrukning.”

Texten ovan kommer från artikeln här och är översatt av mig: https://www.wired.com/story/desalination-is-booming-but-what-about-all-that-toxic-brine/

Det går säkert att skriva flera spaltmeter om detta ämne men ni förstår säkert åt vilket håll vi är på väg. Och då har jag inte ens tagit upp vad smältande glaciärer innebär för vattenförsörjningen framöver men det är inget positivt kan jag garantera. Mer om det dilemmat längre fram.

Följande länkar är mina heta tips för att djupdyka ned i ämnet:

https://www.bloomberg.com/graphics/2019-countries-facing-water-crisis/

https://www.worldwildlife.org/threats/water-scarcity

https://blogs.ei.columbia.edu/2019/09/23/climate-change-impacts-water/

https://www.sciencenews.org/article/too-much-groundwater-pumping-draining-many-earth-rivers

v

Fanor ska brinna och Nationer försvinna

Det har gått en tid sedan sist jag skrev ett inlägg, men nu är det dags igen och inte är det utopiskt drömmande som ni får ta del av, utan den bistra verkligheten vi befinner oss i, och framtiden som väntar på oss bakom hörnet.

”Även stora ekosystem utav Amazonas regnskogs storlek kan kollapsa på några decennier, enligt en studie som visar att större ekosystem bryts upp relativt snabbare än små.

Forskningen avslöjar att när en tröskelpunkt har passerats, inträffar inte nedbrytningar gradvis som en trappstege, utan snabbt som en bunt med Jenga-brickor efter att en nyckel-bit har lossats.

Studiens författare, som publicerades på tisdag i tidskriften Nature Communications, sa att resultaten borde varna beslutsfattare om att de hade mindre tid än de insåg att hantera de många klimatrelaterade- och biologiska mångfaldskriser som världen står inför.

Artikeln avslutas med; Vi måste förbereda oss för att regimskiften i alla naturliga system ska inträffa under de ‘mänskliga’ tidsskalorna i år och årtionden, snarare än multigenerationsenliga tidsskalor från århundraden och årtusenden.

Mänskligheten måste nu förbereda sig för förändringar i ekosystem som är snabbare än vi tidigare förutsåg genom vår traditionella linjära världssyn, inklusive över jordens största och mest ikoniska ekosystem, och de social-ekologiska system som de stöder.”

Artikeln är översatt av mig och kommer från https://www.theguardian.com/environment/2020/mar/10/ecosystems-size-of-amazon-rainforest-can-collapse-within-decades Länken till studien hittar ni här: https://www.nature.com/articles/s41467-020-15029-x

Pang, krasch bom rakt på sak utan vidare inledning var det där, men det den verklighet och framtid vi som civilisation valt, och det är den vi trots vetskapen om det likt förbannat fortsätter att färdas på.

Alla som haft ett uns av intresse för att hålla sig uppdaterade via nyheter i olika former har fått med sig under en ganska lång tid nu att läget i Östersjön är rätt prekärt när det gäller döda zoner, havererat torskbestånd och fortsatta utsläpp ifrån gigantiska djurfabriker osv. Men det många kanske inte har fått med sig är att nu börjar övriga fiskarter att ta stryk tack vare stora trålare som dammsuger havet på fisk. Kanske inte så illa någon tycker, för människor behöver mat, och om jag ändå kunde säga att det var till det ändamålet fisken gick, men nej. Ca 90% av fisken går till fiskmjöl, som sedan används till (skrattet fastnar i halsen) norsk odlad lax. Ja, ni läser rätt, vi är på god väg att utplåna ett redan sargat havs ekosystem för att använda till odlad lax som i sin tur lider av parasiter och cancer och annat hemskt. Civilisationen av idag.

Länk: https://www.expressen.se/nyheter/klimat/experten-larmar-snart-slut-pa-sill-och-stromming/

Vi kan avsluta med ett citat ifrån António Guterres, generalsekreterare för FN:

”Vi är för närvarande långt borta ifrån att nå antingen 1,5 ° C eller 2 ° C målen som Parisavtalet kräver för att undvika ett värsta tänkbara scenario”

Detta inleder en rapport ifrån WMO, ett FN-organ, och den rapporten är diger läsning som kan få den mest gladlynte och optimistiska person att ta steget till att bli en kollapsolog. Länk till rapporten har ni här: https://library.wmo.int/doc_num.php?explnum_id=10211

Så vi har ett inlandshav som går emot en kollaps i sig, vi har en framtid med fler kollapsade ekosystem som i sin tur kommer leda till utrotade arter och sam-utrotning som vi tagit upp tidigare, vi har ej fungerande ekosystemtjänster och vi har en rapport ifrån högsta organ som befäster det vi tagit upp i bloggen ifrån allra första inlägget till det här.

Sen har vi ju då det som pågår just nu som jag aktivt valt att inte ta upp i bloggen men som ändå är värt att nämna, nämligen en pågående smittspridning som på sikt kan bli en global pandemi, som i sin tur kan haverera världsekonomin som i sin tur plockar bort fokus från klimat och biodiversitetsfrågor, och som även leder till civil oro i slutändan.

Civilisationens kollaps någon?

När helvetet brakar löst

Om man ska tro på det man läser (vilket man inte alltid ska göra) så anser Pentagon det vara väldigt troligt att inom 10-20 år så kommer större länder såsom Indien, Pakistan och så vidare att kollapsa, samtidigt som klimatkrisens effekter orsakar förödelse runt om i västvärlden vilket kommer orsaka massimmigration, hungersnöd och massa annat otrevligt. Detta enligt en författare/säkerhetsexpert som vigt sina senaste 10 år åt att hänga på olika konferenser, föreläsningar och att läsa igenom policy-rapporter som högre militärledare fått. Bokens titel är All hell breaking loose och en länk till en intervju med författaren: https://www.vox.com/2020/2/24/21145687/climate-change-usa-military-book-interview

Detta är ju ingen nyhet i sin rätta bemärkelse, och inte heller något nytt under granen om man läst igenom alla inlägg på den här bloggen men inte mindre ”skakande” för det.

Alltså, varje dag peppras vi med forskarrapporter om vad vi har att vänta oss och vad som redan sker och nyhetsartiklar om olika skeenden som inträffat i klimatkrisens kölvatten, men inget av magnitud förändras och kommer inte heller att förändras, och det är där det ”skakande” med pentagons syn på det hela kommer in, för om militären rustar för en makaber framtid, då kan vi andra vara säkra på att det kommer bli så.

Det börjar nästan bli trivialt och lite löjeväckande att hänvisa till nyheter som redan befäster det vi vet, men kanske inte mindre viktigt för det, för ju mer vi vet om vad som inte händer, desto tydligare blir det vad vi enskilda måste göra för att börja rusta oss och de våra inför en framtid som snart är här och knackar på dörren, så det är inte för att leta upp en gnista och kalla det för megabrand, utan för att visa att med tillräckligt många gnistor kan vi vara säkra på att megabranden kommer.

undefined

”Nollutsläppskörning kan vara omöjlig för några av Storbritanniens bästsäljande plug-in hybridmodeller när luften är kylig eller om passagerare gör så lite som att slå på värmen – även om batteriet är fulladdat.

Plug-hybrider gör det möjligt för förarna att växla mellan ett elektrisk batteri och en förbränningsmotor, vilket ger betydande utsläppsförbättringar jämfört med konventionella bilar. Miljövetare har dock länge visat oro för att plug-in-hybrider inte erbjuder de miljömässiga fördelarna som föreslås av biltillverkarens reklam eller tillsynsmyndigheters laboratorietester.

Alla Storbritanniens topp 11 bästsäljande plug-in-hybrider har begränsningar för ren elektrisk körförmåga. Kalla temperaturer kan utlösa förbränningsmotorn i Volvos XC90 SUV, Mercedes-Benz E Class och Kias Niro crossover.”

https://www.theguardian.com/business/2020/mar/01/hybrid-carmakers-accused-of-con-over-zero-emissions-claims

Detta kanske inte verkar vara så illa, men samtidigt är det i en tid då vi måste sluta förbränna fossila bränslen så fort vi bara kan, och då måste vi börja överväga att frångå det vi tidigare tagit för givet såsom att kunna ta bilen i tid och otid. Men så länge vi inte ifrågasätter premisserna som civilisationen och våra högteknologiska livstilar vilar på, kan vi inte heller undvika det oundvikliga, alltså kollapsen.

I en studie som släpptes nyligen kunde man följa vattnets väg till tallriken och vilken påverkan det gör för olika fiskarter, och vi tar det ifrån artikeln direkt:

”De hamburgare, biffar, yoghurt och glass som amerikaner äter i överflöd, visar de nya resultaten, är direkt relaterade till överanvändningen av flodvatten – vilket lämnar ekosystemen och samhällen som är beroende av dessa floder drastiskt stressade under även de bästa omständigheterna. Under dåliga år med torka ökar spänningen på många västra floder, som pressar över 50 arter av fisk närmare utrotning eller ger arterna förödande konsekvenser, beräknar studien som publicerades denna vecka i Nature Sustainability.

De kunde också uppskatta hur mycket vattenuttag från enskilda vattendrag skulle behövas för att äventyra fiskbestånd som lever i de känsliga vattenområdena. Låga flöden av sommarvatten i floder över regionen, och speciellt när det orsakas av vattenuttag som går till bevattning av fodergrödor för nötkreatur, har bidragit till den lokala utrotningsrisken som nästan 700 fiskarter har.”

Översatt av mig och kommer ifrån https://www.nationalgeographic.com/science/2020/03/burger-water-shortages-colorado-river-western-us/

Länk till studien: https://www.nature.com/articles/s41893-020-0483-z.epdf?referrer_access_token=JQNedfA5K_Nz4rZml6YeVtRgN0jAjWel9jnR3ZoTv0NcRI4tUpSOob5OVmynl_awiKQ6ZrpST6zlAMJ4jILQ4slvc4trkjzt_yIgLiHMpXuPzcrqNeL9tqAdgmHDtuZELX4gw1OwOwF8-roOOrpx04H3ImO8WrIXA2iUvRyqCnBXeerYv33BmxjGNdxQt1Pj2V0UYIY8oIkT-zVvB7K7vw%3D%3D&tracking_referrer=www.nationalgeographic.com

Sen har vi det här:

”Världens största tropiska torvmark kan förstöras om planerna fortgår för att borra efter olja i Kongo-sänkan, enligt en undersökning som tyder på att en dränering av området skulle frigöra samma mängd koldioxid som Japan årligen släpper ut.

Att bevara Kongos Cuvette Centrale torvmarker, som är av storleken som England och lagrar 30 miljarder ton kol, är absolut nödvändigt om det ska finnas något hopp om att uppfylla målen för Paris klimatavtalet, varnar forskare.

Men denna djungel är nu den senaste fronten för oljeprospektering, enligt en utredning av Global Witness och European Investigative Collaborations-nätverket som ifrågasätter påståenden från utvecklare att oljefyndigheten kan innehålla 359 miljoner fat olja.

Cuvette Centrale utgör en del av Kongo-sänkan, som är världens näst största tropiska skog och ett av de mest avlägsna områdena i världen. Denna orörda region är vattendränkt under större delen av året och är en viktig livsmiljö för utrotningshotade skogselefanter och låglandsgorillor.”

Översatt av mig och länken till artikeln kommer här https://www.theguardian.com/environment/2020/feb/28/ridiculous-plan-to-drain-congo-peat-bog-could-release-vast-amount-of-carbon-aoe

Jag skulle raljera om hur viktigt det är att vi omedelbart måste nedmontera den industriella civilisationen bit för bit för att säkerställa att planeten är livsstödjande för de som kommer efter turbulensen, jag skulle kunna raljera om hur skenheligt allt är och att inget görs som måste göras och i all evighet skulle jag kunna raljera vidare, men utan någon direkt effekt. Så istället för att göra det uppmanar jag till att ju tidigare man vidtar åtgärder för att dra ned på sitt egna klimat/ekosystemsavtryck, och ju mer man förbereder sig inför det som komma skall, desto bättre blir framtidsutsikten inte bara för den som gör just detta, utan även för de lokala och sammankopplade ekosystemen även om det inte är någon garanti.

Kognitiv dissonans

Rökning nomineras ofta som ett exempel på kognitiv dissonans, eftersom det är allmänt accepterat att cigaretter kan orsaka lungcancer, och de allra flesta vill leva ett långt och hälsosamt liv. När det gäller teorin, är önskan om att leva ett långt liv dissonant när man utför en aktivitet som sannolikt förkortar ens liv. Spänningen som skapas av dessa motstridiga idéer kan minskas genom att sluta röka, förneka bevisen för lungcancer eller motivera rökningen. Till exempel kan rökare bagatellisera sitt beteende genom att dra slutsatsen att endast ett fåtal rökare blir sjuka, att det bara händer storrökare, eller att det inte är rökning som dödar dem. Även kemiskt beroende kan fungera som tillägg till kognitiv dissonans för befintliga rökare, nya rökare kan uppvisa ett enklare fall av det sista.

Detta fall av dissonans kan också tolkas som ett hot mot ens självbild. Tanken ”Jag ökar min risk för lungcancer” är dissonant med den självrelaterande tron ”Jag är en smart, förnuftig människa som fattar bra beslut”. Eftersom det är lättare att göra ursäkter än att förändra sitt beteende, leder dissonansteorin till resultatet att människor ibland är bortförklarande och inte alltid logiska varelser. ”

Kopierat från https://sv.wikipedia.org/wiki/Kognitiv_dissonans#:~:text=Kognitiv%20dissonans%20%C3%A4r%20en%20(obehaglig,sina%20attityder%2C%20%C3%A5sikter%20och%20handlingar.

Kanske är det i det här tillsammans med rationalisering som som vi kan härleda vårat egna tillkortakommande med att faktiskt göra det som krävs? Eller så är vi bara förblindade av våra egna paradoxer, för gör vi något åt det fossila bränsleberoendet så kommer dimningseffekten att minska och medeltemperaturen ökar ändå och sedan får det efterföljande reaktioner som sedan hakar i varandra och så vidare.

Varför tar vi upp saker ur psykologin i den här bloggen kanske ni undrar, men det får sin förklaring här i en rapport från JP Morgan:

”Vi kan inte utesluta katastrofala resultat där människolivet som vi känner det kommer att hotas, sade JP Morgan-ekonomerna David Mackie och Jessica Murray.

De koldioxidutsläpp som kommer att släppas ut under de kommande decennierna kommer att fortsätta påverka klimatet under århundraden framöver på ett sätt som sannolikt är oåterkalleligt, sade de, och tillade att klimatförändringsåtgärder bör motiveras av sannolikheten för extrema händelser.

Klimatförändringar kan påverka ekonomisk tillväxt, finansmarknader, hälsa och hur länge människor lever, sade de.

Det kan öka påfrestningar på vattentillgången, orsaka hungersnöd och få människor att fördrivas eller migrera. Klimatförändringarna kan också orsaka politiska kriser, konflikter och det kan drabba biologiska mångfalden och arters överlevnad, varnade rapporten.

För att minska klimatförändringarna måste koldioxidutsläppen minskas till noll till 2050. För att göra detta måste det finnas en global skatt på koldioxid, säger rapportförfattarna.

Men de sa att detta kommer inte att ske någon gång snart.

Utvecklade länder är oroliga för att minskandet av utsläpp ska påverka konkurrenskraften och sysselsättningen, medan mindre utvecklade länder ser kolintensiva aktiviteter som ett sätt att höja levnadsstandarden.

översatt av mig och kommer ifrån https://www.bbc.com/news/business-51581098?intlink_from_url=https://www.bbc.com/news/topics/cmj34zmwm1zt/climate-change&link_location=live-reporting-story

Just det faktum att en stor investmentbank som är både indirekt och direkt involverade i finansieringen utav rovdriften på planeten uttalar sig om att vi står inför en klimatkris är lustigt men samtidigt gravt oroväckande samtidigt. Det som de borde göra är att omedelbart åsidosätta sina ekonomiska intressen för att istället gagna en stabil framtid för planeten men istället sätter de sitt hopp till teknologiska lösningar och klarar sig undan en förstörd självbild genom att avsluta med att en skatt på koldioxid så löser sig allt.

Men ja, vi (de) får vara glada för vårat välutvecklade psyke som klarar av att göra omoraliska handlingar men samtidigt kunna rättfärdiga/rationalisera dem. I dagarna kom det en rapport ifrån en oberoende tankesmedja bestående av olika före detta högt uppsatta militärer ifrån USA och den borde skapa någon form av förebyggande åtgärder inför framtiden:

”Klimatförändringen är ett utvecklande och flerdimensionellt hot, orsakat av ingen enskild aktör, men förvarad med nuvarande mänskliga system för energi, transport, jordbruk och resursanvändning. Enligt världens främsta empiriska forskning, har effekterna av klimatförändringar potential att destabilisera människolivet på alla nivåer. Vi använder vår unika expertis inom områdena säkerhet, militär och underrättelse för att
utvärdera riskerna med klimatförändringar genom en säkerhetslins.

Baserat på vår forskning har vi fastställt att även i scenarier med låg uppvärmning, varje region i världen kommer att möta allvarliga risker för nationell och global säkerhet under de kommande tre decennierna. Högre nivåer av uppvärmning kommer att innebära katastrofala och troligen oåterkalleliga globala säkerhetsrisker utöver 2020 och framåt.”

Nyckelpunkterna i rapporten är:

”Världen är för närvarande på väg emot en hög nivå av den globala genomsnittliga uppvärmningen och våra prognostiserade utsläpp fortsätter öka. Till och med föreslagna internationella åtaganden, som de som gjorts under Paris-klimatavtalet är inte i närheten av motsvarighet att stänga inne hotet.

Vid låga uppvärmningsnivåer är områdena som blir hårdast drabbade, de som redan är mest sårbara: torra regioner, minst utvecklade länder, små östater och
arktiska polära regionen. Dessa är områden med betydande militärt engagemang och klimatpåverkan hotar att ytterligare destabilisera dessa bräckliga regioner.

Nordliga, industrialiserade regioner kommer också att möta betydande hot på alla nivåer av uppvärmning. I ett längre tidsperspektiv med scenarier med höga utsläpp, kommer dessa länder att kunna uppleva katastrofala säkerhetsrisker, inklusive höga migrationsnivåer och en nedbrytning/sönderfall av nyckelinfrastruktur och säkerhetsinstitutioner.

Texten är översatt och korrigerad av mig, och bilden kommer ifrån rapporten som ni hittar här https://climateandsecurity.files.wordpress.com/2020/02/a-security-threat-assessment-of-global-climate-change_nsmip_2020_2.pdf

Jag rekommenderar er att läsa storyn från The Guardian som jag länkar till längre ned där följande går att utläsa som är ganska talande för den situation vi befinner oss i:

”Clark anser tvisten om marken ska vara produktiv eller frisk som en distraktion från det grundläggande valet mellan att kunna föda människor eller inte. Om avkastningen inte stiger, sa han till mig vid Niabs huvudkontor i Cambridge, människor i norra Afrika – en viktig exportmarknad för europeiska jordbrukare – kommer inte att ha råd med det vete de behöver för att överleva : det kommer inte att finnas vete. ”

Så det var allt för denna gången, men en sak är säker och det är att oavsett vilket steg vi tar så kommer det att påverka andra vågskålar som leder oss dit vi redan är på väg, och frågeställningen måste vara, hur livsstödjande vill vi ha planeten efter civilisationens kollaps?

Övriga länktips:

https://phys.org/news/2020-02-climate-threatens.html

https://www.theguardian.com/environment/2020/feb/25/the-end-of-farming-rewilding-intensive-agriculture-food-safety

Preaching to the choire

Ännu en dag i den förlovade världen och vi börjar direkt med en nyhet angående Colorado floden som vi tagit upp i tidigare inlägg angående vattenstressen:

”Koloniflodens flöde minskar på grund av effekterna av global uppvärmning och riskerar att orsaka allvarlig vattenbrist för de miljoner människor som förlitar sig på en av USA: s mest förvarade vattenvägar, har forskare funnit.

Ökande perioder med torka och stigande temperaturer har krympt Colorado-flödet under de senaste åren och forskare har nu utvecklat en modell för att bättre förstå hur klimatkrisen grundligt förändrar vattenvägen på 1 450 mil.

Förlusten av snö i Colorado River-sänkan på grund av mänsklig introducerad global uppvärmning har resulterat i att floden absorberar mer av solens energi och därmed ökar mängden vatten som förloras vid förångning, fann forskarna från US Geological Survey.

Detta beror på att snö och is reflekterar solljus tillbaka från jordens yta, ett fenomen som kallas albedo-effekten. Förlusten av albedo när snö och is smälter bort minskar flödet i Colorado med 9,5% för varje 1°C uppvärmning, enligt forskningen publicerad i Science.

Flodens övre bassäng levererar vatten till cirka 40 miljoner människor och stöder 16m jobb. Den matar de två största vattenreservema i USA, Lake Powell och Lake Mead, där den senare förser Las Vegas med nästan allt vatten.

Snötäcken som genom smältning, som pågår till slutet av våren har historiskt matat bäckar som har närt Colorado-floden, samt minskat sannolikheten för stora bränder. När klimatet värms upp förångas floden och risken för skador utav eldbränder ökar.

Klimatkrisen förvärrar befintliga hot mot floden, som inkluderar intensiv vattenpumpning för jordbruk, vattenanvändning i stadsområden och hotet om förorening från uranbrytning. Lake Mead, den enorma behållaren som bildades av Hoover-dammen, har sjunkit till nivåer som inte har sett sedan 1960-talet.”

Översatt av mig och kommer ifrån https://www.theguardian.com/environment/2020/feb/20/colorado-river-flow-shrinks-climate-crisis

Och för ovanlighetens skull ska jag delge er mina funderingar en fredag som den här:

Vet att jag är ”preaching to the choire” här men – Vad hindrar en från att bryta sig loss från samhället, och släppa tankarna på pension, karriär och skyldigheter som ansvarsfull medborgare och istället att klämma ur de sista dropparna innan det är var man/klan/stam för sig själv?

Utsikterna ser inte ljusa ut oavsett riktning man vänder sin blick åt, och det mesta av ovädersmolnen är antingen här nu, eller i antågande, och allt förstärker varann och förvärrar läget.

Känns som att vi (mänskligheten) beter oss som myror, vi fortsätter dra stråna till stacken även fast myrsloken har trynet nedgrävt och äventyrar kolonins existens.

Och vem vill vara en sådan myra?

Och ja, jag vet att de flesta inte förstår eller ens kan ta in, hur allvarlig situationen som vi befinner oss i är, och ja, jag vet att de flesta inte kan hantera en sådan kunskap utan att falla ned i en avgrundsdjup existensiell kris.

Men för oss som ser, för oss som vet, för oss som förstår att tidsepoken vi äntrat, är i slutet av Roms dagar även fast gladiatorspelen hålls och senatorerna pratar om en framtid som vi vet inte kommer bli verklig.

Varför ska vi fortsätta vara en del i ”bikupe-medvetandet”? Varför ska vi inte ta de vi älskar och bygga en existens som har en dystrare framtid, men med förhoppningar om livet i behåll i åtanke? Varför ska inte vi göra något mer och större av det vi tagit till oss?

Är vi inte bättre? Vad ska vi då med vår insikt och kunskap till? Är det inte att vara levande död, eller är det en helighet vi fått till skänks, så att vi kan vara godare, tacksammare och mer ödmjuka?

Vad är poängen med att veta att floden kommer men att inte bygga sig och de sina en ark?

För mig är det märkligt att inte folk rusar efter ensliga gårdar med odlingsbar mark och börjar bygga lager på lager med proviant och förnödenheter, medans det är tillgängligt utan våldskapital.

Men idag skiner solen efter gårdagens storm, och folket åker till sina jobb och kommer efter att de stämplat ut fredagshandla och njuta av ännu en helg.

Under tiden de gör det, torkar Coloradofloden sakta ut, isar smälter, i Afrika kämpar folk emot svärmar av gräshoppor, och världsekonomin påverkas/hotas av en begynnande pandemi.

Under tiden de dricker sitt vin och kollar på hjärndödande underhållning pågår en insektsapokalyps, under tiden fortgår planerna på mer kolkraftverk, under tiden fabrikerna går på saktare varv minskar dimningseffekten och temperaturerna höjs lite mer. Under tiden pågår blekning utav stora barriärrevet.

Affärer som vanligt helt enkelt.

Trevlig helg på er.

Upprepningar är lärandets moder

I dagarna publicerades ett upprop ifrån 25 forskare angående insektsutrotningen eller massutdöendet som man också kan kalla det ifall man flytta fokus från vårt ansvar och från våra blodiga händer.

Där står det att läsa följande:

”Den nuvarande utrotningskrisen är djupt oroande. Men vad vi vet är bara toppen av isberget. Vi tillhandahåller här många exempel på förlusten av arters mångfald och överflöd, och konsekvenserna av att förlora dem, men dessa är några av de få väldokumenterade exemplen. De flesta insektsarter är obeskrivna (kanske så många som 80%; Stork, 2018), och till och med för de flesta av de med namn har vi inga fördelnings- eller populationstrenddata för att registrera pågående utrotningar.

Trots de kända hoten och konsekvenserna av insektsutrotning blir beslutsfattare och det civila samhället först nu medvetna om omfattningen av problemet. Bevarande-insatser har till stor del varit inriktade på karismatisk megafauna, särskilt fåglar och däggdjur, med lite tanke på ekosystemanslutning.

Det finns emellertid liten kunskap om de funktionella roller som insekter spelar i många ekosystem, med deras värden troligen kraftigt underskattade.

Insekter bidrar till de fyra huvudtyperna av ekosystemtjänster som definieras av Millennium Ecosystem Assessment (2003): i) tillhandahållande tjänster, ii) supporttjänster, iii) reglerande tjänster och iv) kulturella tjänster (Noriega et al., 2018). Denna djurgrupp bidrar till jordens struktur, fertilitet och rumsliga dynamik, och de är ett avgörande element för att bibehålla biologisk mångfald och livsmedelsbanor (Schowalter et al., 2018). Ett stort antal insekter tillhandahåller medicinska eller industriella produkter (Ratcliffe et al., 2011), och över hela världen konsumeras> 2000 insektsarter som livsmedel. I jordbruks-ekosystem utför insekter också många olika funktioner, såsom pollinering,omsättning och spridning av näring- och energi, skadedjursbekämpning, utsädesspridning och nedbrytning av organiskt material, avföring och skräp (Schowalter et al., 2018).

I detta sammanhang, som en tydlig konsekvens, kan insektsminskningar negativt påverka upprätthållandet av livsmedelsförsörjningen och äventyra människors välbefinnande.

Interaktioner driver samutvecklingen av växter och insekter (Bronstein et al., 2006). De kan resultera i anmärkningsvärda nyckelkomplementaritet, som vid pollinering eller myrskydd av växter (Bronstein et al., 2006). I komplexa nätverk styr indirekta effekter utvecklingen av egenskaper (Guimarães Jr. et al., 2017). I artrika nätverk (ekosystem) påverkar alla medlemmar hur egenskaper utvecklas i samhället. Detta innebär att utrotningar kommer att påverka partners i ekosystemen och kan minska integrationen i hela gemenskapen. Detta kan göra att hela ekosystem inte kan svara på miljöförändringar och andra hot.”

Översatt och korrigerad av mig och länken till studien för den som mer vill sätta sig in i hur allvarligt läget är: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0006320719317823?via%3Dihub#bb0910 och en länk till en nyhetsartikel med det viktigaste från studien https://www.theguardian.com/environment/2020/feb/20/fates-humans-insects-intertwined-scientists-population-collapse

Sen har vi det skrämmande med att Stora barriärrevet hotas av ännu en massblekning om inte temperaturerna går ner inom 1-2 veckor, och skulle blekningen ske är det den tredje massblekningen inom 5 år vilket i sig är anmärkningsvärt.

”Stora Barriärrevet kan vara på väg mot ett tredje stort korallblekningsutbrott inom fem år om höga havstemperaturer i regionen inte sjunker under de kommande två veckorna, har forskare och naturvårdare varnat.

Värmestress bygger redan upp sig över världens största revsystem, med rapporter om redan inträffad blekning. Men en stor utbredd händelse äger för närvarande inte rum.

Korallblekning är en stressreaktion som orsakas när koraller tillbringar längre perioder i varmare än vanligt vatten. Algerna som ger mat och korallens färg separerar sig från djuret.

Svår blekning kan döda vissa koraller och försvaga andra. Förutom blekning kan koraller dö av mer omedelbar värmestress om temperaturen blir extrem.

Vi är oroliga för värmenivån som finns ute nu, med fyra veckor kvar tills vi får sommartemperaturen. Det är vanligtvis runt mitten av mars.Så med ungefär en månad framåt följer mönstret hittills i fotspåren 2016-17 och det är redan hetare än det var under delårsperioden. Om det händer eller inte kommer att bero på förändringar i vädret under de kommande två veckorna.”

Texten är översatt av mig och kommer ifrån https://www.theguardian.com/environment/2020/feb/20/great-barrier-reef-on-brink-of-third-major-coral-bleaching-in-five-years-scientists-warn

Höll nästan på att glömma ifall ni kände att det var en för positiv stämning på bloggen idag:

”En ny studie hävdar att olje- och gasindustrin har haft en mycket mer dramatisk inverkan på klimatet än vad man tidigare trott, eftersom mängden metan som vi släpper ut i atmosfären via fossila bränslen kan vara så mycket som 40 procent mer än tidiga uppskattningar visade.

Studien som publicerades i tidskriften Nature idag antyder att utsläpp av metan från människan kan vara 25 till 40 procent högre än tidigare uppskattningar.

Metan är en kraftfull växthusgas (Metan har en växthuseffekt som är cirka 80 gånger kraftigare än koldioxid under en 20-årsperiod och ansvarar för minst 25% av den globala uppvärmningen, enligt FN: s miljöprogram.) och är den näst största orsaken till den globala uppvärmningen efter koldioxid. Metanutsläpp har ökat med cirka 150 procent under de senaste tre århundradena, men forskare har kämpat för att avgöra exakt var utsläppen härstammar, eftersom metan kan släppas ut naturligt eller från mänsklig aktivitet.”

Översatt av mig och kommer ifrån https://thehill.com/changing-america/sustainability/environment/483688-scientists-have-been-greatly-underestimating

Man skulle kunna säga: Utan insekter ingen frisk jord att odla i, utan insekter ingen pollinering, utan insekter inga fungerande ekosystem, utan insekter snålt med ekosystemtjänster och ingen framtid? Det är dit vi är på väg, till en framtid där inget går att ta för givet. För övrigt börjar det mer och mer se ut som att vi verkligen anstränger oss för att följa studien Limits to growth’s ponerade framtid och det är inget annat än skrämmande och ett totalt misslyckande av oss som civilisation.

Övriga länkar för den som vill ha mer att läsa:

https://www.theguardian.com/business/2020/feb/19/the-white-swan-harbingers-of-global-economic-crisis-are-already-here

https://www.researchgate.net/publication/267751719_Is_Global_Collapse_Imminent_An_Updated_Comparison_of_The_Limits_to_Growth_with_Historical_Data

Och jag kan tipsa om den här filmen för den som vill veta mer om Korallblekning:

https://www.chasingcoral.com/

När molnen skingras annalkas ragnarök

Skulle man kunna säga om man är cynisk realist och det är jag ju, och vi ska göra ett återbesök i en tidigare nämnd nyhet/forskarartikel för att den är ständigt aktuell som ett hot bland hoten som överröstar de andra hoten, nämligen det faktum att det mesta pekar åt att två forskare som publicerade sina rön 2004 och fick motstå kraftiga mothugg faktiskt var något på spåren. Det de fann, fann däremot inte sin väg in i IPCC-rapporterna, men nu kommer de troligtvis att få en sorts upprättelse:

”De nya förutsägelserna välter ett samförstånd om planetens klimatkänslighet som har kvarstått under den hela 32-åriga historien för FN: s regeringskontrollpanel för klimatförändringar. Alla fem av IPCC: s vetenskapliga bedömningar har kommit överens om att en fördubbling av koldioxid, (den mest kritiska värmande växthusgasen från planeten) från förindustriella nivåer så småningom kommer att värma oss med cirka 3 grader C (5,4 grader F), med en felmarginal som sträcker sig från en låg på 1,5 grader C (2,7 grader F) till en högre av 4,5 grader C (8 grader F).

Denna konsensus bekräftades på nytt 2018 när en bred citerad studie, ledd av Peter Cox från University of Exeter, fann att chansen för klimatkänslighet som överstiger 4,5 grader var mindre än 1 procent.

Men konsensusen har nu blivit sprängd i småbitar. De mest ledande klimatmodellerna – inklusive de från US National Center for Atmospheric Research (NCAR) och Storbritanniens Hadley Center – beräknar nu klimatets känslighet för att fördubbla koldioxidnivån i en grad eller högre, upp till 5,6 grader C (10 grader F) ). Deras resultat kommer nästan säkert att väga tungt i nästa IPCC-bedömning av den fysiska vetenskapen om klimatförändringar, som kommer att göras i april i år.

Under tiden bör de nya resultaten göra en oroande läsning för klimatförhandlare som förbereder en ny uppgörelse om att minska utsläppen av växthusgaser som ska avtalas i Glasgow, Skottland, i november. Det beror på att de reviderade uppskattningarna gör att utsikterna för att hålla den globala uppvärmningen under 2° grader C – än mindre strävan efter 1,5° grader C som avtalades i klimatfördraget i Paris för fem år sedan – ännu mer osannolikt.”

Översatt av mig och kommer ifrån https://e360.yale.edu/features/why-clouds-are-the-key-to-new-troubling-projections-on-warming

Det som är speciellt oroväckande är nämligen följande som går att läsa i artikeln ovan:

”klimatmodeller har också ändrat hur de karaktäriserar effekten av antropogena aerosoler från förbränt bränsle, särskilt i moln. Generellt sett gör aerosolerna moln tjockare och bättre kan skugga planeten. Den senaste omberäkningen följer nya uppskattningar av aerosolutsläpp under mitten av 1900-talet, en tid då blomstrande utsläpp från den snabba industrialiseringen fick planeten att svalna i flera decennier och dolde den uppvärmande effekten av ackumulera koldioxid i atmosfären.

Forskare har dragit slutsatsen från de nya uppgifterna att både den kylande effekten av aerosoler och den uppvärmande effekten av CO2 har varit större än tidigare antagits, vilket fick dem att revidera uppskattningarna av klimatets känslighet för CO2 uppåt. Med koldioxid som fortsätter att ackumuleras i atmosfären och att vi skärper till kontrollen på utsläpp som smog och luftföroreningar, kommer maskeringseffekten av partikelformiga aerosoler att minska kraftigt i framtiden. Så den ökade klimatkänsligheten för koldioxid kommer att dominera, vilket ger en extra spark till uppvärmningen.

Verklig data från satelliter tyder på att modellernas förutsägelser redan håller på att förverkligas. Norman Loeb från NASA: s Langley Research Center har visat att en kraftig ökning av de globala medeltemperaturerna sedan 2013 har sammanfallit med en minskning av molntäcket över haven. Han argumenterar för att den klarare himlen kan ha varit resultatet av strängare föroreningsregler i Kina och Nordamerika.”

Översatt av mig och kommer ifrån https://e360.yale.edu/features/why-clouds-are-the-key-to-new-troubling-projections-on-warming

undefined

Eftersom vi är i återblickarnas kölvatten tar vi det här en runda till för det är så sammankopplat med texten ovan:

”Utsikterna till mer kolförbränning har varit på väg i många år: År 2018 föreslog Japan att lägga till 36 nya kolanläggningar i sin flotta. Tidigare denna månad rapporterade New York Times att Japan har reviderat den planen men fortfarande är på väg att lägga till totalt 22 koleldade kraftverk på 17 platser under de kommande fem åren. Cirka 15 av dessa anläggningar är redan under uppbyggnad.

Om alla 22 anläggningar skulle komma att realiseras kommer Japan att installera tillräckligt med ny kolkraftskapacitet för att släppa ut ytterligare 74,7 miljoner ton koldioxid varje år, mer än de totala utsläppen från länder som Norge och Sverige.

Denna koluppbyggnad skulle göra Japan, till världens femte största utsläpp av växthusgaser, och det enda G7-landet som bygger fler kolkraftverk inhemskt och den största G7-finansiären inom kolproduktionen i andra länder.”

Översatt av ers undertecknad och kommer ifrån: https://www.vox.com/2020/2/18/21128205/climate-change-japan-coal-energy-emissions-pikachu

undefined

Sen har vi kopplingen världsekonomi – klimatkris:

”Den enorma belastningen som orsakas av klimatkrisen kan orsaka en ekonomisk lågkonjunktur som vi aldrig sett förut, har en amerikansk studie varnat.

Ökningen i förekomsten av extrema väder vilket medför dödliga värmeböljor, allvarligare stormar och orsakar eldbränder och översvämningar, redovisas inte tillräckligt på finansmarknaderna, vilket möjliggör en plötslig korrigering när allvarliga problem uppstår, enligt ny forskning från University of California .

Om marknaden inte gör ett bättre jobb med att ta med klimatets påverkan i sina beräkningar, kan vi få en lågkonjunktur – som vi aldrig sett förut, sa Paul Griffin, en redovisningsprofessor vid UC Davis Graduate School of Management.”

Översatt av mig och kommer ifrån: https://www.independent.co.uk/environment/climate-change-crisis-economic-recession-weather-sea-level-a9341826.html

Så, vad ska man säga angående allt detta? Av hela mitt hjärta och varenda cell i min kropp önskar och vill ha en frivillig omställning av vår hyperexploaterande, konsumerande civilisation till en där vi är färre och lever i samklang och harmoni med våra omgivningar och dess icke-mänskliga invånare, och jag önskar att vi tog dem stegen helst igår men det kommer vi inte att göra, frivilligt. Utan vi (vilka vi?) kommer att bli tvingade till det av moder jord, och det kommer inte vara en vacker ridtur emot solnedgången.

Jag skriver inte den här bloggen eller rader som dessa för att jag är någon militant anti-kapitalist som vill se alla i en kommunistisk värld, utan vi som art, likt alla andra arter förtjänar att leva i frihet och harmoni med vår planet, men det har vi själva valt bort som den superorganism våran civilisation och den dominanta kulturen är, och nu försöker vi desperat att pressa ur de sista ljuva åren och låtsas som att vi faktiskt har en möjlighet att kunna rida ut stormen.

undefined

Här får ni ett länktips angående Kina, kol&vattenstressen:

https://www.eco-business.com/opinion/from-coal-to-renewables-in-china-solving-the-water-stress-power-plant-mismatch/

Och även ett filmtips angående Klimatkrisen och dess komplexa sammansättning:

https://www.svtplay.se/video/17705823/klimatets-valdsamma-konsekvenser

Spel för gallerian

Nu om ca två veckor drar FN:s möte igång angående att komma överens om utkastet till ett bindande avtal för att stävja och motverka den annalkande av människan skapade sjätte massutdöendet på jorden och förlusten av fungerande ekosystem.

Det lustiga i kråksången är att det är Kina som står som värd för mötet som står för en ökad användning av fossila bränslen och som även är världens största utsläppare av koldioxid i atmosfären.

De är även den nation som driver på handeln med utrotningshotade och exotiska djur för att användas dels som mat men även som en del av gammal vidskeplig läkemedelskonst.

”Världens arter och naturliga ekosystem är i kris. När nästan 200 länder samlas på tio dagar för att få ihop en storartad plan för att motverka nedgången förväntas Kina ta en framträdande roll. Förhandlingarna med höga insatser kommer att lägga grunden för ett stort toppmöte om biologisk mångfald i oktober, som landet också kommer att vara värd för – vilket är första gången nationen leder globala miljösamtal.

Naturvårdare är också oroliga för miljöpåverkan av Kinas ”Belt & Road Initiative (BRI)”, ett enormt infrastrukturbyggande projekt för att ansluta Kina till många delar av världen som har liknats vid en modern sidenväg. En studie från 2019 fann att många av de väg- och järnvägslinjer som planeras i sydöstra Asien utgör en allvarlig risk för viktiga områden för biologisk mångfald och kan underlätta handeln med utrotningshotade och exotiska djur. Bälte- och vägprojekt, särskilt i utvecklingsländer, har inte haft tillräckligt övervakning för att säkerställa att ekologiskt bräckliga regioner skyddas, säger studieförfattaren Alice Hughes, en bevarandebiolog vid Chinese Academy of Sciences Xishuangbanna Tropical Botanical Garden.

Li förväntar sig inte att Kina kommer att ta upp miljöhänsyn angående BRI på allvar vid årets samtal om biologisk mångfald. De tjänstemän som tar de avgörande besluten angående BRI är inte desamma som de som hanterar Kunming-konferensen, säger han. Jag förväntar mig mycket surr angående utländska klimatavtryck, men jag förväntar mig inte mycket konkreta framsteg på det området, säger han.”

Översatt av mig och kommer ifrån https://www.nature.com/articles/d41586-020-00362-4

Så det är lite som att be en försäljare av alkohol försöka sätta upp regler angående hur alkohol man får köpa, eller att en tjuv får skriva lagboken.

”Nya förordningar om sjöfartsföroreningar som infördes tidigare i år kan skada människor genom att förorena fisk och kräftdjur med toxiner, enligt en intern rapport sammanställd av International Maritime Organization och erhållen av Guardian.

Rederier har använt mer än 12 miljarder dollar (9,2 miljarder pund) på att montera tusentals skrubber (utsläppsrenare) på fartyg runt om i världen för att uppfylla nya standarder för luftföroreningar som infördes den 1 januari 2020.

Några av de föroreningar som bedöms vara mest berörda av experter som pumpas i havet av skrubber (utsläppsrenare) är polycykliska aromatiska kolväten (PAH), som har kopplats till cancer i hud, lunga, urinblåsa, lever och mage.

Fartyg bör inte tillåtas använda skrubber om IMO (International maritime organization) inte har någon aning om vad konsekvenserna kommer att få för människors hälsa och kontaminering av livsmedelskedjan, sa hon.

Ökningen i skrubberanvändning innebär att ökande mängder PAH kommer att samlas i sediment över tid, och ingen vet vad påverkan på människors hälsa kommer att bli.

Det kommer att påverka livsmedelskedjan och, som det nu står, har vi ingen tillförlitlig information om när säkra tröskelgränser kommer att brytas.

Christopher Elliott, professor vid Institute for Global Food Security vid Queen’s University Belfast, anser att effekten av bioackumulering av PAH i livsmedelskedjan är en oroande fråga.

Varje ökning av PAH: er i botten av livsmedelskedjan kan ha en negativ inverkan på människors hälsa på lång sikt, vilket kan skada immunförsvaret och potentiellt öka mottagligheten för cancer, sade han.

Rederier har upprepade gånger sagt att de har beställt rigorösa studier för att testa föroreningar som släpps ut av skrubber.”

Översatt av mig och kommer ifrån https://www.theguardian.com/environment/2020/feb/17/shipping-pollution-regulations-could-harm-food-chain

Som om detta inte är tråkiga nyheter nog i tidevarvet som vi befinner oss i kan man alltid hitta mer som det här:

”Väster om Istanbul, mellan Svarta havet och Marmarahavet, ligger olika landskap av skog, gårdar, myrar och gamla bosättningar. Efter en kurvig linje från norr till söder skulle du ansluta dig genom Terkossjön, Sazlıdere-strömmen och reservoaren och Küçükçekmece lagunen, viktiga vattenkällor för flyttfåglar – för att inte tala om stadens invånare.

Denna linje är emellertid också vägen för Kanal Istanbul, en megainfrastrukturplan med 12,6 miljarder dollar (9,7 miljarder pund) som president Recep Tayyip Erdoğan beskrev som hans ”galna projekt” när han först nämnde idén 2011.

Kritiker – som inkluderar borgmästaren i Istanbul – varnar för en stor miljökostnad, inklusive den potentiella ekologiska förstörelsen av Marmarahavet. Det finns en känslig ekologisk balans mellan Svarta havet och Marmarahavet, för närvarande anslutet av Bosphorus sundet.

Eftersom Svarta havet är 50 cm högre än Marmara, skulle både nivån och salthaltsdensiteten förändras om de två var kopplade till kanalen.

Inte bara det, flödet av cellulära organismer till Marmara skulle äta upp extra syre.

Kanalen kommer att rinna genom Küçükçekmece lagunen, hem för hundratals fågelarter.
Förlusten av syre kan göra så att bakterier och andra organismer skapar en svavelgas, där doften kan spridas över Istanbul som ruttna ägg. Och det finns rädsla för att det skulle kunna utplåna livet i Marmara helt.

Vissa oceanografer säger att 30 år senare skulle det inte finns något syre kvar i Marmarahavet. Det är ett riktigt skadligt och farligt projekt. sa Akçelik

En del är också att det hotar Istans vattenförsörjning. Terkossjön och Sazlıderes reservoar ger en fjärdedel av stadens dricksvatten; staden har dragit vatten från sjön sedan den romerska perioden och den har alltid betraktats symboliskt som Istanbuls främsta vattenkälla.

Om dessa reserver går förlorade, säger Akçelik, finns det ingen alternativ vattenkälla på den europeiska sidan av Istanbul. Istället måste regeringen pumpa vatten från Sakarya-floden, djupt på den asiatiska sidan.

Det skulle vara mycket dyrare. Det har också hälsorisker med tanke på att floden passerar genom Turkiets huvudstad, Ankara, och genom förorenade industriområden för att nå Svarta havet.

Kanalen skulle också förstöra Küçükçekmece lagunen, som i sin tur kan åstadkomma att hundratals olika arter försvinner, varnar forskare. Lagunen är ett viktigt stopp för flyttfåglar, särskilt Sävsångare, gråhäger, östlig kejsarörn och flamingo, som alla lägger sina ägg i Küçükçekmece.

Om du tappar den sjön förlorar du inte bara en dricksvattenkälla utan en riktigt viktig ekologi, säger Akçelik.

Den turkiska regeringen slutförde miljökonsekvensbedömningen för Kanal Istanbul och förklarade att den inte förutsåg några problem med projektet.”

Översatt av mig och korrigerad, kommer ifrån https://www.theguardian.com/environment/2020/feb/17/canal-istanbul-erdogans-crazy-plan-to-plot-route-between-black-and-marmara-seas

Sen har vi det här också, som händer nu när vi ”bara” har höjt medeltemperaturen med 1,1° grad:

”Hundratusentals musslor kokta till döds i Nya Zeeland på grund av stigande temperaturer i Nya Zeelands hav.

Nya Zeelands bosatta Brandon Ferguson publicerade en video på Facebook från Maunganui Bluff Beach, belägen på landets norra ö, med hundratusentals döda musslor som hade spolats upp på stranden.

Enligt en rapport, mellan 1981 och 2018, ökade de totala havsytemperaturerna över Nya Zeelands fyra havsområden, inklusive Chatham Rise, Tasmanhavet, subtropiskt och subantarktiskt mellan 0,1 och 0,2 grader Celsius per decennium.

Nya Zeelands hav fungerar som en gigantisk svamp mot effekterna av klimatförändringar, skrev Nya Zeelands miljösekreterare Vicky Robertson i rapporten.

Det är troligt att våra hav tar upp mer koldioxid än våra skogar, men det finns bara så mycket de och livet i dem kan ta – och gränserna är ännu inte kända.

Robertson förklarade att ju varmare vattnet blir, desto mindre förmåga är det att absorbera växthusgaser som koldioxid, som alltmer släppts ut i atmosfären och har en stark inverkan på klimatförändringarna.

Tillväxten av arter i haven påverkas och kustsamhällen och livsmiljöer riskerar översvämningar och att havsnivån stiger, sade Robertson.”

Översatt av mig och kommer ifrån https://www.sciencealert.com/half-a-million-new-zealand-mussels-have-been-cooked-alive-at-a-beach?fbclid=IwAR00xHHgEPb3dzEzDqcfUs8fFFEKBzp_fQiB9EZeUVxhzh57QXy2zrLcX2I

Man kan se en trend i de ”förbättringar” som görs, och det är att de alltid görs med utgångspunkten att det inte ska kosta för mycket och att inte själva grundaktionen ifrågasätts. När det gäller biodiversitets-samtalen och hoten emot ekosystemen så borde man (Kina) förbjuda handeln och exploateringen med vilda djur och omedelbart göra allt som står i sin makt för att dess habitat inte ska påverkas eller utvecklas. Men det skulle hota ekonomin och möjligheten till att jaga och uppnå tillväxt.

Den som kom på grundtanken med att låta fartygsindustrin själva försöka göra något åt sina utsläpp måste få ett pris av något slag, för att låta bovarna själva få diktera vad de ska ha för pålagor/förändringsmekanismer är inte direkt en väg som leder till framgång och även om de kom fram till att det enda rätta att göra är att låta fartygen stå kvar vid kajen skulle de aldrig kunna ta ett sådant beslut vilket synliggör att det är en hopplös väg att gå.

Men så länge vi har tillväxten och globaliseringen och ”BAU” som utgångspunkt kommer ingen åtgärd som görs, eller som planeras att göras att vara kraftfull nog för att kunna förändra något till den grad att det faktiskt gör skillnad.

Det ironiska är att i slutändan kommer tillväxthetsen att få ge vika för överlevnadsinstinkter där man kommer att greppa efter vissnade halmstrån men pengarna kommer att vittra sönder, fabrikerna kommer att stängas ned, och civilisationen kommer att upphöra, frågan är bara när, var och hur, och hur förgiftad vår natur ska vara, och hur lite ekosystemtjänster de som är kvar har att dra nytta av.

I ljudet från era fabriker som brinner ner

Rubriken är en textrad ur låten The eco terrorist in me utav Rise Against och är passande för den växande irritationen inuti mig och säkerligen många som har tagit stegen förbi ångesten,paniken, sorgen och ilskan och istället gått över till ha den kvarvarande känslan utav förakt för vad som utspelar sig framför våra ögon var dag.

Jag har funderat mycket på om det går att överhuvudtaget attackera klimatkrisen och hoten emot biodiversiteten och nedsmutsningen utan att direkt åsamka skada på civilisationen och inte i något scenario jag målar upp går det ihop, eller att det är en realistisk möjlighet, för oavsett hur mycket grön energi vi alstrar kommer superorganismen att fortsätta expandera och baseras på tillväxtjakt, och oavsett hur mycket veganer det blir så kommer tillväxten skadas så hårt att det ekonomiska systemet brakar samman.

Utan att gå in på bloggen http://kollapsologen.se territorium men jag ser det som en omöjlig ekvation att få en lösning på, och för de som börjar förbereda sig och de sina på en alternativ framtid så kan de kanske klara sig igenom kollapsen någorlunda även om inget vi tar för givet idag kan tas för givet då.

Ursäkta mitt raljerande och utsvävande, men tillbaka till verkligheten och i dagens ”Gottepåse” hittar vi en hel del:

”Spektrumet av behov hemsöker Zimbabwe, Zambia och Sydafrika när de kämpar med en lång och förödande torka.
AFP-reportrar som reste över de tre länderna såg ett utbrett lidande på landsbygden där flera skördar r i raden har drabbats av brist på regn eller förkortade regnperioder.

I hela den 16-nationella sydafrikanska regionen är 45 miljoner människor drabbade av ”allvarlig mat-osäkerhet”, sade World Food Program (WFP) den 16 januari. I vissa regioner är torkan tre år gammal – i andra, fem.

I Sydafrikas norra Kapprovinsen, vid ingången till Kalahari-öknen, är de vilda djuren vana vid extrema temperaturer men till och med de går under av förhållandena. Enligt Wildlife Ranching South Africa har två tredjedelar av vilda djur i provinsen dött under de senaste tre åren. På två år har hälften av de 4500 bufflarna, flodhästar och kuduer på jaktgården Thuru Lodge nära Groblershoop försvunnit.

Den genomsnittliga nederbörden här är 250 millimeter (en tum) per år. Men 250 millimeter, det är vad vi har haft på fem år, sade dess chef, Burger Schoeman. På toppen av en kulle med utsikt över det privata reservatet på 22 000 hektar, tjänade två stora hål som massgravar.”

Översatt av ers undertecknad och kommer ifrån https://afp.omni.se/hunger-stalks-drought-stricken-southern-africa/a/OpJr9A

undefined

Idag släpptes en rapport ifrån The International Military Council on Climate and Security och det var återigen bara ett bekräftande utav det vi redan tagit upp i den här bloggen, men desto mer skrämmande när olika militärrådgivare säger följande i sin rapport:

”Klimatförändringarna förvärrar osäkerheten i tillgången till vatten och vattenstressen är redan en betydande drivkraft för instabilitet och enligt 93% av klimatsäkerhets och militära experter som utfrågats för denna rapport kommer detta att utgöra en betydande eller högre risk för den globala säkerheten fram till 2030.

Även om bräckliga regioner i världen står inför de allvarligaste och katastrofala säkerhetsmässiga konsekvenserna av klimatförändringar, alla regioner står inför betydande eller högre säkerhetsrisker på grund av riskernas globala karaktär. Till exempel 86% av klimatsäkerhets och militära experter som efterfrågats för denna rapport uppfattar klimatförändringseffekterna på konflikter inom nationerna som en betydande eller högre risk för global säkerhet under de kommande två decennierna.

Som förstärkt av de 31 nationerna representerade i Internationella militära rådet för klimat och säkerhet (IMCCS), ett ökande antal nationella, regionala och internationella säkerhets- och militära institutioner är oroliga och planerar
för klimatförändringsrisker för militär infrastruktur, styrkeberedskap, militära operationer och den bredare säkerhetsmiljön.”

Översatt av mig och länken till publikationen: https://climateandsecurity.files.wordpress.com/2020/02/world-climate-security-report-2020_2_13.pdf och även en länk till Sky som gjort en artikel om det hela https://news.sky.com/story/climate-change-will-be-catastrophic-in-20-years-with-risks-to-global-security-report-11933118

Sen har vi denna inte ofattbara men ändå helt ofattbara nyhet ifrån Guardian:

”EU har anklagats för en ”oförsvarlig” strategi för människors hälsa och klimatkrisen genom att spendera tiotals miljoner euro varje år på kampanjer för att vända nedgången i köttätande och försöka motbevisa så kallade ”falska nyheter” på misskötseln av djur som föds upp för mat.

Kampanjer sträcker sig från sådana som är utformade för att motverka officiella varningar om risken för cancer från att äta rött kött, till att förbättra den offentliga bilden av kalvköttsprodukter som sägs vara avgörande för ”att få värde från unga kalvar av manligt kön” som är överflödiga för mejeriindustrin.

EU beviljar en årlig subvention av 200 miljoner euro (166 miljoner pund) för ”marknadsföring av jordbruksprodukter” varje år. Cirka 60 miljoner euro har spenderats under de senaste tre åren på 21 köttmarknadsföringskampanjer, inklusive i Storbritannien, enligt forskning från den nederländska djurskyddsorganisationen Wakker Dier.

Boskapssektorn svarar för cirka 14,5% av de totala utsläppen av växthusgaser från människor. Forskare har lämnat bevis på en koppling mellan cancer och dieter som involverar griskött, nötkött och lammprodukter.

Den uttalade ambitionen för många av projekten har varit att stoppa en nedgång i köttkonsumtionen mitt i en växande trend där fler går över till vegetarianism bland Europas unga.

Beskrivningen på Europeiska kommissionens webbplats för en ny kampanj med titeln Pork Lovers Europe, som säkerställde 1,4 miljoner euro för marknadsföring, inklusive en ”road-show” med en rosa buss målad för att se ut som en gris, konstaterade att konsumtionen av fläskkött i Europa har minskat de senaste åren.

En andra fläskkötts-kampanj fick ett bidrag på 2,5 miljoner euro för ett initiativ riktat till danskar och svenskar. Fläsk är inte längre en naturlig del av dieten hos unga skandinaver säger kommissionens webbplats. De tenderar att äta mindre kött i allmänhet och undviker fläsk i synnerhet. Målet är att öka konsumenternas efterfrågan och därmed stoppa det som är ett förväntat fall i konsumtionen. ”

undefined

Översatt av mig och kommer ifrån https://www.theguardian.com/environment/2020/feb/14/eu-spending-tens-of-millions-of-euros-a-year-to-promote-meat-eating

Sen kanske det inte undgått någon att delar av Afrika är kraftigt plågade av gräshoppssvärmar som äter alla grödor de kommer över och hotar att skapa en massvält som kommer destabilisera redan instabila områden och skapa en ekonomisk svårighet för många länder:

”För Kenya är det här det värsta angreppet på 70 år och det värsta utbrottet på 25 år för Somalia och Etiopien.

I januari uppskattades data från FN: s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) att nästan 110 000 hektar var påverkade av gräshoppssvärmarna på Afrikas horn.

Abubakar Salih Babiker, klimatforskare vid IGAD Climate Prediction and Application Center (ICPAC), berättade för CHN att västra Indiska oceanen har värmts snabbt under de senaste 100 åren och är den snabbaste uppvärmande delen av det tropiska havssystemet, en trend kopplad till av människan skapad global uppvärmning.

Uppvärmningen orsakar mer intensiva tropiska cykloner i Östra Afrika. Oktober till december 2019 var den tredje våtaste säsongen under de senaste 30 åren för Östafrika-regionen. Som ett resultat har denna kraftiga nederbörd resulterat i ökade gröna vegetationslandskap, vilket följaktligen gett gott om mat för gräshopps-svärmarna.

De varma temperaturerna ger påskyndar deras äggkläckning, och med goda vindar är förhållandena lämpliga för deras spridning och rörelse, sade Babiker.

Och krisen är långt ifrån över.

ICPAC: s Fifty-Fourth Greater Horn of Africa Climate Outlook Forum förutspår en våtare och varmare säsong från mars till maj i ett brett område inom Afrikas horn. Regionen upplever redan nederbörd över genomsnittet under sommarsäsongen, som började i januari.

Och regnen komplicerar bekämpningen av gräshoppsvärmarna eftersom det inte är lämpligt att spraya insektsmedel under regn.

Inom de kommande tre månaderna kan vi potentiellt ha ett 20 gånger större problem än nu, sade Ferrand med tanke på typiska populationsökningar om ägg kläcks och den stora nya generationen insekter lyckas hitta tillräckligt med mat och reproducera.

Och om sex månader kan vi ha 400 gånger större svärmar om vi inte arbetar med bekämpningen nu, sade han.”

Översatt av mig och kommer ifrån https://www.climatechangenews.com/2020/02/14/locusts-plague-destroys-livelihoods-kenya-biggest-threat-yet-come/

undefinedundefinedbilden kommer från EPA

Som vanligt har vi har någon eller några som säger att de förstår allvaret och att de har planer för att göra detta rätta för att motverka en apokalyptisk framtid men sedan gör tvärtemot när pengarna börjar ”tala”. Detta är sjukligt och i vårat tidevarv rentav sagt bedrägligt och livsfarligt, för det borde sättas i synvinkeln om vad deras handlingar tenderar att få för katastrofala och fatala effekter.

Detta är inte sista gången vi kommer att belysa felstegen för de är dömda till att upprepas fram tills dagen då civilisationen av idag är på fallrepet och det är på maktelitens händer allmänhetens och ekosystemens blod kommer vara.

De döda är inte borta, de har bara gått ett stycke i förväg

Så inleder vi dagens inlägg med ett talesätt från Spanien, och det är passande för vad som komma skall i texten här nedanför, och jag skulle inte säga att man vänjer sig, för, för varje offer av mänsklig påverkan till utrotning är ännu en tragedi som tillfogas vår redan obetalbara skuld till moder natur som vi inte ska ta lätt på, och vi ska inte se det som en tolerabel förlust för det större syftet som ter sig alltmer vara så skrämmande uppenbart att man kan fundera på hur indoktrinerade vi egentligen är utav vår fragila verklighet?

För att måla upp en så tydlig bild för er som möjligt för att ni ska förstå essensen i det här:

Ponera att en utomjordisk ras anlände till planeten och började u t r o t a arter, förgifta ekologin så att det direkt vid födseln fördes in gifter i våra nyfödda, började bränna skogar och förgifta haven, att de började smälta glaciärer med laserstrålar, och hotade hela planetens behagliga framtid för en så lång tid framöver att det inte går att föreställa sig, ponera att de satte våra djur i liknande koncentrationsläger, att de förbrukade vårt livsviktiga vatten på att producera gods och varor och lyxkonsumtion, att de började gröpa ur stora landområden och börja forma om planeten helt och hållet på landytor så stora som städer.

Vad hade vi gjort då? Jo, vi hade gått man ur huse och släppt tanken på att ekonomierna måste rulla på, och varit beredda att kriga till siste man och kvinna för att rädda våran planet.

Det är exakt där vi är idag, fast det är inte en yttre fiende från en annan planet, utan det är VI som gör detta emot oss själva och vi blint accepterar det och inte bara på en platonisk nivå, utan vi har svalt det som en självklarhet för att civilisationen ska fortgå, det är vår verklighet kort och gott.

För varje art som försvinner till de sälla jaktmarkerna, försvinner lite av våran självhävda rätt att faktiskt få existera i nuvarande form, och det mest ironiska är att för varje som försvinner så förseglar vi våran egna framtida existens lite mer och mer åt gången, och de som idag inte har vaknat och ser det här, kommer tyvärr att vakna när det inte längre går att göra något åt saken, och i deras skor vill man inte vara.

undefined

”En publikation från kinesiska forskare drog slutsatsen (baserat på IUCN-kriterier) att efter 200 miljoner år är ”Panda av Yangtze-floden” som nådde upp till 7 meter i längd nu borta från Yangtze för alltid.Den kinesiska populationen av paddelfisk har varit i gradvis nedgång sen förra seklet. Fram till 1970-talet skördades fortfarande upp till 25 ton paddelfisk årligen. När de tre ravinernas damm och Gezhouba-dammen byggdes vid Yangtze-floden på 1980-talet utan några fiskpassager, avskärde de paddelfisken från sina lekplatser och förseglade deras öde.

Donaufloden, som historiskt sett var hem till sex distinkt olika störarter, är inget undantag från denna upprepande historia. Den europeisk-atlantiska stören (Acipenser sturio) försvann redan för länge sedan från hela Svarta havsområdet. Det sista exemplaret hittades 1991 i floden Rioni i Georgien. Denna stör kallas också ibland den vanliga stören, eftersom den en gång hittades över hela Europa. Idag är den utrotad från hela sitt naturliga område förutom i Gironde-Dordogne-Garonne-bäckenet i Frankrike.

Åtgärder kan också komma för sent för Bastard-stören (Har inget svenskt namn), en annan art som en gång var en inföding i Donauflodsystemet. Med tanke på att endast tre kända exemplar har fångats sedan 2000 anser de flesta experter att Bastard-stören är funktionellt utrotad i Donau-flodbäckenet.

Den kinesiska paddelfisken var det största rovdjuret av sötvattensfiskar; en av endast två paddelfiskarter som existerat. Den enda kvarstående släktingen är den amerikanska paddelfisken, som finns i Mississippi River Bäckenet i USA. Nästan ingenting är känt om dess biologi och ekologi. Kinesisk paddelfisk kunde nå 3-7 m (23 fot) i längd och väga upp till 300-500 kg.”

undefined

Texten ovan är översatt av mig och kommer ifrån: https://phys.org/news/2020-02-extinction-chinese-paddlefish.html och mer i samma ämne finns här https://www.nationalgeographic.com/animals/2020/01/chinese-paddlefish-one-of-largest-fish-extinct/

För att återkoppla till inlägget igår så har vi en nyhet angående en ny studie som bara kastar bevis på våran redan stora hög utav järtecken:

”Två vetenskapliga studier av antalet insekter som blivit påkörda av bilar har avslöjat en enorm minskning i insekts-riklighet på europeiska platser under två decennier.

Forskningen ger ökande bevis på vad vissa forskare har kallat en ”insektsapokalyps”, som hotar en kollaps i den naturliga världen som upprätthåller en livsmiljö förmänniskor och allt liv på jorden. En tredje studie visar att antalet vattenlevande insekter i strömmar sjunker.

Undersökningen av insekter som träffade vindrutor i landsbygden i Danmark använde data som samlades in varje sommar från 1997 till 2017 och fann en minskning i riklighet med 80%. Det fanns också en parallell minskning av antalet svalor och fåglar som lever på insekter.

Den andra undersökningen, i det brittiska länet Kent, 2019, undersökte stänk i ett rutnät placerat över bilens registreringsskyltar, känd som en ”splattometer”. Detta avslöjade 50% färre effekter än 2004.”

Översatt av mig och kommer ifrån https://www.theguardian.com/environment/2020/feb/12/car-splatometer-tests-reveal-huge-decline-number-insects

Som vanligt så har vi våran egna bakgård att härja på och i Januari blev det klart för företaget Cementa att de får tillstånd för att fortsätta brytningen utav kalk på Gotland, trots att det förekommer en risk för skada på olika fjärilsarter (Insektsapokalypsen har de inte hört i Sverige verkar det som) och även att det kan skada olika vattenflöden, och detta är märkligt iom att Gotland har haft sina vattenförsörjningsproblem.

Dessutom kommer deras nya kalkbrott att bli större och djupare än tidigare och det kan enligt deras ansökan sänka djupet i vattenbrunnar med 4,4 meter och det finns även risk att kalkbrottet vidgas emot öns största vattentäkt.

För att läsa mer finns de här länkarna: https://www.expressen.se/nyheter/qs/klimat/airi-om-de-far-fortsatta-blir-det-katastrof-for-oss/ och https://www.domstol.se/nyheter/2020/01/mark–och-miljodomstolen-lamnar-tillstand-till-fortsatt-kalkbrytning-i-slite-pa-gotland/ och https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/cementas-kalkbrytning-dom-idag

undefinedFoto: Gunnar Britse

Så vad säger man som vi inte tidigare sagt och som får en att tänka efter och riktigt känna hur tillväxten är det enda centrala i vår verklighet oavsett om vi riskerar (kommer, var så säkra) att dra med oss nästintill hela samlade ekosystemet med oss i kollapsen?

Min förhoppning är att fler börjar inse vansinnet och börjar ifrågasätta och göra förändringar i sina egna liv och påverka andra, för ju fler vi är som vaknar upp ur dvalan desto större chans är det att, eller nä. Det har flera gjort, och många protesterar och demonstrerar och skriver och får världens maktelit att samlas för att diskutera eventuella lösningar och alltid landar det i att naturvärden hamnar bakom industriella civilisationens existensberättigande och det är varför vi så säkert som det är sagt, är dömda till en mycket otrevlig framtid med mycket osäker tillgång på de ekosystemtjänster vi är så beroende utav.

Utan trumvirvel kastar jag ut påståendet att; Civilisationens kollaps är inte ett långskott när vi fortsätter på våran inslagna väg, oavsett om det sker inom de närmsta 5-10 åren eller om 10-20 år, och för varje arts död, och för varje upprepande danssteg vi tar desto mer förseglar vi vårat egna öde som dominerande kultur, som art, som civilisation.

När verkligheten överträffar dikten

BBC har släppt en artikel angående en ny studie som ännu inte är publicerade angående regnskogen Amazonas, och det är bekräftande uppgifter på det vi tidigare tagit upp här:

”Resultat från en decennium lång studie av växthusgaser över Amazonasbältet verkar visa att cirka 20% av det totala området har blivit en nettokälla för koldioxidutsläpp i atmosfären.

En av de främsta orsakerna är avskogning. Medan träd växer absorberar de koldioxid från atmosfären; döda träd släpper den igen. Miljontals träd har gått förlorade på timmerhuggning och bränder de senaste åren. Resultaten av studien, som ännu inte har publicerats, har konsekvenser för kampen att bekämpa klimatförändringar.

De föreslår att Amazonas regnskog – en viktig koldioxidinlagring, eller ”sänka”, som saktar ned takten i den globala uppvärmningen – kan förvandlas till en koldioxidutsläppskälla snabbare än tidigare trott.”

Översatt av mig och kommer ifrån https://www.bbc.com/news/science-environment-51464694?intlink_from_url=https://www.bbc.com/news/topics/cmj34zmwm1zt/climate-change&link_location=live-reporting-story

undefinedCopyright: JOAO LAET/AFP/GETTY IMAGES

Sen har vi ännu en dag med klimathyckleri där EU har godkänt planerna för 32 (!) nya gaskraftverk:

”EU har gett sitt formella stöd till 32 stora gasinfrastrukturprojekt i ett drag som kritiker säger kommer att låsa Europa i att bränna fossila bränslen i generationer.

Ledamöterna röstade för att stödja EU-kommissionens förslag med 443 röster för och 169 emot på onsdag, med 36 nedlagda röster, vilket provocerade miljögrupper att beklaga Bryssel för hyckleri över klimatnödläget.

Den totala kostnaden för infrastrukturen beräknas till 29 miljarder euro. Enligt EU: s finansieringsprogram kan upp till 50% av kostnaderna för varje projekt täckas av europeiska skattebetalare.

Konsultföretaget Artelys har i en rapport hävdat att majoriteten av projekten, som sträcker sig från Irland till Kroatien är onödiga.”

Översatt av mig och kommer ifrån https://www.theguardian.com/environment/2020/feb/12/eu-accused-of-climate-crisis-hypocrisy-after-backing-32-gas-projects och länken till rapporten från konsultfirman: https://www.artelys.com/wp-content/uploads/2020/01/Artelys-GasSecurityOfSupply-UpdatedAnalysis.pdf

Sen har vi har en nyhet angående en pressrelease ifrån IEA att utsläppningsökningarna globalt sett planade ut 2019, vilket vid första anblick får en att vilja öppna champagneflaskan, men när man analyserar det lite närmre och sätter det i en kontext så inser man att det beror snarare på att världsekonomin gått lite på halt och att som vi tog upp i ett tidigare inlägg så ökar det storartat i Asien och Afrika, och i takt med att utvecklingsländerna ökar sin efterfrågan på högre levnadsstandarder och behovet av mer billig energi så kommer utsläppen att öka. Detta tas upp i nedanstående artikel:

”Kolförbrukningen fortsätter att öka i Kina och Indien. Utsläpp från transport, industrin och andra stora sektorer i ekonomin visar små tecken på nedgång. Vissa analytiker ifrågasatte till och med om IEA var alltför optimistisk när det gäller Förenta staterna, där det beräknades en djupare nedgång än USA: s egen energimyndighet, Energy Information Administration.

Förhållandet mellan ekonomisk tillväxt och utsläpp har länge varit ett fokus i klimatinsatserna. I allmänhet, när världens ekonomi går upp, så gör även mängden koldioxid som pumpas ut i atmosfären det också. De tre åren mellan 2014 och 2016 var ett undantag då energieffektivitetsåtgärder och förnybar tillväxt kompenserade utsläpp från ökad ekonomisk aktivitet.

Det finns anledning att tro att 2019: s utsläppspaus kommer att vara på samma sätt flyktig, säger analytiker.

Utvecklingsekonomier under ledning av Kina och Indien fortsätter att lägga till kolkraftverk i ett alltmer snabbare tempo. Kina bygger 99,7 gigawatt i ny kolkapacitet medan Indien har 36,7 GW i effekt mätt, nya kolkraftverk under uppbyggnad, enligt Global Energy Monitor, en kontrollgrupp för energi. USA har jämfört stängt ned 32 GW kolkraftverk under de första tre åren av Trump-administrationen.

Väderhändelser hjälpte också till att hålla nere energiutsläpp. Monsuner i Indien producerade till exempel en ökning av vattenkraftproduktionen på bekostnad av kol. Och medan den globala ekonomin växte 2019 gjorde den det i en långsammare takt än 2018.

Vi ser en försvagning av kolkraftstillväxt och en ökning i förnybara energikällor, vilket är goda nyheter. Vi ser också en fortsatt tillväxt i olja och gas, vilket är dåliga nyheter, säger Glen Peters, forskningsdirektör vid Center for International Climate and Environmental Research i Oslo, Norge.”

Översatt av mig och kommer ifrån https://www.scientificamerican.com/article/global-co2-emissions-were-flat-in-2019-but-dont-cheer-yet/ och vill man ha en länk till publikationen ifrån IEA så kommer den här https://www.iea.org/news/defying-expectations-of-a-rise-global-carbon-dioxide-emissions-flatlined-in-2019

undefined

Sen i ett inlägg ifrån https://www.nytimes.com/2020/02/12/opinion/trump-climate-change-trees.html så tar dem upp det vi gick igenom i ett tidigare inlägg, nämligen att trädplantering ”Carbon offsetting” inte är någon lösning vare sig på lång eller kort sikt, utan ska vi lyckas förhindra en katastrofal framtid så måste vi sluta omedelbart med fossila bränslen, och det är inte direkt troligt när man läser det här inlägget eller något av de tidigare inläggen.

Vi måste byta frågeställning ifrån att ha en konsumerande,förtärande industriell tillväxt-civilisation och en värld med livsstödjande klimat, till att det viktigaste och enda centrala borde vara att ha en värld med livsstödjande klimat oavsett vad det kostar/orsakar i nedgång för civilisationen.

Med andra ord i mer klartext – Vill vi bibehålla civilisationen och kulturen oavsett kostnad för naturen, eller vill vi säkerställa att vi har en natur med värdefulla ekosystemtjänster och full av biodiversitet, och är vi redo att nedmontera industriella civilisationen för att nå dit? För att få både och är omöjligt, och vad det lider så verkar vi redan ha gjort valet, eller de med makt har gjort valet för oss andra.

Citat Derrick Jensen: ”Alla ekonomiska eller sociala system som inte gynnar de naturliga samhällen som det bygger på är ohållbara, omoraliska och dumma. Hållbarhet, moral och intelligens (såväl som rättvisa) kräver demontering av ett sådant ekonomiskt eller socialt system, eller åtminstone att inte tillåta det att skada din naturomgivning.”